Η Κίνα θα ενισχύσει τα αποθέματα κοβαλτίου

Η Κίνα στοχεύει σε ενίσχυση των αποθεμάτων κοβαλτίου, το οποίο χρησιμοποιείται για την κατασκευή μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων και όχι μόνο.

Η Κίνα σχεδιάζει να ενισχύσει τα στρατηγικά της αποθέματα κοβαλτίου, τα οποία πλέον είναι περιορισμένα. Πιο συγκεκριμένα, η Εθνική Υπηρεσία Τροφίμων και Στρατηγικών Αποθεμάτων, η οποία διαχειρίζεται τα αποθέματα εμπορευμάτων του κράτους, συμφώνησε στην αγορά περίπου 3.000 τόνους κοβαλτίου.

Η κίνηση αυτή δείχνει πόσο σημαντικό είναι το εν λόγω μέταλλο. Για την ακρίβεια τόσο κοβάλτιο, όσο και το νικέλιο είναι πολύ σημαντικά για τη βιομηχανία μπαταριών. Ειδικότερα, όσον αφορά τις μπαταρίες ιόντων λιθίου, οι οποίες υπάρχουν σε κινητά τηλέφωναφορητούς υπολογιστές και φυσικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ωστόσο, υπάρχει ένα πρόβλημα με το κοβάλτιο, καθώς είναι σε περιορισμένα αποθέματα.

BASF: Κατασκευή μπαταριών με ανακυκλωμένα μέταλλα!

Γιατί το κοβάλτιο είναι σε λίγα αποθέματα;

Η απάντηση είναι πως το κοβάλτιο ανήκει στα υλικά μπαταριών, που υφίστανται μειώσεις στις τιμές, λόγω της αυξανόμενης παγκόσμιας παραγωγής τη φετινή χρονιά. Παράλληλα, τα δυτικά έθνη το θεωρούν ως ένα «κρίσιμο» μέταλλο, ενώ θέλουν να βάλουν φρένο στην κυριαρχία της Κίνας στην εφοδιαστική αλυσίδα. Στόχος είναι η ελαχιστοποίηση του κίνδυνου μελλοντικών ελλείψεων.

Μπαταρίες: Τι προσφέρει η ανακύκλωσή τους;

Η νέα αύξηση των αποθεμάτων της Κίνας ήρθε αφού η Κίνα αγόρασε περίπου 5.000 τόνους κοβαλτίου για τα στρατηγικά της αποθέματα τον Ιούλιο. Οι παγκόσμιες τιμές έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 60% από τον Μάιο του 2022.

Μάλιστα, η υποχώρηση έγινε εν μέσω της αύξησης των προμηθειών από τους κύριους παραγωγούς. Δηλαδή, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την Ινδονησία.

Αύξηση τιμής στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα λόγω… νικελίου

Ενίσχυση των αποθεμάτων για την προστασία των βιομηχανιών

Η κρατική υπηρεσία αποθήκευσης αποθεμάτων της Κίνας μπορεί να αγοράσει ορισμένα εμπορεύματα για να προστατεύσει τους εγχώριες βιομηχανίες. Οι μπαταρίες αντιπροσωπεύουν περίπου τα 4/5 της κινεζικής ζήτησης κοβαλτίου, με μαγνήτες, υλικά υψηλής απόδοσης και κεραμικά μεταξύ άλλων τμημάτων.

Τέλος, η Glencore Plc, μία εκ τω κορυφαίων εταιρειών παραγωγής κοβαλτίου παγκοσμίως, δήλωσε τον Αύγουστο ότι ένας συνδυασμός «στρατηγικής και προληπτικής αποθήκευσης» σε όλο τον κόσμο θα βοηθούσε στην εξισορρόπηση της αγοράς κοβαλτίου.

abb_img
spot_img