Η Τουρκία κατασκεύασε το πρώτο της ηλεκτρικό αυτόνομο λεωφορείο

Η Τουρκία κατασκεύασε το πρώτο ηλεκτρικό αυτόνομο λεωφορείο της, το οποίο είναι έτοιμο για μαζική παραγωγή. Το εν λόγω όχημα, που διαθέτει αυτονομία επιπέδου 4, αναπτύχθηκε εξ’ ολοκλήρου από Τούρκους μηχανικούς και στο πρώτο επίσημο test drive έδωσε το παρών ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν!

Η τουρκική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο από την πρώτο δρομολόγιο του ΑΤΑΚ Electric, το οποίο μετέφερε τον Ταγίπ Ερντογάν καθώς και άλλη μέλη της κυβέρνησής του. Η παρουσία του Ερντογάν στο πρώτο test drive, έχει ισχυρό πολιτικό συμβολισμό, καθότι η Τουρκία επιδιώκει να πλασαριστεί ως χώρα που επενδύει στην τεχνολογία αιχμής και στις καινοτομίες.

Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε το γεγονός, ότι ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με την Τesla και συγκεκριμένα με τον επικεφαλής της, Elon Musk, με απώτερο στόχο τη σύναψη συνεργασίας με την αμερικανική εταιρεία.

Διαβάστε: Στα… άδυτα του κινεζικού ηλεκτρικού λεωφορείου ΒΥD K9 Electric

Λίγο μετά την ολοκλήρωση του πρώτου δοκιμαστικού δρομολογίου, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε: «Αγαπητοί αδελφοί μου, σήμερα στο Κουλιγιέ δοκιμάσαμε το ATAK Electric, το πρώτο αυτόνομο και ηλεκτρικό λεωφορείο επιπέδου 4 στον κόσμο που παράγεται μαζικά. Με το θέλημα του Αλλάχ, το ATAK Electric που αποτελεί μια συμπαραγωγή των εταιρειών μας KARSAN και ADASTEC, θα γίνει πηγή υπερηφάνειας σε μια τέτοια περίοδο που η κατανάλωση καθαρής ενέργειας αποτελεί προτεραιότητα σε όλο τον κόσμο. Ας είναι καλορίζικο για τη χώρα».

Αναφορικά τώρα, με το αυτόνομο ηλεκτρικό αυτοκίνητο, έχει μήκος 8 μέτρα και μπορεί να μεταφέρει περισσότερους από 52 επιβάτες. Εφοδιάζεται με μπαταρία χωρητικότητας 22kWh που του προσφέρει αυτονομία 300 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, το εν λόγω λεωφορείο, που θα παραχθεί μαζικά στην Τουρκία, έχει ήδη πωληθεί σε δύο χώρες. Το Μάιο θα παραδοθεί στην πολιτεία Μίσιγκαν των ΗΠΑ, ενώ το Φεβρουάριο θα κάνει την εμφάνισή του και στη Ρουμανία.

Με πληροφορίες από το TRT.net