Κινούμαι Ηλεκτρικά 2: Ξεκίνησαν από 28/7 οι αιτήσεις!

Άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2».

Στην διάθεση των πολιτών είναι από την Πέμπτη 28 Ιουλίου, η πλατφόρμα του «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2», η οποία ενθαρρύνει την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων (αυτοκίνητα, δίκυκλα, τρίκυκλα, ποδήλατα), με αυξημένη επιδότηση που φτάνει έως και τα 8.000 ευρώ (ή 9.000 ευρώ με απόσυρση παλαιού οχήματος).

Το νέο πρόγραμμα επιδοτήσεων ανακοίνωσαν, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας, κ. Αλεξάνδρα Σδούκου.

Παράλληλα, να θυμίσουμε ότι το η δεύτερη φάση του προγράμματος, ήταν αρχικά προγραμματισμένη να ξεκινήσει από τον περασμένο Απρίλιο.

Στα 8.000 ευρώ η επιδότηση για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου!

Όπως εξήγησε ο κ. Σκρέκας το πρόγραμμα πετυχαίνει ταυτόχρονα τέσσερις στόχους:

 • Την ανανέωση του στόλου των οχημάτων
 • Την ανάπτυξη έξυπνων υποδομών φόρτισης
 • Τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα
 • Την εξοικονόμηση πόρων για τους πολίτες

Η κ. Σδούκου διευκρίνισε ότι η επιδότηση αφορά αποκλειστικά την αγορά αμιγώς ηλεκτρικών και όχι plug-in υβριδικών οχημάτων.

Μάλιστα το πρόγραμμα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου του 2021, με την προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων να είναι έως και τις 31/12/2023. Προφανώς, οποιοσδήποτε έχει αγοράσει ή παραγγείλει ηλεκτρικό όχημα από αυτή την ημερομηνία και μετά, έχει την δυνατότητα να υπαχθεί στο πρόγραμμα.

Επίσης, τα κίνητρα και οι επιδοτήσεις αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων, δικύκλων, και τρικύκλων στη δεύτερη φάση του προγράμματος είναι από τα ισχυρότερα στην Ευρώπη.

Τέλος, ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι στα 50 εκατομμύρια ευρώ και όπως όλα δείχνουν θα λάβει περαιτέρω ενίσχυση το 2023.

Έρχεται το «Κινούμαι Ηλεκτρικά» με μεγαλύτερη επιδότηση

Κινούμαι Ηλεκτρικά 2: Ξεκινούν από αύριο 28/7 οι αιτήσεις!

Τι περιλαμβάνει το «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2»

 • Αύξηση σε 30% (από 20%) του ποσοστού της επιδότησης για αγορά νέων ηλεκτρικών αυτοκινήτων για τα φυσικά πρόσωπα και του μέγιστου ποσού σε 8.000 ευρώ (από 6.000 ευρώ).
 • Επιβράβευση της απόσυρσης παλαιού οχήματος με 1.000 ευρώ και της αγοράς έξυπνου οικιακού φορτιστή με 500 ευρώ.
 • Αύξηση του ποσοστού επιδότησης για την αγορά ηλεκτρικών δικύκλων και τρικύκλων κατηγορίας L5e έως και L7e από 20% σε 40%. Αντίστοιχα και για το μέγιστο ποσό επιδότησης από 800 ευρώ σε 3.000 ευρώ.
 • Το ποσοστό επιδότησης για τα ηλεκτρικά δίκυκλα L1e έως L4e παραμένει στο 20%. Το μέγιστο ποσό επιδότησης θα είναι 800 ευρώ.
 • Για τα ηλεκτρικά οχήματα της κατηγορίας Lπροαιρετική επιδότηση ως μέρος του βασικού εξοπλισμού του οχήματος, για αγορά δεύτερης μπαταρίας με ποσό 300 ευρώ.
 • Το ποσοστό της επιδότησης για την αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου παραμένει σταθερό στο 40%, με μέγιστο ποσό τα 800 ευρώ.
 • Προσαύξηση της ενίσχυσης κατά 1.000 ευρώ για την αγορά ηλεκτρικών μικροαυτοκινήτων, για τους νέους έως 29 ετών.
 • Προσαύξηση κατά 4.000 ευρώ, για την κάθε αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου στα νησιά, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας GR–Eco Islands.

Ειδική μέριμνα για τα Άτομα με Αναπηρία

Σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με την πρώτη φάση του προγράμματος αποτελεί και η μέριμνα για τα Άτομα με Αναπηρία. Με επιπλέον 1.000 ευρώ για τις οικογένειες που έχουν τουλάχιστον τρία εξαρτώμενα τέκνα. Επί της ουσίας 1.000 ευρώ ανά εξαρτώμενο τέκνο, έναντι των συνολικά 1.000 ευρώ του παρελθόντος.

Τι ισχύει για τις επιχειρήσεις και τα ηλεκτρικά οχήματα

 • Αύξηση του ποσοστού της επιδότησης σε 30% από 20%, με μέγιστο ποσό τα 8.000 ευρώ.
 • Τέλος στον περιορισμό του αριθμού των οχημάτων προς επιδότηση για κάθε εταιρεία. Σε αντίθεση με τον πρώτο κύκλο του προγράμματος και τον περιορισμό των 3 ή 6 οχημάτων (σε νησιά).
 • Καμία εταιρεία δεν θα έχει την υποχρέωση να εξαγοράσει τα οχήματα στο τέλος της περιόδου της χρονομίσθωσης (leasing). Επίσης πλέον θα μπορούν να αποσύρουν ίσο αριθμό οχημάτων με αυτόν που αντιστοιχεί στα οχήματα της επιδότησης τους. Το ποσό ανά όχημα είναι 1.000 ευρώ.
 • Επιδότηση σε εταιρείες ταχυμεταφορώνδιανομών και τουριστικές εταιρείες και για την αγορά ηλεκτρικών ποδηλάτων.
 • Ενίσχυση σε εταιρείες αντιπροσώπων, εμπόρων και εισαγωγέων αυτοκινήτων για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων επίδειξης (test drive). Με ποσοστό επιδότησης 30% και μέγιστο ποσό τα 8.000 ευρώ ανά αυτοκίνητο.

Το CarsElectric.gr συμπλήρωσε τη δική του… αίτηση και σας δείχνει βήμα-βήμα τι πρέπει να κάνετε για να δηλώσετε συμμετοχή στο πρόγραμμα, πιο εύκολα από ποτέ:

Editorial