Ηλεκτρικό αυτοκίνητο: Πόσο κοστίζει η φόρτισή του;

Ηλεκτρικό αυτοκίνητο: Πόσο κοστίζει η φόρτισή του;

Κόστος φόρτισης για ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Η φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι εξαιρετικά φθηνή. Παρόλο που το κόστος φόρτισης διαφοροποιείται σημαντικά ανάλογα με τη χώρα διαμονής, ποιος είναι ο πάροχος σας και που θα επιλέξετε να φορτίσετε, ένα είναι σίγουρο: Το συνολικό κόστος φόρτισης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι πολύ μικρότερο συγκριτικά με τον ανεφοδιασμό ενός αυτοκινήτου με κινητήρα βενζίνης ή πετρελαίου.

To κόστος της φόρτισης στο σπίτι

Οι περισσότεροι επιλέγουν να φορτίσουν το αυτοκίνητο τους στο σπίτι. Αυτή η λύση έχει και το μικρότερο κόστος, αφού συνοδεύεται με μεταμεσονύκτια χρέωση, η οποία και είναι χαμηλότερη (0,07897€/kWh ΔΕΗ).

Επίσης, διαφορά στην τιμή υπάρχει ανάλογα με τον πάροχο που χρησιμοποιείτε. Ίσως να αξίζει λίγη έρευνα παραπάνω, έτσι να διαπιστώσετε αν μπορείτε να εξοικονομήσετε περισσότερο χρήματα.

Αν δεν έχετε ήδη αποκτήσει έναν οικιακό φορτιστή, θα ήταν καλύτερο να τον προτιμήσετε. Προσφέρονται σε διάφορους τύπους και το κόστος ποικίλει.

Στη χώρα μας και μέσω του προγράμματος «Κινούμαι ηλεκτρικά» υπάρχει κρατική επιδότηση, η οποία μπορεί να αγγίξει έως και τα 500 ευρώ για την τοποθέτηση ενός οικιακού φορτιστή. Και με την εγκατάσταση του θα είστε έτοιμοι να εξοικονομήσετε χρήματα.

Φόρτιση Tesla σε δημόσιο χώρο

Το κόστος της φόρτισης σε δημόσια σημεία φόρτισης

Αν επιθυμείτε ή χρειαστεί να φορτίσετε, ενώ είστε στο δρόμο, το κόστος ποικίλει. Σε κάποιες περιπτώσεις, υφίστανται και δημόσια σημεία φόρτισης, όπου μπορείτε να γεμίσετε τις μπαταρίες σας ακόμη και δωρεάν.

Φυσικά, η λογική λέει ότι τα δημόσια σημεία φόρτισης χωρίς χρέωση θα αποτελέσουν την πρώτη σας επιλογή. Βέβαια, όπου αυτό είναι εφικτό και πρακτικό. Όμως, κάτι που πρέπει να γνωρίζουν οι νέοι κάτοχοι ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι πως μπορούν να επωφεληθούν από πακέτα δωρεάν φόρτισης που προσφέρουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες στους νέους ιδιοκτήτες για τα πρώτα χρόνια χρήσης του αυτοκινήτου.

Αξίζει να σημειωθεί, πως αν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε έναν ταχυφορτιστή DC το κόστος θα αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με έναν απλό φορτιστή, αν και το κόστος παραμένει πιο χαμηλό σε σχέση με αυτό που απαιτείται για ένα αυτοκίνητο με κινητήρα βενζίνης ή πετρελαίου.

Πολλοί κάτοχοι ηλεκτρικών οχημάτων, προβλέπουν την επόμενη μέρα προγραμματίζοντας τη φόρτιση του αυτοκινήτου τους το βράδυ στο σπίτι και χρησιμοποιούν τα δημόσια φόρτισης μόνο όταν βρίσκονται σε μακρινή απόσταση από το σπίτι τους. Φυσικά αυτό εξαρτάται και από τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ