Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Μειωμένη απόδοση το χειμώνα

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και η απόδοση τους επηρεάζονται από τις χαμηλές θερμοκρασίες και τον κρύο καιρό του χειμώνα.

Ακούστε το άρθρο

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα παρουσιάζουν μειωμένη αυτονομία κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Συγκεκριμένα, οι χαμηλές θερμοκρασίες και ο κρύος καιρός επηρεάζουν την απόδοση της μπαταρίας. Ωστόσο, η μειωμένη απόδοση δεν εμποδίζει τις πωλήσεις τους σε χώρες με χαμηλές θερμοκρασίες.

Μάλιστα, η Νορβηγία αποτελεί ένα τέτοιο παράδειγμα. Παρά τους έντονους χειμώνες, τους οποίους αντιμετωπίζει, η χώρα αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Επομένως, οι κάτοχοι ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη Νότια Ευρώπη, δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα, λόγω του καλύτερου καιρού.

Η Σαουδική Αραβία επενδύει στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Ο χειμώνας «παγώνει» τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Ο χειμώνας και οι χαμηλές θερμοκρασίες μειώνουν την αυτονομία των αυτοκινήτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Renault Zoe, το οποίο σημειώνει τις περισσότερες πωλήσεις στην Ευρώπη από όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Το εν λόγω μοντέλο προσφέρει αυτονομία 376 χιλιομέτρων με πλήρη φόρτιση, σε θερμοκρασία 20 βαθμών Κελσίου και σταθερή ταχύτητα 50 χλμ./ώρα. Αν η θερμοκρασία πέσει κατά 5 βαθμούς, η αυτονομία του μοντέλου αγγίζει τα 300 χιλιόμετρα. Παρατηρούμε δηλαδή, μία μείωση της αυτονομίας κατά 20%.

Αντίστοιχα στην περίπτωση θερμοκρασίας υπό του μηδενός, η αυτονομία του Zoe πέφτει στα 244 χιλιόμετρα. Τέλος, όσο μεγαλύτερη χωρητικότητα έχει η μπαταρία του αυτοκινήτου, τόσο πιο μεγάλη είναι η πιθανότητα απώλειας ενέργειας.

Αύξηση των πωλήσεων για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα!

Τι συμβαίνει με τη φόρτιση;

Οι χαμηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν τις χημικές αντιδράσεις, οι οποίες λαμβάνουν χώρα στις μπαταρίες τεχνολογίας ιόντων λιθίου. Συγκεκριμένα, εμποδίζουν τη μετακίνηση των ιόντων λιθίου από την άνοδο προς την κάθοδο. Το κρύο επιβραδύνει την εν λόγω διαδικασία και περιορίζει την απόδοση της μπαταρίας, με αποτέλεσμα την μείωση της αυτονομίας.

Επιπλέον, το κρύο επηρεάζει και την ταχύτητα φόρτισης στους δημόσιους ταχυφορτιστές. Η Tesla έχει παρατηρήσει μειωμένη ταχύτητα φόρτισης στο δίκτυο της, κατά τη διάρκεια ακραίων καιρικών φαινομένων.

Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα: Ακριβότερα σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Οι κάτοχοι ηλεκτρικών ανησυχούν μόνο για την αυτονομία

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες επηρεάζουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μόνο ως προς την αυτονομία τους. Κατά τα άλλα, ισχύουν οι ίδιες προϋποθέσεις με τα συμβατικά αυτοκίνητα. Μάλιστα, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν πολύ καλά επίπεδα πρόσφυσης, ακόμη και σε σύγκριση με τα συμβατικά.

Ωστόσο, ο οδηγός πρέπει να επιδεικνύει μεγάλη προσοχή κατά την οδήγηση σε βρεγμένο οδόστρωμα ή σε χαμηλές θερμοκρασίες. Τέλος, μία τετράδα καλά ελαστικά ή χιονολάστιχα στις ορεινές περιοχές, θα δώσουν επιπλέον σιγουριά και ασφάλεια στον οδηγό. Είναι εξίσου σημαντικά, δηλαδή, τόσο για ένα ηλεκτρικό όσο και για ένα βενζινοκίνητο ή πετρελαιοκίνητο μοντέλο.

abb_img