Κινδυνεύει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο από το νερό;

Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο έχει τη δυνατότητα να περάσει μέσα από νερά και να παρέχει ασφάλεια όταν βρεθεί σε πλημμύρα;

Ακούστε το άρθρο

Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι πιθανό να διασχίσει έναν δρόμο που έχει πλημμυρίσει, για παράδειγμα λόγω βροχής; Με ένα αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης μπορεί να τα καταφέρεις, ωστόσο είναι επίφοβο για την λειτουργία του.

Τι ισχύει όμως για τα ηλεκτροκίνητα;

Πολλοί ίσως θεωρούν ότι ένας ηλεκτροκινητήρας κινδυνεύει περισσότερο, όμως η θεωρία δείχνει κάτι διαφορετικό. Οι ηλεκτροκινητήρες σε αντίθεση με τους εσωτερικής καύσης μπορούν και λειτουργούν χωρίς οξυγόνο.

Αυτό τους δίνει το πλεονέκτημα ότι ακόμη κι αν τον καλύψει το νερό, το ηλεκτρικό μοτέρ θα συνεχίσει την λειτουργία του κανονικά. Μιας και είναι απομονωμένο και προστατευμένο από τις εξωτερικές συνθήκες, όπως και οι μπαταρίες του.

Service ηλεκτρικού αυτοκινήτου: Πόσο κοστίζει και τι περιλαμβάνει;

Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι αδιάβροχο;

Όχι, απλά είναι προστατευμένος ο κινητήρας, χωρίς όμως να σημαίνει πως είναι ασφαλές να διασχίσεις ένα σημείο του δρόμου γεμάτο νερό. Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο μπορεί να τα καταφέρει ευκολότερα από ένα συμβατικό, όμως ας μην αμελούμε το θέμα των φρένων και την ευστάθεια των ελαστικών.

Το σύστημα πέδησης δυστυχώς είναι αναποτελεσματικό όταν αντιμετωπίζει τη δύναμη του νερού. Επιπλέον τα ελαστικά αδυνατούν να προσφέρουν σωστή πρόσφυση, με αποτέλεσμα η οδήγηση να γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη.

Ένας από τους βασικούς κανόνες ασφαλείας είναι η ακινητοποίηση του οχήματος μου και η απομάκρυνση μας σε περίπτωση πλημμύρας, ώστε να μην μας παρασύρει η ορμή του νερού. Επιπλέον ποτέ δεν διασχίζουμε έναν δρόμο γεμάτο νερό που εκ των πραγμάτων δεν γνωρίζουμε τι βάθος έχει.

Αυτοκίνητο vs βροχή: Πώς το… στεγνώνεις;

Η επόμενη μέρα

Σίγουρα η πλημμύρα δεν είναι κάτι το ευχάριστο, όμως πλέον είναι μέρος των προκλήσεων που αντιμετωπίζει καθημερινά ένας οδηγός. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα προσφέρουν ένα πλεονέκτημα για την επόμενη μέρα, μίας και έχουν λειτουργικό κινητήρα.

Το νερό όμως επηρεάζει πολλά περισσότερα μέρη, ενώ μπορεί να καταστρέψει κυριολεκτικά το σαλόνι.

Το βασικό μετά από μία τέτοια δύσκολη εμπειρία είναι να εκτιμήσεις τις φθορές. Και φυσικά να εστιάσεις στο σωστό στέγνωμα, ώστε να αποφύγεις σκουριά και μούχλα.

abb_img