Ηλιακή ενέργεια: H λύση στη φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων

Οι υποδομές φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων αποτελούν «αγκάθι» για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, ωστόσο η λύση είναι η ηλιακή ενέργεια.

Στις περισσότερες χώρες ανά την υφήλιο υπάρχει ένας κοινός στόχος, σε ότι αφορά την αυτοκινητοβιομηχανία. Αυτός έχει να κάνει με τη πλήρη μετάβαση προς την ηλεκτροκίνηση, η οποία είναι σε φάση εξέλιξης.

Το ενδιαφέρον για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σημειώνει σημαντική αύξηση, κάτι ιδιαίτερα θετικό. Ωστόσο, υπάρχουν εμπόδια και προκλήσεις που επιβραδύνουν την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης. Ένα από αυτά είναι η φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων και πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των σταθμών φόρτισης.

Το Lightyear 0 αφήνει χώρο για το Lightyear 2!

Πολλά τα ηλεκτρικά, λίγοι οι φορτιστές

Για την ακρίβεια, αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότεροι από 365.000 δημόσιοι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία της ChargeUp Europe. Από την άλλη, ο αριθμός των εγγεγραμμένων αυτοκινήτων είναι πολύ μεγαλύτερος, αφού αγγίζει ήδη τα 5 εκατομμύρια στην Ευρώπη. Προφανώς, οι δημόσιοι φορτιστές δεν επαρκούν για το σύνολο των ηλεκτρικών οχημάτων.

Ωστόσο, πέρα από τους λίγους σταθμούς φόρτισης, υπάρχει ακόμη ένα πρόβλημα. Αυτό έχει να κάνει με την άνιση κατανομή των υποδομών μεταξύ των χωρών της Ευρώπης. Πιο συγκεκριμένα, οι περισσότεροι από τους μισούς σταθμούς είναι στην Ολλανδία και τη Γερμανία.

Sunswift 7: Ηλεκτρικό και ηλιακό με 1.000 χιλιόμετρα αυτονομία

Φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων με τη… δύναμη του ήλιου

Όπως όλα δείχνουν, η φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα, το οποίο όμως έχει λύση. Αυτή «ακούσει» στο όνομα ηλιακή ενέργεια. Η ανάπτυξη των αυτοκινήτων που θα τη χρησιμοποιούν για τη φόρτιση της μπαταρίας τους, αποτελεί σημαντικό θέμα που παίρνει μεγάλες διαστάσεις.

Με αυτή την τεχνολογία, μία μικρή μπαταρία μπορεί να επιτρέψει άνετη οδήγηση χωρίς συχνή επαναφόρτιση. Επιπλέον, αποτελεί μία σημαντική λύση μείωσης του συνολικού ενεργειακού αποτυπώματος, το οποίο άλλωστε είναι και το ζητούμενο.

Tesla: Ηλιακοί συλλέκτες για έξτρα αυτονομία!

Η φόρτιση με ηλιακή ενέργεια είναι «πεντακάθαρη»

Η χρήση ηλιακών συλλεκτών καθιστά δυνατή τη χρήση των ηλεκτρικών οχημάτων, με ακόμη πιο φιλικό τρόπο προς το περιβάλλον. Τα πρώτα μοντέλα που φέρουν την εν λόγω τεχνολογία, έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται στην αγορά.

Τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας, ιδιαίτερα σε χώρες με φουλ ηλιοφάνεια όπως είναι η Ελλάδα. Επίσης, με τα ηλεκτρικά ηλιακά αυτοκίνητα οι πολίτες θα μπορούν να πραγματοποιούν τις καθημερινές τους μετακινήσεις χωρίς να χρειαστεί να επαναφορτίσουν μέσα στην ημέρα.

abb_img
spot_img