Η ηλεκτροκίνηση «κατέκτησε» και τα υπερπολυτελή αυτοκίνητα

Ακούστε το άρθρο

Στροφή στην ηλεκτροκίνηση και δη στα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα επιχειρούν και οι αυτοκινητοβιομηχανίες υπερπολυτελών αυτοκινήτων.

Εταιρείες όπως η Bentley, η Rolls-Royce, η Μaserati, η Porsche υιοθετούν στρατηγική εξηλεκτρισμού των «στόλων» τους, σε μακροπρόθεσμο, βεβαίως, χρονικό ορίζοντα, επιθυμώντας να ακολουθήσουν πιστά τις τεχνολογικές εξελίξεις και τη νέα εποχή που ανοίγεται για την αυτοκίνηση.

Bentley

Η Bentley θα επανεφεύρει κάθε πτυχή της λειτουργίας της για να καταστεί οργανισμός ουδέτερος ως προς τον άνθρακα σε όλο το επιχειρηματικό της εύρος, καθώς ξεκινά τον δεύτερο αιώνα της.

Μέρος του στόχου αποτελεί η αλλαγή της γκάμας μοντέλων, ώστε η Bentley να προσφέρει μόνο plug-in υβριδικά ή ηλεκτρικά οχήματα από το 2026 και αποκλειστικά και μόνο αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, από το 2030.

Απώτερος στόχος της είναι να καταστεί παγκόσμιος ηγέτης στη αειφόρο κινητικότητα υπερπολυτελείας.

Η ηλεκτρική Bentley του μέλλοντος...
Η ηλεκτρική Bentley του μέλλοντος…

Πρώτο στη λίστα των ηλεκτρικών μοντέλων που θα παρουσιάσει η Bentley, με ημερομηνία λανσαρίσματος το 2025, είναι ένα πολυτελές σεντάν, το οποίο πιθανολογείται ότι θα χρησιμοποιήσει τη νέα πλατφόρμα της Audi, που αφορά αποκλειστικά τα EV οχήματα.

Το εν λόγω σεντάν, θα έχει κοινά σχεδιαστικά στοιχεία με το πρωτότυπο ΕΧP 100 GT, ωστόσο το αμάξωμά του θα έχει μεγάλη απόσταση από το έδαφος.

Rolls-Royce

Ηλεκτρικά σχέδια κάνει η Rolls-Royce, η οποία αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τις πρώτες λεπτομέρειες για ένα ΕV αυτοκίνητο, στους τελευταίους μήνες  του 2021.

Η αυτοκινητοβιομηχανία έχει κρατήσει κλειστά τα χαρτιά της, σ’ ό,τι αφορά το όραμά και τις δράσεις της για την ηλεκτροκίνηση.

Τώρα, όμως, φαίνεται ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, προκειμένου να κάνει το επόμενο βήμα προς το μέλλον και δη προς την κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Όπως αποκαλύπτει το έγκυρο Autocar, στο τέλος του 2021, θα εμφανίσει τις πρώτες λεπτομέρειες από ένα ηλεκτρικό όχημα, το οποίο πάντως θα λανσαριστεί στις αγορές αργότερα αυτή τη δεκαετία.

Το ηλεκτρικό πρωτότυπο Phantom της Rolls-Royce
Το ηλεκτρικό πρωτότυπο Phantom της Rolls-Royce

Η Rolls – Royce έχει διαθέτει ήδη το ηλεκτρικό πρωτόπυπο Phantom, ωστόσο οι πληροφορίες του Autocar αναφέρουν ότι το εν λόγω concept, δεν θα βγει τελικώς στην αγορά. Το υπό σχεδίαση και επεξεργασία EV της Rolls-Royce , φημολογείται ότι θα μοιράζεται την ίδια τεχνολογία με την BMW iX και το επερχόμενο ηλεκτρικό όχημα i7.

Maserati

H Maserati έχει ανακοινώσει πως θα προχωρήσει στον εξηλεκτρισμό της γκάμας της, εντός της επόμενης πενταετίας.

Το πλάνο της ιταλικής φίρμας, όπως το παρουσίασε ο COO Davide Grasso, προβλέπει ότι στο προσεχές μέλλον, για κάθε μοντέλο με κινητήρα εσωτερικής καύσης, θα παράγεται και η αμιγώς ηλεκτρική του εκδοχή.

Εξηλεκτρίζεται και η Maserati

Η αρχή για την Μaserati θα γίνει με το SUV Grecale, που θα παρουσιαστεί επισήμως, στο πρώτο μισό του 2021 και αναμένεται να λανσαριστεί στις αγορές, στις αρχές του 2022.

Σύμφωνα με την ενημέρωση  που υπάρχει από την Maserati, αρχικώς, η παραγωγή του Grecale θα αφορά θερμικούς κινητήρες και υβριδικές και κατόπιν θα ακολουθήσει η αμιγώς ηλεκτρική έκδοση.

Porsche

Ηλεκτροκίνητα και δη στην περίπτωσή της υβριδικά, σκέφτεται και η Porsche. Η εταιρεία προχώρησε εντός του 2020, στην αναβάθμιση των υβριδικών εκδόσεων των Cayenne E-Hybrid και Cayenne Turbo S E-Hybrid, τις οποίες εφοδιάζει με νέα μπαταρία που προσφέρει μεγαλύτερη ηλεκτρική αυτονομία.

Πλέον οι υβριδικές Porsche Cayenne θα «φορούν» μπαταρία 17,9 kWh που ανεβάζει κατά 30% το εύρος αυτονομίας που προσφέρει, σε σχέση με την παλιά μπαταρία με ισχύ 14,1 kWh.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Cayenne E-Hybrid θα έχει ηλεκτρική αυτονομία 48 χιλιομέτρων η έκδοση Turbo S E –Hybrid 42 χιλιομέτρων.

Porsche Cayenne E-Hybrid
Porsche Cayenne E-Hybrid

Η νέα μπαταρία, μάλιστα, έχει τη δυνατότητα να φορτίζεται στο μίνιμουμ και σε κάθε συνθήκη.

Στην έκδοση Ε-Hybrid o εξακύλινδρος κινητήρας και το ηλεκτρικό μοτέρ παράγουν 462 άλογα και στην τούρμπο έκδοση ο συνδυασμός του V8 κινητήρα και του ηλεκτρικού μοτέρ, προσφέρει 680 ίππους.

abb_img