G7: Συμφωνία κατάργησης του άνθρακα για παραγωγή ρεύματος έως το 2035

Η καύση άνθρακα σε μεγάλη κλίμακα από κράτη μέλη της G7 όπως η Ιαπωνία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ δημιουργεί μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα.

Ακούστε το άρθρο

Τις προηγούμενες ημέρες η ομάδα G7 ανακοίνωσε πως τα κράτη μέλη της συμφώνησαν την κατάργηση της χρήσης άνθρακα για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2035. Ωστόσο, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης του σε περιπτώσεις που υπάρχει διαθέσιμη τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα, ώστε να μην καταλήγει στην ατμόσφαιρα. Σε κάθε περίπτωση, τα εν λόγω κράτη, με βάση τη συμφωνία, θα πρέπει να δράσουν με τρόπο που θα επιτρέπει την εκπλήρωση των κλιματικών τους δεσμεύσεων.

Αυτή η συμφωνία έχει μεγάλη σημασία και αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Με άλλα λόγια, αποτελεί ένα βήμα προς την απομάκρυνση από τη χρήση ορυκτών καυσίμων. Στόχος είναι να υπάρξει σταθεροποίηση της αύξησης της θερμοκρασίας σε 1.5° πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Σε διαφορετική περίπτωση, η ανθρωπότητα θα έρθει αντιμέτωπη με απρόβλεπτες και επικίνδυνες καταστάσεις.

ΔΕΗ: Μείωση του μεριδίου της στην αγορά προμήθειας ρεύματος – Cars Electric

Η σημασία της συμφωνίας στην οποία ήρθαν τα κράτη της G7

Η G7 είναι ένα forum, στο οποίο συμμετέχουν οι μεγαλύτερες ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου. Συγκεκριμένα, συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και ο Καναδάς. Η συμφωνία στην οποία έφτασαν οι χώρες αυτές είναι σημαντική για διάφορους λόγους.

Αφενός, τα κράτη της G7 είναι υπεύθυνα για ένα μεγάλο μέρος των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η καύση άνθρακα σε μεγάλη κλίμακα από κράτη όπως η Ιαπωνία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ δημιουργεί μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα. Αφετέρου, η G7 δείχνει τον δρόμο και για άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες.

IEA: Ανάγκη για εξαπλάσια ανάπτυξη αποθήκευσης ενέργειας τα επόμενα χρόνια – Cars Electric

Οι εντυπώσεις που άφησε η συμφωνία για μελλοντική κατάργηση του άνθρακα

Η ανακοίνωση της συμφωνίας έφερε, σε γενικές γραμμές, θετικά σχόλια. Ωστόσο, υπήρξαν και οι φωνές, οι οποίες θεώρησαν απαραίτητη τη λήψη πιο αυστηρών δεσμεύσεων. Επίσης, ενδεικτικό είναι πως η συμφωνία αφορούσε μόνο τη χρήση άνθρακα. Δεν υπήρξε αναφορά στη χρήση άλλων ορυκτών πόρων, όπως το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Αντιθέτως, όσον αφορά το φυσικό αέριο κυρίως, βλέπουμε σε αρκετές χώρες τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη νέων υποδομών. Αυτή η εξέλιξη προκαλεί προβληματισμό για την επίτευξη των κλιματικών στόχων πολλών κρατών.

 

 

 

abb_img