Υλοποιείται ολοκληρωμένο δίκτυο ηλεκτροκίνησης στη Θεσσαλονίκη

Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται το έργο της δημιουργίας ολοκληρωμένου δικτύου ηλεκτροκίνησης στην ευρύτερη περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης και η αύξηση του στόλου των δημοσίων ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Το έργο εντάσσεται στη Στρατηγική Ολοκληρωμένης Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) η οποία χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2020 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενώ για τις δράσεις του, συνεργάζονται η ομάδα Σχεδιασμού και Αξιολόγησης της ΣΒΑΑ, το Ινστιτούτο Μεταφορών του ΕΚΕΤΑ (ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ), οι οκτώ Δήμοι του νομού Θεσσαλονίκης που θα προμηθευτούν ηλεκτροκίνητα οχήματα και ο ΦΟΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, κατά τον απολογισμό πεπραγμένων της Περιφέρειας, στα τέλη του 2018 η αντιπεριφέρεια πήρε το ρίσκο να ξεκινήσει την διαδικασία προκειμένου να δημιουργηθεί το πρώτο δίκτυο δημοτικών ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων και σταθμών φόρτισης στη Θεσσαλονίκη.

Το 2019 ξεπεράστηκαν τα εμπόδια που είχε αυτή η διαδικασία και το 2020 πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες εντάξεις έργων που αφορούσαν την συγκεκριμένη πρόσκληση.

Επιπλέον, το 2020 η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης ξεκίνησε τις ενέργειες για μια νέα δράση, την ενσωμάτωση ηλεκτροκίνητων οχημάτων στους στόλους καθαριότητας των δήμων της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, με προϋπολογισμό τα 15 εκατομμύρια ευρώ.

Η υλοποίηση του έργου θα πραγματοποιηθεί μέσω του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.

Το περασμένο χρονικό διάστημα οι Δήμοι Θεσσαλονίκης, Πυλαίας -Χορτιάτη, Αμπελοκήπων -Μενεμένης, Νεάπολης-Συκεών, Δέλτα, Παύλου Μελά, Καλαμαριάς και Κορδελιού – Ευόσμου κλήθηκαν να λάβουν τις αποφάσεις τους για τους τύπους και τον αριθμό των οχημάτων που χρειάζονται και να ενημερώσουν τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης.

Από την πλευρά του το Ινστιτούτο Μεταφορών του ΕΚΕΤΑ κατέγραψε τους διαθέσιμους τύπους ηλεκτροκίνητων οχημάτων προκειμένου να εξεταστεί το κατά πόσο πληρούνται οι προϋποθέσεις και καλύπτονται οι ανάγκες για να προχωρήσει γρήγορα το έργο.

Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκε η νέα δράση και συμφωνήθηκε η κατανομή του προϋπολογισμού ανά δικαιούχο.

abb_img
spot_img