Η Xpeng έρχεται στην Ευρώπη

Η κινεζική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων Xpeng προετοιμάζεται για ευρύτερη ευρωπαϊκή επέκταση. Με αρχή από τη Γερμανία.    

Ακούστε το άρθρο

Η κινεζική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων Xpeng προετοιμάζεται για ευρύτερη ευρωπαϊκή επέκταση. Αρχικά στη Γερμανία και μετά σε άλλες χώρες.

Η Xpeng άρχισε την εμπορική της διαδρομή στη Γερμανία, σε μια επέλαση στην Ευρώπη που θα την οδηγήσει στη Γαλλία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι το τέλος του έτους. Αφού η μάρκα θα έχει και δεξιοτίμονα οχήματα. Η μάρκα θα προσφέρει το SUV G9 και τη σειρά P7 στη Γερμανία από τον Μάιο. Αλλά τα δύο μοντέλα δεν θα πάνε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι βρετανικοί αγοραστές θα έχουν στη διάθεση τους το crossover G6 σε έκδοση με το τιμόνι δεξιά.

Το G6, με μήκος 4,75 μέτρα βασίζεται στη νέα πλατφόρμα SEPA 2.0 της Xpeng. Η οποία ενσωματώνει τεχνολογία όπως η ηλεκτρική αρχιτεκτονική 800V, που επιτρέπει γρήγορη φόρτιση DC σε ταχύτητα έως και 480kW. Στην Κίνα, αυτός ο ανταγωνιστής του Tesla Model Y, κοστίζει από 26.800 ευρώ σε μονοκινητήρια μορφή. Ενώ το πιο ισχυρό μοντέλο με δύο κινητήρες και τετρακίνηση αρχίζει από 35.380 ευρώ. Βέβαια οι τιμές στην Ευρώπη θα είναι σημαντικά υψηλότερες, λόγω μεταφορικών. Δασμών κτλ. Οι επιλογές μπαταρίας περιλαμβάνουν μια μπαταρία LFP 66kWh και μια ιόντων λιθίου 87.5kWh, που παρέχουν αντίστοιχα αυτονομία 580 και 755 χιλιομέτρων αντίστοιχα. Όμως στον κινεζικό κύκλο δοκιμών CLTC που είναι συνήθως πιο γενναιόδωρος από τον WLTP.

Μέχρι στιγμής, η εταιρεία κάνει παραδοσιακές συμφωνίες με αντιπροσώπους, αντί της απευθείας πώλησης στους πελάτες. Η ίδια προσέγγιση πιθανώς θα ισχύσει και στην Ευρώπη.

Η Xpeng έρχεται στην Ευρώπη

Δείτε ακόμα: Οριστική η συμφωνία μεταξύ Volkswagen και Xpeng

Η Xpeng και η Volkswagen

Η Xpeng είναι μία από τις νέες εταιρείες ηλεκτρικών οχημάτων στην Κίνα που έχει υιοθετήσει το μοντέλο της Tesla. Να κατασκευάζει δηλαδή ηλεκτρικά οχήματα με έμφαση στην ψηφιακή τεχνολογία.

Η εταιρεία έγινε παγκόσμιο πρωτοσέλιδο τον Ιούλιο, όταν το Volkswagen Group ανακοίνωσε ότι είχε αποκτήσει το 5% της για περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια. Η Xpeng θα διαθέσει στον γερμανικό όμιλο την παλαιότερη πλατφόρμα που υποστηρίζει το SUV G9. Ώστε η Volkswagen να μπορεί να πουλάει δύο μεγαλύτερα ηλεκτρικά οχήματα στην Κίνα από το 2026. Η συμφωνία θα βοηθήσει τη Volkswagen να επεκτείνει τη γκάμα των ηλεκτρικών οχημάτων της στην Κίνα. Για να συμπληρώσει την τρέχουσα γκάμα των μοντέλων ID, τα οποία βασίζονται στην πλατφόρμα MEB της ομάδας Volkswagen. Η συμφωνία λύνει το πρόβλημα με το κενό τεχνολογίας της Volkswagen. Παρέχοντας 800V, γρηγορότερη συνδεσιμότητα, ένα πιο έξυπνο λογισμικό και εξελιγμένα συστήματα υποστήριξης του οδηγού.

Πηγή: autocar.co.uk

abb_img