Από τη Νορβηγία ξεκινά το πρώτο πλοίο υδρογόνου

Τα εναλλακτικά καύσιμα όπως το υδρογόνο, πέρα από τον κλάδο του αυτοκινήτου κερδίζουν έδαφος και στην ναυτιλία.

Από τη Νορβηγία ξεκινά η προμήθεια για το πρώτο πλοίο υδρογόνου στον κόσμο. Μάλιστα, την προμήθεια ξεκίνησε η εταιρεία Linde στο MF Hydra της Norled, το πρώτο πλοίο που λειτουργεί με κυψέλες καυσίμου. Το MF Hydra είναι ικανό να μεταφέρει επιβάτες, αλλά και εμπορεύματα, όπως πχ. αυτοκίνητα. Το πλοίο υδρογόνου ολοκλήρωσε με επιτυχία τις θαλάσσιες δοκιμές και ήδη έχει ξεκινήσει την πορεία του.

Πρατήρια υδρογόνου: Αυτές είναι οι προδιαγραφές για την Ελλάδα

Αλλάζει και το μέλλον της ναυτιλίας

Η Linde είναι μία εταιρεία βιομηχανικών αερίων και εφαρμογών με πωλήσεις 33 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2022. Πέρα από την παροχή καθαρού υγρού υδρογόνου, η εταιρεία ανέπτυξε, σχεδίασε και εγκατέστησε το σύστημα ελέγχου-διαχείρισης καυσίμου. Επιπλέον, εκπόνησε όλη τη χερσαία εγκατάσταση ανεφοδιασμού φορτηγών σε πλοίο, την ενσωματωμένη δεξαμενή αποθήκευσης, καθώς και τον εξοπλισμό επεξεργασίας καυσίμου.

Για αυτή την πρωτοποριακή κίνηση έκανε δηλώσεις ο Armando Botello, Πρόεδρος της Περιφέρειας Βόρειας Ευρώπης της Linde:

«Το υδρογόνο ξεκινά την επίτευξη απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα στις μετακινήσεις σε όλο τον κόσμο, κυρίως στις μεταφορές μεγάλων αποστάσεων όπως στα τρένα και τα φορτηγά. Μας γεμίζει περηφάνια η συνεργασία με τη Norled στο πρώτο έργο παγκοσμίως για την ασφαλή παροχή καθαρού υδρογόνου στον θαλάσσιο τομέα. Ένα βήμα προς τη μετάβαση σε καύσιμα φιλικά προς το περιβάλλον».

H Toyota επιμένει στο υδρογόνο!

Πρωτοπορεί η Norled 

Η έλευση των εναλλακτικών καυσίμων θα φέρει μεγάλες αλλαγές στον ναυτιλιακό τομέα. Τάδε έφη, η Heidi Wolden, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Norled. «Το υγρό υδρογόνο παίζει σημαντικό ρόλο ως καύσιμο μηδενικών εκπομπών για τη ναυτιλία. Η χρήση αυτής της τεχνολογίας έχει ραγδαία ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο».

Η Linde υλοποιεί έργα καθαρού υδρογόνου σε μία σειρά εφαρμογών και βιομηχανιών και αναπτύσσει τις εφαρμογές υδρογόνου σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του. Η εταιρεία εξυπηρετεί πληθώρα βιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένων των χημικών και της ενέργειας, των τροφίμων και ποτών, των ηλεκτρονικών, της υγειονομικής περίθαλψης, της κατασκευής, της μεταλλουργίας και της εξόρυξης. Τα βιομηχανικά αέρια και η τεχνολογία της Linde έχουν αμέτρητες εφαρμογές.

Youon Y600: Ποδήλατο υδρογόνου από την Κίνα

Επιπλέον, συμπεριλαμβάνονται η παραγωγή καθαρού υδρογόνου και συστημάτων δέσμευσης άνθρακα κρίσιμης σημασίας για την ενεργειακή μετάβαση. Η Linde παρέχει επίσης υπερσύγχρονες λύσεις, κατά τη χρήση των αερίων, υποστηρίζοντας τη διεύρυνση εργασιών των πελατών, τη βελτίωση της απόδοσης και τη μείωση των εκπομπών.

Editorial