Ηλεκτρικά αυτοκίνητα με τεχνολογία 800 volt (;)

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πρόκειται να αποκτήσουν τεχνολογία 800 volt και θα μειώσουν σημαντικά τον χρόνο φόρτισης τους.

Ακούστε το άρθρο

Λόγω της ραγδαίας εξέλιξης της ηλεκτροκίνησης, θα παρατηρήσουμε αρκετές αλλαγές εντός των επόμενων ετών. Ως γνωστόν, τα περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα χρησιμοποιούν μέχρι σήμερα τεχνολογία 400 volt. Ωστόσο, αυτό θα αλλάξει, καθώς οι αρμόδιοι ήδη έχουν παρουσιάσει την τεχνολογία 800 volt.

Την εν λόγω τεχνολογία, μάλιστα, χρησιμοποιούν ήδη η Porsche, η Audi, η Hyundai και η Kia, μετά από συμφωνία με τη Rimac Automobili. Αυτές, δηλαδή, οι εταιρείες έχουν τη δυνατότητα πώλησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων με τεχνολογία 800 volt.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα με τέλη κυκλοφορίας;

Η τεχνολογία των 800 volt

Σύμφωνα με αναφορά του Automotive News, οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν προχωρήσει σε εργασίες πάνω στην τεχνολογία των 800 volt. Θα κυκλοφορήσουν, μάλιστα, τα ηλεκτρικά μοντέλα τους με την εν λόγω τεχνολογία από το 2025 και έπειτα. Μοναδική, μάλιστα, εξαίρεση αποτελεί το Lucid Air, το οποίο λειτουργεί με τεχνολογία 900 volt.

Τα EVs με την τεχνολογία των 800 volt σημειώνουν υψηλότερες ταχύτητες και χαμηλότερους χρόνους φόρτισης. Ακόμη, είναι δυνατή η χρήση ιδιαίτερα μεγάλων ταχυφορτιστών, από αυτά.

Το Lucid Air «πατάει» Ευρώπη!

Το μεγάλο πλεονέκτημα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέσω της τεχνολογίας υψηλής τάσης απολαμβάνουν μειωμένους χρόνους φόρτισης κατά 50%. Σε περίπτωση, μάλιστα, ταχυφορτιστή η φόρτιση από το 10% στο 80% διαρκεί μόλις λίγα λεπτά. Επιπρόσθετα, τόσο οι αυτοκινητοβιομηχανίες όσο και οι προμηθευτές συμφωνούν στην εξέλιξη της τεχνολογία των 800 volt.

Τα 10 best-seller ηλεκτρικά στην Ελλάδα

Με την περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογίας αυτής, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα παίρνουν το εισιτήριο για μεγάλα ταξίδια. Η παραμονή, δηλαδή, στους φορτιστές και η μικρή αυτονομία περιορίζονται. Στόχοι, λοιπόν, αποτελούν για το μέλλον της ηλεκτροκίνησης, η βελτίωση των υποδομών και η αποκλιμάκωση του κόστους των EVs.

 

abb_img