Η βιομετρική αναγνώριση «εισβάλλει» και στα αυτοκίνητα

Η αντικλεπτική προστασία των αυτοκίνητων ενισχύεται με την βιομετρική αναγνώριση, η οποία θα εφαρμόζεται πλέον και σε αυτά.

Όταν ακούμε τον όρο βιομετρική αναγνώριση, ο νους μας πηγαίνει αυτόματα στα κινητά τηλέφωνα. Ουσιαστικά, μέσω της βιομετρικής αναγνώρισης ο κάτοχος ενός smartphone χρησιμοποιεί τα προσωπικά βιομετρικά του στοιχεία, όπως το πρόσωπό του ή το δακτυλικό αποτύπωμά του για να ξεκλειδώσει την συσκευή του. Έτσι, βάζει… φρένο σε όποιον προσπαθήσει να το παραβιάσει.

Πλέον, η εν λόγω τεχνολογία βρίσκει εφαρμογή και στα αυτοκίνητα, αναβαθμίζοντας με αυτόν τον τρόπο την αντικλεπτική προστασία του οχήματος.

BMW: Τα Android smartphones σε ρόλο… κλειδιού!

Η βιομετρική αναγνώριση βάζει «στοπ» στις κλοπές αυτοκινήτων

Πιο συγκεκριμένα, η βιομετρική αναγνώριση του οδηγού κατέχει μία ιδιαίτερη πρωτιά. Θα είναι το πρώτο αυτόματο σύστημα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, που επιτρέπει ανέπαφη και ασφαλή ταυτοποίηση του οδηγού. Έτσι, συμβάλλει στην αποφυγή απόπειρας απάτης αλλά και κλοπής.

Με το εν λόγω σύστημα το αυτοκίνητα θα εκκινήσει μόνο μετά την επιτυχή ταυτοποίηση του οδηγού, μέσω της αναγνώρισης του προσώπου του. Επιπλέον, μέσω της βιομετρικής αναγνώρισης, οι εταιρείες αυτοκινήτων θα προσφέρουν ένα επιπλέον μέτρο αποφυγής της κλοπής. Φυσικά, θα χρησιμοποιούν και τα αντικλεπτικά μέτρα που χρησιμοποιούν μέχρι και σήμερα.

Τα ηλεκτρικά της BYD θα ξεκλειδώνουν με… smartwatch

Πληρωμή στο βενζινάδικο και… επίβλεψη του οδηγού

Ωστόσο, το αυτόματο σύστημα δεν θα χρησιμεύει μόνο για την ταυτοποίηση του προσώπου του οδηγού. Θα προσφέρει ασφαλείς συνθήκες και για άλλες διαδικασίες, όπως ηλεκτρονικές πληρωμές στο βενζινάδικο, στο πάρκινγκ ή τα διόδια.

Ακόμη, η ενσωματωμένη κάμερα που θα αναγνωρίζει το πρόσωπο του οδηγού, θα «επιβλέπει» τον οδηγό και την κατάστασή του. Για παράδειγμα, θα ελέγχει αν ο οδηγός είναι κουρασμένος κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Zoom και TikTok εισβάλλουν και στα αυτοκίνητα

Δεν ξεφεύγει κανείς από την βιομετρική αναγνώριση

Για την ανάπτυξη της τεχνολογίας αυτής είναι υπεύθυνη η Continental και η Trinamix, εταιρεία ανάπτυξης βιομετρικών λύσεων. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός, ότι η βιομετρική αναγνώριση δεν επιβεβαιώνει την ταυτότητα του οδηγού μόνο από το πρόσωπο. Ανιχνεύει και άλλους παράγοντες, όπως είναι το ανθρώπινο δέρμα.

Με αυτόν τον τρόπο, το σύστημα διασφαλίζει ότι δεν θα ξεγελαστεί από επίδοξους ληστές που φορούν μάσκες ή χρησιμοποιούν φωτογραφίες των κατόχων των οχημάτων.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι το σύστημα έχει βραβευτεί με το CES Innovation Award 2023 στην κατηγορία «Vehicle Tech & Advanced Mobility» στην Έκθεση CES στο Λας Βέγκας.

Editorial