Ηλεκτροκίνητα φέριμποτ θα… πετάνε στο Στενό της Μάγχης

Μία… αναπάντεχη προσθήκη αναμένεται να ενταχθεί στις θαλάσσιες μεταφορές του Στενού της Μάγχης, μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας, αφού πρόσφατα η αμερικανική εταιρεία Regent ανακοίνωσε την κατασκευή ενός ηλεκτροκίνητου επιβατηγού αεροσκάφους που πετάει πάνω ακριβώς από την επιφάνεια της θάλασσας, το οποίο χαρακτηρίζει «ιπτάμενο φέριμποτ» με την Brittany Ferries να είναι η εταιρεία η οποία θα τα χρησιμοποιήσει για να μεταφέρει επιβάτες.

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος θα προσφέρει την άνεση ενός υδροπλάνου και την ταχύτητα ενός αεροσκάφους, ενώ ένα κύριο χαρακτηριστικό του είναι το γεγονός ότι πετάει πάνω ακριβώς από την επιφάνεια της θάλασσας με 180 χλμ την ώρα, γεγονός που του δικαιολογεί και τον τίτλο «ιπτάμενο φέριμποτ».

H γαλλική πλοιοκτήτρια εταιρεία Brittany Ferries που δραστηριοποιείται μεταξύ Αγγλίας, Ιρλανδίας, Γαλλίας και Ισπανίας, ανακοίνωσε στις 15 Ιουνίου ότι αποφάσισε να ξεκινήσει τη χρήση αυτών των αμιγώς ηλεκτρικών αεροσκαφών, για να μεταφέρει επιβάτες από την Βρετανία στη Γαλλία.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της εταιρείας το αεροσκάφος θα μεταφέρει 150 επιβάτες από τα λιμάνια του Πόρτσμουθ και του Χερβούργου διασχίζοντας την Μάγχη.
Την απόσταση μεταξύ των δύο προαναφερόμενων σημείων θα μπορεί να την καλύψει μέσα σε 40 λεπτά, έξι φορές γρηγορότερα δηλαδή από ένα συμβατικό φεριμπότ, αφού αυτή τη στιγμή το απλό φέριμποτ χρειάζεται τρεις ολόκληρες ώρες, προκειμένου να καλύψει αυτή την απόσταση.
Flying Ferries
 
Το σκάφος θα κινείται με ταχύτητα περίπου 300 χλμ./ώρα και η Regent υποστηρίζει ότι θα είναι έτοιμο να ξεκινήσει τις πτήσεις του το 2025, ενώ έχει ήδη σχεδιάσει τη δημιουργία σταθμών επιβίβασης-αποβίβασης αρχικά σε αμερικανικές μητροπόλεις όπως τη Βοστώνη, τη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και το Σαν Φρανσίσκο.
Flying ferries
Η προοπτική της χρήσης των ιπτάμενων φέριμποτ θα μειώσει σημαντικά τον χρόνο διάσχισης της Μάγχης και μάλιστα χωρίς περιβαλλοντική επιβάρυνση όπως αυτή που προκαλούν τα πλοία.
Η Brittany Ferries ανέφερε ότι πρόκειται για έναν πολύ αποτελεσματικό τρόπο μετακίνησης, ικανό να μεταφέρει σημαντικό αριθμό ατόμων σε σχετικά μεγάλες αποστάσεις και με μεγάλη ταχύτητα.
Όλη η ενέργεια θα τροφοδοτείται στα αεροσκάφη μέσω της χρήσης μπαταριών, ενώ ειδικοί σένσορες νέας γενιάς θα προσφέρουν υψηλό επίπεδο ελέγχου και ασφαλείας. 
Flying Ferries
Όπως αναφέρει η REGENT εξετάζει τη χρήση αεροσκαφών με διαφορετικά μεγέθη στο μέλλον, ενώ και οι δύο εταιρείες αναγνωρίζουν το γεγονός ότι θα πρέπει να επιτευχθούν πολλοί επιμέρους στόχοι σε ρυθμιστικό, πρακτικό και τεχνολογικό επίπεδο προκειμένου να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο εγχείρημα.
Αν και σαν ιδέα έχει δοκιμαστεί και στο παρελθόν από την Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του Ψυχρού πολέμου, είναι πρώτη φορά που γίνονται προσπάθειες για να μπορεί να γίνει εμπορική χρήση της.
abb_img
spot_img