Η Skoda προστατεύει το περιβάλλον

Τα πρότυπα της Skoda υπερβαίνουν τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα να κατασκευάζει αυτοκίνητα φιλικά προς το περιβάλλον.

Ακούστε το άρθρο

Η χρήση ανακυκλώσιμων υλικών είναι ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητα των αυτοκινήτων και αυτό η Skoda το ξέρει καλά. Επιπλέον, κάτι αντίστοιχο ισχύει για το αμάξωμα, το πλαίσιο ενός οχήματος, καθώς και για το εσωτερικό του.

Σύμφωνα με την Οδηγία 2005/64/ΕΚ της ΕΕ, τουλάχιστον το 85% του βάρους ενός οχήματος πρέπει να είναι ανακυκλώσιμο. Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρχει ένα ποσοστό 10% τουλάχιστον, ανακτήσιμο από πλευράς ενέργειας.

Η Skoda προς τη βιώσιμη κινητικότητα!

Ειδικότερα, η Skoda Auto υπερβαίνει αυτές τις απαιτήσεις «παρέα» με τον Όμιλο Volkswagen. Στόχος, φυσικά, είναι η ανάκτηση ποσοστού άνω του 95% που αφορά στο υλικό και στην επαναχρησιμοποίησή του στα μοντέλα της.

Μάλιστα, η Skoda Auto χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο ανακυκλωμένη πρώτη ύλη για την κατασκευή νέων μοντέλων, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στο Skoda Octavia, όπου σχεδόν το 1/3 των υλικών ανακυκλώνεται. Εκτός από τον χάλυβα, το αλουμίνιο και το γυαλί, η λίστα περιλαμβάνει πλαστικά και μονωτικά υλικά, τα οποία η εταιρεία χρησιμοποιεί ως επένδυση κάτω από το αμάξωμα, στους θόλους των τροχών και στα πατάκια.

Αυτές είναι οι τιμές του Skoda Enyaq Coupe iV στην Ελλάδα

Η Skoda επιλέγει ανακυκλώσιμα υλικά

Ένα παράδειγμα αποτελεί η εσωτερική επένδυση των θυρών του Octavia, όπου το 50% του σύνθετου υλικού είναι από ανανεώσιμες πρώτες ύλες. Η ανακύκλωση των βιοδιασπώμενων υλικών είναι σχετικά εύκολη.

Επίσης, η Skoda Auto έχει αναπτύξει μία κομποστοποιήσιμη μεμβράνη από άμυλο καλαμποκιού για τη συσκευασία ανταλλακτικών. Μετά από 3-6 μήνες χρήσης, το συγκεκριμένο υλικό μπορεί να έχει χρήση ως οργανικό λίπασμα, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 500 κιλών πλαστικής μεμβράνης κάθε μήνα.

To νέο Skoda Vision 7S προ-βλέπει το… μέλλον!

Βιώσιμη επεξεργασία ή και πλήρης απουσία ζωικού δέρματος

Το ζωικό δέρμα ντύνει παραδοσιακά το εσωτερικό των αυτοκινήτων. Προφανώς, για να βελτιώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του δέρματος, η Skoda Auto «κοιτάζει» πλέον βιώσιμες διαδικασίες για την επεξεργασία του. Για παράδειγμα, χρησιμοποιεί εκχύλισμα από φύλλα ελιάς για να δώσει μία συγκεκριμένη απόχρωση στις δερμάτινες επενδύσεις του Enyaq iV.

Ιδού το νέο Skoda Vision 7S Concept!

Υφάσματα από μπουκάλια PET και υποπροϊόντα ζάχαρης

Κατασκευασμένα από έως και 70% ανακυκλωμένα μπουκάλια PET είναι τα υφάσματα για τα Skoda Enyaq iV και Karoq. Αυτά μετά την ανακύκλωση μεταποιούνται σε νήματα. Τα καλύμματα καθισμάτων που περιλαμβάνει η έκδοση του Enyaq iV Lodge Design Selection αποτελούν τα εν λόγω νήματα, συνδυάζοντας παράλληλα φυσικό παρθένο μαλλί.

Τέλος, η τσέχικη μάρκα κάνει προσπάθεια και για την ανάπτυξη βιώσιμων υλικών με φυσικά συστατικά. Αυτά περιλαμβάνουν ίνες ζαχαρότευτλου που θα χρησιμοποιήσει για τη δημιουργία υλικών κάλυψης για τις πλαστικές επιφάνειες. Ο πολτός ζαχαρότευτλων, βάφεται με ειδική διαδικασία και χρησιμοποιείται στο εσωτερικό.

abb_img