Η Volkswagen γίνεται… πάροχος ενέργειας

Όλα τα ηλεκτρικά μοντέλα της Volkswagen θα έχουν τη δυνατότητα να τροφοδοτούν σπίτια με ηλεκτρικό ρεύμα, μέχρι το τέλος του 2022.

Ακούστε το άρθρο

Στην χρήση των ηλεκτρικών οχημάτων της ως πάροχος ενέργειας σε σπίτι στοχεύει η Volkswagen, όπως δήλωσε επικεφαλής της, Hebert Diess. Η δυνατότητα αυτή θα είναι διαθέσιμη μέχρι το τέλος του 2022 για όλα τα μοντέλα ID με μπαταρία 77 kWh.

Στόχος του Diess είναι να κυκλοφορήσουν τα πρώτα οχήματα έως το τέλος του 2022. Αυτό βέβαια εξαρτάται από την οριστικοποίηση του πρότυπου βύσματος CCS2. To συγκεκριμένο θα επιτρέπει την αμφίδρομη φόρτιση η οποία προς το παρόν είναι δυνατή μέσω του βύσματος CHAdeMO.

Η αξιοποίηση των ηλεκτρικών οχημάτων θα βασιστεί στην τεχνολογία «από το όχημα στο σπίτι» (V2Η) ή αμφίδρομη οδήγηση. H συγκεκριμένη τεχνολογία επιτρέπει στα οχήματα μηδενικών εκπομπών καυσαερίων να εκφορτώνουν ενέργεια που είναι αποθηκευμένη στην μπαταρία και να τροφοδοτούν το ηλεκτρικό δίκτυο.

Volkswagen: Νέο αιολικό πάρκο στη Βόρεια Σουηδία

Ορισμένοι μηχανικοί υποστηρίζουν, τα συστήματα αμφίδρομης φόρτισης θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικά χρήσιμα σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και μπλακ άουτ.

Φυσικά, η αμφίδρομη απαιτεί εγκατάσταση διανομέα αμφίδρομης φόρτισης. Ο αμφίδρομος σταθμός φόρτισης DC 22 Kw, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2020 από την Volkswagen.

Το παράδειγμα της Ιαπωνίας

Για μια τέτοια χρήση των ηλεκτρικών οχημάτων απαιτείται η έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές και φορείς. Τα Nissan Leaf για παράδειγμα, που έχουν αναπτυχθεί στην Ιαπωνία, διαθέτουν τη δυνατότητα V2H. Oι ανησυχίες που υπάρχουν για την ενεργειακή ασφάλεια εν μέσω φυσικών καταστροφών έχουν οδηγήσει την έγκρισή του. Ωστόσο, η χρήση του εξακολουθεί να είναι αραιή σε παγκόσμια κλίμακα.

Volkswagen: Φωτοβολταϊκό πάρκο έκτασης 350 γηπέδων!

Η δυνατότητα διαφέρει από τη δυνατότητα «όχημα σε φορτίο» (vehicle – to – load) που εισήγαγαν η Hyundai και η Kia στα Ioniq 5 και EV6. Η δυνατότητα αυτή επιτρέπει στη σύνδεση με την μπαταρία ιόντων λιθίου του οχήματος. Με αυτόν τον τρόπο ο ιδιοκτήτης μπορεί, μέσω της μπαταρίας να τροφοδοτεί οικιακές συσκευές ή να επαναφορτίζει ηλεκτρικά ποδήλατα.

O Diess δεν απάντησε ξεκάθαρα στο εάν οι δυνατότητες V2H για ηλεκτρικά οχήματα που κατασκευάζονται από την Volkswagen, όπως το Audi e-tron, θα διατίθενται ταυτόχρονα.

abb_img