Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Η γρήγορη μετάβαση θέλει… χρόνο

Σύμφωνα με έρευνα σε εργαζόμενους στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, η πλήρης μετάβαση στην ηλεκτρικά αυτοκίνητα φαίνεται ότι θα αργήσει.

Η στροφή προς την πλήρη ηλεκτροκίνηση και στην ύπαρξη αποκλειστικά ηλεκτρικών οχημάτων πλησιάζει όλο και περισσότερο. Η χρονιά-στόχος για τη μετάβαση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και την κατάργηση οχημάτων με εκπομπές CO2, είναι το 2035. Ωστόσο, τον εν λόγω στόχο τον έχουν αμφισβητήσει αρκετοί, οι οποίοι πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο προς το παρόν.

Την ίδια άποψη έχει και μεγάλη μερίδα εργαζομένων από την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. Μάλιστα, σύμφωνα με σχετική έρευνα, δήλωσαν ότι η κατάργηση των οχημάτων με θερμικούς κινητήρες μέχρι το 2035 δεν είναι ρεαλιστική.

Έρευνα: Τι συμβαίνει με τα plug-in υβριδικά;

Απαισιόδοξοι οι περισσότεροι εργαζόμενοι

Πιο συγκεκριμένα, μία παγκόσμια έρευνα της ABB Robotics διαπίστωσε ότι περίπου το 60% των ερωτηθέντων έχει αυτή την άποψη. Δηλαδή, θεωρούν ότι η στροφή στην παραγωγή αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων δεν είναι εφικτή εντός των υφιστάμενων χρονοδιαγραμμάτων.

Η έρευνα έγινε σε παγκόσμιο επίπεδο και συμμετείχαν περίπου 600 άτομα, τα οποία εργάζονται στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Έρευνα: Το 80% των οδηγών δεν ξέρει να αλλάζει λάστιχο!

Οι προκλήσεις για τη μετάβαση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Ειδικότερα, οι ερωτηθέντες τόνισαν τις προκλήσεις σχετικά με τη νέα αλυσίδα εφοδιασμού μπαταριών. Επιπλέον, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τα υψηλές απαιτούμενες επενδύσεις κεφαλαίου και τις ελλείψεις πρώτων υλών.

Επιπλέον, το 28% των ερωτηθέντων αναφέρει ως σημαντικό πρόβλημα τις υποδομές, καθώς επίσης και την επέκταση του δικτύου φορτιστών. Φυσικά, υπάρχουν και οι απαισιόδοξοι, οι οποίοι πιστεύουν ότι οι σημερινοί στόχοι δεν θα επιτευχθούν ποτέ. Αυτοί αντανακλούν το 18% των ερωτηθέντων.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι μόνο το 11% πιστεύει πώς όλοι οι στόχοι για την πλήρη μετάβαση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέχρι το 2030-2040, είναι ρεαλιστικοί.

Έρευνα: Πότε θα δούμε φθηνά ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Τα πάντα είναι ολίγον ρευστά

Η έρευνα επιβεβαιώνει τις προκλήσεις που υπάρχουν στην αυτοκινητοβιομηχανία και την πίεση που επηρεάζει τις ήδη διαταραγμένες αλυσίδες εφοδιασμού. Όλα αυτά μπορεί να επηρεάσουν τη γρήγορη ή αργή μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, ειδικά σε μία περίοδο μεγάλης οικονομικής αβεβαιότητας.

Τέλος, ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το κόστος εργασίας, καθώς επίσης και πόσο γρήγορα μπορεί να γίνει επανεκπαίδευση του εργατικού δυναμικού στις νέες συνθήκες.

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Για να μην χάνετε ούτε είδηση για την ηλεκτροκίνηση!