Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Εμπορική επιτυχία το 2022

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα το 2022 σημείωσαν μεγάλη εμπορική επιτυχία, καθώς 1 στα 10 αυτοκίνητα που πωλήθηκαν ήταν ηλεκτρικό.

Ακούστε το άρθρο

Το 2022 ήταν αδιαμφισβήτητα μία άκρως επιτυχημένη εμπορικά χρονιά για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Μάλιστα, οι πωλήσεις τους άγγιξαν τα 7,8 εκατομμύρια μονάδες σε παγκόσμιο επίπεδο και κατέλαβαν το 10% του συνόλου.

Ουσιαστικά, 1 στα 10 αυτοκίνητα, που κυκλοφόρησαν την περασμένη χρονιά, ήταν ηλεκτρικό. Τέλος, οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων παρουσίασαν αύξηση 68% σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2021.

Πώς θα κινηθούν τα ηλεκτρικά αυτoκίνητα το 2023;

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και οι πωλήσεις ανά την υφήλιο

Στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως, 1 στα 5 αυτοκίνητα, που πωλήθηκαν το 2021, ήταν ηλεκτρικό. Ουσιαστικά, τα ηλεκτρικά στην Κίνα κατέχουν τα 2/3 του συνόλου της αγοράς.

Αύξηση στις πωλήσεις τους σημείωσαν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, τα ηλεκτρικά οχήματα εκεί κατέχουν το 5,8%, από 3,2%, την προηγούμενη χρονιά. Στην Ευρώπη είναι δύσκολη η σύγκριση με την κινέζικη επιτυχία, καθώς «μπαίνουν» στο παιχνίδι των πωλήσεων και τα Plug-in Hybrid μοντέλα.

Μάλιστα, στη Γερμανία η παραγωγή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων το 2021 σημείωσε αύξηση 25%. Επιπλέον, οι καταναλωτές αγόρασαν τον τελευταίο μήνα περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα σε σχέση με αυτοκίνητα που φέρουν κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Επέλαση από κινέζικα ηλεκτρικά αυτοκίνητα!

Κερδισμένη η Tesla

Η αύξηση των πωλήσεων των ηλεκτρικών ωφέλησε σε μεγάλο βαθμό την Tesla. Μάλιστα, στις αμέσως επόμενες θέσεις βλέπουμε τις κινέζικες BYD και SAIC Motor Corporation. Την επιτυχία της Tesla προκαλεί ο μεγάλος όγκος της παραγωγής της σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Επομένως, για αυτό η Volkswagen, η Ford και ο όμιλος GM έλαβαν χαμηλότερες θέσεις.

EuroNCAP: Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πιο ασφαλή για το 2022!

Πώς θα είναι το 2023;

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι πωλήσεις τόσο των αμιγώς ηλεκτρικών όσο και των Plug-in Hybrid αυτοκινήτων θα έχουν ανοδική πορεία και το 2023. Ωστόσο, ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι μικρότερος. Συγκεκριμένα, για το 2023 αναμένουν την πώληση 13,6 εκατομμυρίων Plug-in Hybrid αυτοκινήτων, εκ των οποίων το 75% θα είναι αμιγώς ηλεκτρικά.

Κάτι που σημαίνει ελαφρώς βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με την αύξηση των πωλήσεων μεταξύ του 2020 και του 2021. Μάλιστα, οι εν λόγω πωλήσεις από 3,2 εκατομμύρια το 2020, άγγιξαν τα 10 εκατομμύρια το 2022.

abb_img