ΗΠΑ: Υποσχέσεις Trump προς τη βιομηχανία πετρελαίου με αντάλλαγμα 1 δισ. δολάρια

Η προσπάθεια του Trump να αποκτήσει ως σύμμαχο και χρηματοδότη στην προεκλογική του εκστρατεία τη βιομηχανία πετρελαίου των ΗΠΑ.

Ακούστε το άρθρο

Ένα χθεσινό δημοσίευμα της Washington Post έδωσε νέο ενδιαφέρον στις αμερικανικές εκλογές που θα γίνουν τον Νοέμβριο. Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει πως ο Donald Trump, υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την Προεδρία των ΗΠΑ, έδωσε υπόσχεση σε κορυφαία στελέχη της αμερικανικής πετρελαϊκής βιομηχανίας να αντιστρέψει τις πολιτικές του Προέδρου Joe Biden για το περιβάλλον σε περίπτωση εκλογής του.

Φυσικά, αυτή η υπόσχεση δε θα γίνει πραγματικότητα χωρίς κάποιο αντάλλαγμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Trump ζήτησε από τους επικεφαλής των εταιρειών της βιομηχανίας πετρελαίου να διαθέσουν το ποσό του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για να στηρίξουν την προεκλογική του καμπάνια. Μεταξύ των εταιρειών αυτών που προσέγγισε ο κ. Trump υπάρχουν ονόματα – κολοσσοί. Ενδεικτικά, αναφέρουμε τις Venture Global, Cheniere Energy, Chevron και Exxon.

Goldman Sachs: Νέες εκτιμήσεις για ΟΠΕΚ+ και τιμές πετρελαίου – Cars Electric

Οι δεσμεύσεις που ανέλαβε ο Trump απέναντι στους επικεφαλής της βιομηχανίας πετρελαίου

Αρχικά, ο κ. Trump ανέλαβε τη δέσμευση, σε περίπτωση εκλογής του, να τερματίσει αμέσως το πάγωμα στις άδειες για νέες εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Το συγκεκριμένο πάγωμα είχε επιβάλει πρόσφατα η κυβέρνηση Biden. Επιπλέον, ο κ. Trump διαβεβαίωσε πως θα προκηρύξει νέους μειοδοτικούς διαγωνισμούς για παραχώρηση αδειών εκμετάλλευσης κοιτασμάτων στον Κόλπο του Μεξικό. Παράλληλα, θα προχωρήσει σε άρση των περιορισμών για την εξερεύνηση και εκμετάλλευση κοιτασμάτων σε Αρκτική και Αλάσκα.

G7: Συμφωνία κατάργησης του άνθρακα για παραγωγή ρεύματος έως το 2035 – Cars Electric

Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ μετά τις αποκαλύψεις

Απέναντι σε αυτές τις αποκαλύψεις υπήρξαν ασφαλώς αντιδράσεις στις ΗΠΑ. Η περιβαλλοντική οργάνωση Evergreen Action δήλωσε πως: «Ο Donald Trump συμπεριφέρεται σαν κακός σε κόμικ, προσφερόμενος να ρευστοποιήσει το μέλλον του πλανήτη με αντάλλαγμα τσεκ 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων». Αντίστοιχα, η ομάδα του Biden κατηγόρησε τον Trump πως ενεργεί σαν «μαριονέτα» της πετρελαϊκής βιομηχανίας. Επίσης, τον κατηγόρησε πως το μόνο πράγμα που τον ενδιαφέρει είναι να κερδίσει τις εκλογές και όχι αυτό που είναι καλύτερο για τις αμερικανικές οικογένειες.

Τέλος, εκπρόσωποι της εκστρατείας του Trump απάντησαν πως: «Ο Joe Biden ελέγχεται από περιβαλλοντικούς εξτρεμιστές που προσπαθούν να θέσουν σε εφαρμογή το πιο ριζοσπαστικό πρόγραμμα για την ενέργεια στην ιστορία και να αναγκάσουν τους Αμερικανούς να αγοράσουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα που δεν έχουν τις δυνατότητες να αποκτήσουν».

 

 

 

abb_img