Η τεχνολογία που έβαλε στην «πρίζα» την Alfa Romeo

Με το σύστημα Plug-in Hybrid Q4 και την βραβευμένη Tonale, η Alfa Romeo κάνει δυναμική είσοδο στην εποχή της ηλεκτροκίνησης.

Η Tonale σημείωσε μία σειρά από πρωτιές για την μάρκα, αποτελώντας παράλληλα το πρώτο C-SUV στην ιστορία της Alfa Romeo με εξηλεκτρισμένο σύστημα κίνησης. Ωστόσο, η έλευση της Tonale Plug-in Hybrid Q4 φέρνει ακόμα μία πρωτιά, την τεχνολογία φόρτισης μέσω δικτύου ηλεκτροδότησης στον κόσμο της ιταλικής φίρμας.

H Tonale Plug-in Hybrid Q4 διαθέτει ένα προηγμένο σύστημα κίνησης που προσφέρει κορυφαία αποδοτικότητα, διατηρώντας το DNA της μάρκας. Μάλιστα, για να το επιτύχει αυτό η Alfa Romeo, χρησιμοποίησε ως βάση μία σειρά αποκλειστικών στοιχείων, που θα δούμε παρακάτω.

Alfa Romeo: Η Alfetta θα επιστρέψει ως ηλεκτρικό hatchback

Η τεχνολογία που έβαλε στην «πρίζα» την Alfa Romeo

Τα κυριότερα χαρακτηριστικά της Alfa Romeo Tonale Plug-in Hybrid Q4

Κάτω από το καλλίγραμμο αμάξωμα του ιταλικού μοντέλου, κάνει την εμφάνισή του ένας υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας 1,3 λίτρων, τεχνολογίας MultiΑir. Το μηχανικό σύνολο έχει μέγιστη απόδοση 180 ίππων στις 5.750 σ.α.λ. και ειδική ισχύ 138 ίππων ανά λίτρο. Επιπλέον, η ροπή του συγκεκριμένου κινητήρα φτάνει τα 270 Nm στις μόλις 1.850 σ.α.λ.

Παράλληλα με αυτόν, λειτουργεί ένας ηλεκτροκινητήρας με ισχύ 90kW (122,4 ίπποι) και ροπή 250 Nm. Επιπλέον, το κύκλωμα τάσης των 306V, τροφοδοτεί τον ηλεκτροκινητήρα με την απαραίτητη ενέργεια για την λειτουργία του. Σε αυτό, σημαντικό ρόλο παίζει μία μπαταρία τεχνολογίας ιόντων λιθίου, με χωρητικότητα 15,5 kWh.

H Alfa Romeo «ηλεκτρίζει» το εργοστάσιο του Cassino

Ειδικότερα, η μπαταρία έχει τη δυνατότητα παροχής ισχύος έως 100 kW, υπερκαλύπτοντας τις ανάγκες του ηλεκτροκινητήρα. Παράλληλα, διαθέτει δικό της κύκλωμα ψύξης για βέλτιστη απόδοση και αντοχή.

Τέλος, το αυτόματο σύστημα τετρακίνησης Q4, εξασφαλίζει με άμεσο τρόπο τη διαχείριση της ροπής στον εμπρός και τον πίσω άξονα. Μάλιστα, η ρύθμιση του συστήματος αλλάζει με βάση την επιλογή του οδηγού στο σύστημα παραμετροποίησης Alfa DNA.

H Alfa Romeo βάζει την Giulia στην πρίζα!

Η τεχνολογία που έβαλε στην «πρίζα» την Alfa Romeo

Τα τεχνικά στοιχεία της Tonale που ενισχύουν περαιτέρω τον χαρακτήρα της

Τα παραπάνω στοιχεία ενισχύουν περαιτέρω τα ήδη προηγμένα μηχανικά χαρακτηριστικά της Tonale. Μάλιστα, αυτά περιλαμβάνουν ανεξάρτητη ανάρτηση και στους δύο άξονες, το πιο άμεσο σύστημα διεύθυνσης στην κατηγορία και σύστημα πέδησης brake-by-wire. Παράλληλα, η τοποθέτηση της μπαταρίας των 125 κιλών στο πίσω μέρος, σε συνδυασμό με τον ηλεκτροκινητήρα, προσφέρουν ιδανικό ζύγισμα στο αυτοκίνητο.

Η Alfa Romeo Tonale PHEV συνδέει το παρελθόν με το μέλλον

Η τεχνολογία που έβαλε στην «πρίζα» την Alfa Romeo

Ειδικότερα, η αναλογία βάρους του ιταλικού μοντέλου προσεγγίζει το 50:50, ενώ χαμηλότερο είναι και το κέντρο βάρους, προσφέροντας μεγαλύτερη σταθερότητα. Τέλος, η μεγάλη ισχύς του ηλεκτροκινητήρα που κινεί τους πίσω τροχούς, βελτιώνει την ευελιξία του αυτοκινήτου, προσδίδοντάς του κατά περίπτωση χαρακτηριστικά αυτοκινήτων με μετάδοση της κίνησης στους πίσω τροχούς.

Με το σύστημα Plug-in Hybrid Q4, η Tonale προσφέρει δυνατότητα φόρτισης μέσω του δικτύου ηλεκτροδότησης. Παράλληλα, μπορεί να κινηθεί ηλεκτρικά για 82 χιλιόμετρα, ενώ η συνολική της αυτονομία ξεπερνά τα 600 χιλιόμετρα. Φυσικά, χαμηλές είναι και οι εκπομπές CO2, με μόλις 26 γρ./χλμ., καθώς και σύντομη η πλήρης φόρτιση σε λιγότερο από 2,5 ώρες.

Editorial