Η Νορβηγία συνεχίζει να… «κινείται» ηλεκτρικά

Και το 2023, η Νορβηγία πρωτοστατεί στην ηλεκτροκίνηση καθώς το 82,4% των νέων αυτοκινήτων ήταν με ηλεκτρικό σύστημα κίνησης.

Είναι γνωστό πως η Νορβηγία τα τελευταία χρόνια πορεύεται παρέα με την ηλεκτροκίνηση, περισσότερο από κάθε άλλη χώρα. Η κατάσταση ήταν ίδια και το 2023, καθώς σε μεγάλο βαθμό τα νέα αυτοκίνητα είναι αμιγώς ηλεκτρικά. Η μάρκα που διατηρεί την πρωτιά στη χώρα είναι η Tesla, η οποία υπερτερεί έναντι των αντιπάλων της.

Νορβηγία: «Ανθίζουν» οι… πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων!

Η Tesla δε χαμπαριάζει ούτε στη Νορβηγία

Πιο συγκεκριμένα, η αμερικάνικη εταιρεία ήταν στην κορυφή των πωλήσεων για συνεχόμενη χρονιά, μεγαλώνοντας τη διαφορά από άλλες εταιρείες. Μάλιστα, η πρωτιά (ξανά)ήρθε παρά το γεγονός ότι υπάρχει κόντρα μεταξύ της Tesla και των εργατικών συνδικάτων.

Ειδικότερα, τα 5 από τα 6 νέα αυτοκίνητα που πωλήθηκαν στην Νορβηγία το 2023 ήταν ηλεκτρικά, με το ποσοστό να φτάνει στο 82,4 % από το 79,3% που ήταν το προηγούμενο έτος. Το μερίδιο της Tesla στην σκανδιναβική αγορά σημείωσε αύξηση από 12,2% που ήταν το 2022 στο 20% το 2023.

Electreon: Δρόμοι ασύρματης φόρτισης σε Γαλλία και Νορβηγία

Το μοντέλο που ξεχώρισε

Οι μάρκες που βρέθηκαν πίσω από την Tesla στη νορβηγική αγορά ήταν η Toyota με 12,4% από 8% που είχε πέρσι και η Volkswagen με 10,8% από 11,6%. Όσον αφορά το πιο δημοφιλές μοντέλο, αυτό ήταν το Tesla Model Y, το οποίο προσπέρασε το Volkswagen ID.4 και το Skoda Enyaq.

Να σημειώσουμε πως οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ Tesla και συνδικάτων δεν δημιουργούν κάποιο πρόβλημα στις πωλήσεις της πρώτης στη Νορβηγία. Η Christina Bu, επικεφαλής της Νορβηγικής Ένωσης ηλεκτρικών οχημάτων, προέβη σε αυτή τη δήλωση.

Από τη Νορβηγία ξεκινά το πρώτο πλοίο υδρογόνου

Η Νορβηγία πρόσω ολοταχώς προς την ηλεκτροκίνηση

Παράλληλα, σχολίασε πως το μέλλον των ηλεκτρικών στη χώρα θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο λαμπρό, καθώς την επόμενη χρονιά (2024) θα μπορούσε να φτάσεις μέχρι το 95%. Έτσι κι αλλιώς, ο στόχος της κυβέρνησης είναι 100% μέχρι το 2025. Συνεπώς, σιγά σιγά θα υπάρχει ούτως ή άλλως αύξηση.

Τέλος, στο Όσλο, περισσότερο από το ένα τρίτο των ιδιωτικών αυτοκινήτων της πόλης είναι πλέον πλήρως ηλεκτρικά. Σύμφωνα με προβλέψεις της Bu, ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να φτάσει και το 50% τα επόμενα 2 χρόνια. Για να δούμε!

abb_img
spot_img