Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα: Συνεργεία ζητούν οι εταιρείες

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα φέρνουν νέα δεδομένα και για τα συνεργεία αυτοκινήτων τα οποία κρίνονται απαραίτητα.

Την άμεση έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης που θα θέτει τα κριτήρια και τους όρους για την πιστοποίηση των τεχνιτών της ηλεκτροκίνησης ζητούν εκπρόσωποι του κλάδου επισκευής αυτοκινήτων. Όπως επίσης και οι συνδικαλιστικοί φορείς που συμμετείχαν στη διαδικτυακή τεχνική ημερίδα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας.

Πιο συγκεκριμένα, στη διαδικτυακή τεχνική ημερίδα του ΒΕΑ κεντρικό θέμα ήταν τα νέα δεδομένα που φέρνει η ηλεκτροκίνηση για τα συνεργεία αυτοκινήτων και μηχανοκίνητων οχημάτων. Αλλά και το πώς θα καταφέρουν να επιβιώσουν ενόψει της εισαγωγής της νέας τεχνολογίας.  Ακόμα και τα σημαντικότερα προβλήματα για την ευρεία αποδοχή της από το κοινό και τους επαγγελματίες.

Ειδικότερα, τη θεματολογία και παρουσίαση των ενοτήτων της Ημερίδας, έκανε το Ινστιτούτο Διαρκούς Επιμόρφωσης Επιχειρήσεων Αυτοκινήτου (ΙΔΕΕΑ) με το επιστημονικό του προσωπικό.

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών και χαιρέτισαν, από πλευράς Β.Ε.Α. ο Γ΄Αντιπρόεδρος Γιώργος Παύλου. Από τον κλάδο επισκευής αυτοκινήτων και από πλευράς συνδικαλιστικών φορέων, οι κ.κ. Νικολόπουλος Αθανάσιος Πρόεδρος της ΕΟΒΕΑΜΜ, Μόφορης Γρηγόριος Πρόεδρος του ΣΙΣΕΜΑ. Όπως επίσης και ο κ. Ποτήρης Μιχάλης Πρόεδρος του ΣΕΑΒΑΠ και μέλος του Δ.Σ. του ΒΕΑ.

Στις παρουσιάσεις οι εισηγητές, ανέπτυξαν θέματα, όπως η διεθνής και ελληνική αγορά επισκευής οχημάτων. Ακόμα τις τεχνολογικές προκλήσεις για το συνεργείο του μέλλοντος και η νομοθεσία ηλεκτροκίνησης στην υπηρεσία προστασίας του Περιβάλλοντος.

⇒ Τι συντήρηση θέλουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Παύλου τόνισε:

«Στο Β.Ε.Α. θεωρούμε, ότι η νέα πρόκληση, πρέπει να είναι προς όφελός μας. Σήμερα είναι ο σωστός χρόνος για ενημέρωση και προετοιμασία. Γιατί τώρα, «χτίζονται» τόσο η νομοθεσία, όσο και οι υποδομές για την κυκλοφορία των ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Αυτό, πρέπει να προβληματίσει , το σύγχρονο συνεργείο, τον κλάδο και όλους μας σαν επαγγελματίες, για να καταγραφούν όλες οι απαιτήσεις και ανάγκες των επιχειρήσεων. Επίσης,  προτείνουμε στην Κυβέρνηση, τα μέτρα εκείνα που θα διευκολύνουν την λειτουργία των επιχειρήσεών μας και θα διασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητα και εν τέλει, την επιβίωσή μας».

Κοινή θέση και αίτημα, των εκπροσώπων των κλάδων είναι η άμεση έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης. Αυτή θα θέτει τα κριτήρια και τους όρους για την πιστοποίηση των τεχνιτών για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και την ηλεκτροκίνηση γενικότερα. Έτσι οι κλάδοι θα προετοιμαστούν εγκαίρως για να μην βρεθούν οι μικρές επιχειρήσεις, προ δυσάρεστων εκπλήξεων και αποκλεισμών, από αθέμιτο ανταγωνισμό και εμπόδια στην ανταγωνιστικότητά τους.

Τεχνικά σεμινάρια για επιμόρφωση σχετικά με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και όχι μονο

Τέλος, το Β.Ε.Α. μετά την πρώτη αυτή δράση για το θέμα, δρομολογεί τεχνικά σεμινάρια επιμόρφωσης για τα μέλη του. Στο πλαίσιο των ανταποδοτικών υπηρεσιών του. Επίκεντρο οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις και τις προκλήσεις των κλάδων, που τους υποστηρίζουν στην προσπάθεια επιβίωσης και ανάπτυξής τους.

⇒ Οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας των συνεργείων για τα ηλεκτρικά οχήματα στην Ελλάδα

Editorial