Η ιστορία του πρωτότυπου ηλεκτρικού αυτοκίνητου Fiat X1/23 του 1974

Το Χ1/23 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1972 στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Τορίνο.

Από τις 21 έως και τις 24 Οκτωβρίου, η Πάντοβα θα φιλοξενήσει τη φετινή «Auto e Moto d’Epoca», μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις για τους φίλους των κλασσικών αυτοκινήτων στον κόσμο.

Σε αυτήν την εκδήλωση, το τμήμα Heritage της Stellantis θα παρουσιάσει μια σειρά ξεχωριστών δημιουργιών των Fiat, Alfa Romeo, Abarth και Lancia, η κάθε μία με μια διαφορετική προσέγγιση στην έννοια της ιταλικής γοητείας.

Στα 115.000 τ.μ. του εκθεσιακού χώρου, περισσότεροι από 1.600 εκθέτες με περισσότερα από 5.000 κλασσικά αυτοκίνητα θα θυμίσουν μνήμες μια άλλης, πιο ρομαντικής εποχής της αυτοκίνησης.

Με περισσότερα από 600 κλασσικά αυτοκίνητα στην κατοχή του, το τμήμα Heritage θα παρουσιάσει πέντε πολύ ξεχωριστά μοντέλα από τη συλλογή του, ανάμεσά τους το πρωτότυπο Fiat X1/23, το πρώτο πρωτότυπο ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Ποια όμως είναι η ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτό το ξεχωριστό μοντέλο;

Το πρωτότυπο Fiat X1/23 (1974): Το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο πόλης

Το Χ1/23 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1972 στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Τορίνο και αποτελούσε το αποτέλεσμα ενός πιλοτικού προγράμματος για τη δημιουργία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου πόλης, 40 χρόνια πριν ξεκινήσει η εποχή της ηλεκτροκίνησης.

Με μήκος 2,642 μέτρα, πλάτος 1,510 μ. και ύψος 1,340 μ., το μικρό διθέσιο αυτοκίνητο διέθετε ένα εσωτερικό, το οποίο ακολουθούσε πιστά τους κανόνες της εργονομίας.

Fiat X1/23 (1974)
Fiat X1/23 (1974)

Αντίστοιχα, το πλαίσιο ήταν με τέτοιο τρόπο κατασκευασμένο, ώστε να δημιουργεί έναν κλωβό ασφαλείας σε συνδυασμό με τις ενισχυμένες πόρτες.

Τα μεγάλα παράθυρα προσέφεραν άπλετη ορατότητα, ενώ ήταν σταθερά, με το σύστημα κλιματισμού να εξασφαλίζει το σωστό εξαερισμό της καμπίνας.

Ο ηλεκτροκινητήρας απόδοσης 13,5 ίππων κινούσε τους εμπρός τροχούς, ενώ η αυτονομία έφτανε τα 50 χλμ.

Το Officine Classiche και τα Heritage Parts

Στα τέλη του 2020 εγκαινιάστηκε το νέο Officine Classiche του τμήματος Heritage, το οποίο αναλαμβάνει να επιστρέψει στην αρχική τους λάμψη κλασσικά ιταλικά αυτοκίνητα, τα οποία είτε ανήκουν στη συλλογή του Ομίλου, είτε είναι αυτοκίνητα ιδιωτών.

Με έκταση περίπου 6.000 τ.μ. βρίσκεται στο χώρου του βιομηχανικού συγκροτήματος του Mirafiori και εκτός από υπηρεσίες συντήρησης και αποκατάστασης κλασσικών αυτοκινήτων προσφέρει και υπηρεσίες πιστοποίησης, αλλά και τεχνικές συμβουλές.

Οι Lancia Delta HF Integrale και Alfa Romeo Giulietta Spider που κοσμούν το χώρο του τμήματος Heritage στην «Auto e Moto d’Epoca 2021» ανήκουν σε ιδιώτες που εμπιστεύθηκαν τα «κοσμήματά» τους στο Officine Classiche.

Παράλληλα, η νέα σειρά «Heritage Parts», η οποία δημιουργήθηκε από τις Heritage και Mopar®, προσφέρει στους συλλέκτες αυθεντικά ανταλλακτικά για θρυλικά μοντέλα, όπως οι Lancia Delta HF Integrale Evoluzione, Alfa Romeo 147 GTA, Alfa Romeo GTV/Spider, GT, 147, 156, Brera, καθώς και τα Fiat Coupé και Barchetta.

Τα αυθεντικά ανταλλακτικά είναι εξαιρετικής σημασίας για την εξασφάλιση της αξίας και της λειτουργίας αυτών των πραγματικά θρυλικών μοντέλων της αυτοκίνησης.

Διαβάστε επίσης: Το CitiCar των 70’s ήταν το Tesla της εποχής του

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!