Η Toyota αποκάλυψε το νέο bZ4X με αυτονομία πάνω από 500 χλμ.

Tο Toyota bZ4X είναι το πρώτο της νέας υπομάρκας της bZ (Beyond Zero) και ταυτόχρονα το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό της μάρκας.

Ακούστε το άρθρο

Η Toyota Motor Corporation (Toyota) προσπαθεί να επιλύσει διάφορα ζητήματα  οραματιζόμενη μια βιώσιμη κοινωνία και με στόχο να προστατέψει τον πλανήτη για τις μελλοντικές γενιές. Για τον λόγο αυτό παράγει τεχνολογική καινοτομία επεκτείνοντας παράλληλα τις δυνατότητες των νέων μοντέλων αυτοκινήτων της.

Η μείωση των εκπομπών CO2 αποτελεί μια επείγουσα πρόκληση σε παγκόσμια κλίμακα και μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Toyota αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα (CN) έως το 2050.

Η εκλαϊκοποίηση των φιλικών προς το περιβάλλον οχημάτων θα συμβάλει στη μείωση του CO2 και έτσι η Toyota πιστεύει στην ιδέα της «εισαγωγής βιώσιμων οχημάτων» αναπτύσσοντας μια πλήρη σειρά ηλεκτρικών οχημάτων—που περιλαμβάνει HEV, PHEV, BEV και FCEV—προσφέροντας στους πελάτες της ένα ευρύ φάσμα επιλογών.

Η νέα σειρά BEV, Toyota bZ ( “beyond Zero”)

Στόχος της νέας σειράς BEV, Toyota bZ είναι να κερδηθεί η αποδοχή των πελατών για τα BEV και της ηλεκτροκίνησης εν γένει, καθώς και της σύνδεσής της με την ενέργεια που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι κύριες περιοχές όπου σχεδιάζεται η επέκταση των νέων δεδομένων μέσω των νέων οχημάτων είναι η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Ιαπωνία.

Τα νέα μοντέλα της σειράς Bz τα οποία σχεδιάζει να παρουσιάσει η Toyota είναι επτά και αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην αγορά έως το 2025.

Οι τέσσερις στόχοι που καθορίστηκαν από την Toyota με τη δημιουργία της νέας της σειράς bZ

Toyota

Εκτός από τις άνετες καμπίνες, το Toyota bZ προσφέρει την ευκαιρία να περάσει κανείς πολύτιμο χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους του δίνοντας ιδιαίτερη σημασία σε νέες δυνατότητες στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.

Η σειρά Toyota bZ έχει μάλιστα ως στόχο όχι μόνο θα μειώσει τις εκπομπές CO2, καθώς και άλλες εκπομπές, αλλά στοχεύει και να έχει μια γενικότερη θετική συμβολή στο περιβάλλον.

Ένας ακόμη σημαντικός στόχος για την Toyota bZ είναι η δημιουργία συνολικά μιας ασφαλέστερης κοινωνίας όπου όλοι απολαμβάνουν μεγαλύτερη ψυχική ηρεμία.

Τέλος, το πρώτο μοντέλο της σειράς το bZ4X αναπτύχθηκε σε αυτή τη βάση, ως ένα μεσαίο SUV τύπου BEV, με αυτονομία 500 χιλιομέτρων.

Η Toyota θα προωθήσει την ανάπτυξη των BEV στην πλήρη γκάμα της, με αφετηρία το bZ4X.

Η πλατφόρμα της νέας σειράς ενσωματώθηκε στο bZ4X

Η συγκεκριμένη σειρά αποτελείται από αυτοκίνητα που είναι κάτι περισσότερο από ένα μέσο μεταφοράς, είναι ικανά να προσφέρουν ευχάριστο χρόνο και χώρο στους επιβάτες.

Η Toyota ανέπτυξε την ιδέα του «κόμβου δραστηριοτήτων» για αυτοκίνητα αναμένεται να εισαγάγουν μια νέα εποχή, ενσωματώνοντας την πρόθεση να παρέχουν απολαυστικό χρόνο και χώρο για τον οδηγό και τους επιβάτες.

Η Woven City είναι η «πόλη του αύριο» με ιπτάμενα αυτοκίνητα από την Toyota

Επιπλέον, το Toyota bZ4X υιοθετεί μια πλατφόρμα αφιερωμένη σε BEV, η οποία βασίζεται στη φιλοσοφία e-TNGA, για να επιτύχει εντυπωσιακές επιδόσεις οδήγησης μέσω χαμηλού κέντρου βάρους.

Η BEV πλατφόρμα που αποτελεί τη βάση όλων των συστημάτων αναπτύχθηκε από κοινού με την Subaru Corporation (Subaru).

Απόδοση εστιασμένη στην ασφάλεια αλλά και την ηρεμία του οδηγού και των επιβατών

Toyota

Η Toyota ήταν αποφασισμένη να προσφέρει επιδόσεις συνδυασμένες στην ασφάλεια και την ηρεμία για τους νέους ιδιοκτήτες.

Πρακτικά, η εταιρεία έχει στοχεύσει σε ένα BEV που μπορεί να οδηγηθεί με ασφάλεια και άνεση για πολλά χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη την εμβέλεια ιδιαίτερα σε χειμερινές συνθήκες.

H εισαγωγική έκδοση του Toyota bZ4X θα είναι προσθιοκίνητη με ένα ηλεκτροκινητήρα 150 kW (204 ίπποι) και 265 Nm, που εξασφαλίζει ένα 0-100 χλμ./ ώρα σε 8,4 δεύτερα και μια τελική ταχύτητα 160 χλμ./ ώρα.

Στην τετρακίνητη έκδοση υπάρχει ένας ηλεκτροκινητήρας των 80 kW σε κάθε άξονα, με αποτέλεσμα η συνδυαστική απόδοση να φτάνει τους 217,5 ίππους και τα 336 Nm, ενώ το 0-100 χλμ./ ώρα έρχεται σε 7,7 δευτερολέπτων.

Όσον αφορά την ασφάλεια, εκτός από την επιδίωξη υψηλού βαθμού ασφάλειας κυψελών μπαταρίας, υιοθετήθηκε και το πιο πρόσφατο πακέτο ασφάλειας Toyota Safety Sense και χρησιμοποιήθηκε μια ανθεκτική δομή αμαξώματος που μπορεί να προσαρμοστεί σε σύγκρουση από οποιαδήποτε κατεύθυνση καθώς και μια δομή μπαταριών που συμβάλλει στη διασφάλιση της ασφάλειας σε περίπτωση σύγκρουσης.

Toyota

Η μπαταρία έχει ενεργειακή χωρητικότητα 71,4 kWh και σύμφωνα με την Toyota εξασφαλίζει αυτονομία που ξεπερνά τα 450 χιλιόμετρα. Όσο για τη φόρτισή της και σε ταχυφορτιστή των 150 kW διαρκεί 30 λεπτά έως το 80% της χωρητικότητάς της, ενώ μετά από 10 χρόνια ή 240.000 χιλιόμετρα θα είναι διαθέσιμο κατά τους Ιάπωνες, το 90% της χωρητικότητάς της.

Η ευρωπαϊκή πρεμιέρα του καινούργιου Toyota bZX4 έχει προγραμματιστεί για τις 2 Δεκεμβρίου.

Στον… αέρα τα ηλεκτρικά ιπτάμενα ταξί από το 2026

abb_img