Ηλεκτρικοί στόλοι: Ποιες πολυεθνικές μπαίνουν στην πρίζα;

Στο πλαίσιο της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης, οι ηλεκτρικοί στόλοι αποτελούν μονόδρομο για μεγάλες πολυεθνικές έως το 2030.

Ακούστε το άρθρο

Οι ηλεκτρικοί στόλοι είναι καθ’ οδόν! Πολυεθνικές εταιρείες όπως η An Post, η AstraZeneca, η Coca-Cola, η Grundfos, η IKEA, η SAP, η Tesco και η Unilever λαμβάνουν μέρος σε μία κοινοπραξία 30 οργανισμών.

Στόχος αυτής της κοινοπραξίας είναι η μετατροπή του στόλου των παραπάνω εταιρειών, σε ηλεκτρικό. Μάλιστα, οι συγκεκριμένες εταιρείες απέστειλαν και επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η επιστολή των γνωστών πολυεθνικών ανέφερε την άμεση μετατροπή του στόλου σε ηλεκτρικό έως το 2030.

Κινητήρες βενζίνης και diesel: Μετά το τέλος τι;

Στόχος αρκετά αισιόδοξος, αφού η πλήρης μετατροπή πρέπει να ολοκληρωθεί 5 χρόνια νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα οφέλη ενός ηλεκτρικού στόλου είναι πολλά για μια εταιρεία. Το κύριο είναι η μείωση του κόστους μετακίνησης, ενώ εξίσου σημαντικό είναι το περιβαλλοντικό όφελος.

Επιπλέον, οι συγκεκριμένες εταιρείες προτείνουν, τα νέα βαρέα επαγγελματικά οχήματα να έχουν μηδενικές εκπομπές έως το 2035. Παράλληλα, υπάρχει η πρόταση δεσμευτικών στόχων αγοράς για στόλους άνω του συγκεκριμένου μεγέθους.

Η κοινοπραξία των πολυεθνικών εταιρειών, αναφέρει ότι ο εξηλεκτρισμός του στόλου αποτελεί ευκαιρία για άμεση μείωση των ρύπων, καθώς και για μείωση της κλίμακας κόστους μετακίνησης. Ένα ακόμη όφελος είναι η ανάπτυξη της αγοράς των προσιτών μεταχειρισμένων ηλεκτρικών οχημάτων.

Γνωρίζεις ότι παρακολουθούν τα δεδομένα του αυτοκινήτου σου;

Οι ηλεκτρικοί στόλοι και η αύξηση των πωλήσεων

Τα ηλεκτρικά εταιρικά αυτοκίνητα αντιπροσωπεύουν 6 στα 10 νέα αυτοκίνητα που πωλούνται στην Ευρώπη. Η αύξηση της αυτονομίας τους συνέβαλλε σημαντικά στην εν λόγω ανάπτυξη, ικανοποιώντας τις ανάγκες των επαγγελματιών. Επιπλέον, η ηλεκτροκίνηση είναι μία οικονομική λύση για τη μετακίνηση επαγγελματικών στόλων.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Εμπορική επιτυχία το 2022

Τα στοιχεία από τον ACEA, αποδεικνύουν ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα την προηγούμενη χρονιά είχαν μερίδιο αγοράς που άγγιζε το 12,1% στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο όγκος πωλήσεων των εταιρικών αυτοκινήτων ήταν αρκετά υψηλότερος.

Πριν λίγες ημέρες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ του πακέτου «Fit for 55», το οποίο θέτει ως στόχο τη μείωση του CO2 σε ποσοστό 55% από τα αυτοκίνητα και 50% μείωση για τα φορτηγά έως το 2030, σε σύγκριση με το 2021. Τέλος, το εν λόγω πακέτο προβλέπει μείωση 100% των ρύπων έως το 2035.

abb_img