Κύπρος : Επιδότηση 36,5 εκ. ευρώ για την ηλεκτροκίνηση

Η Κύπρος ανακοίνωσε σημαντική επιδότηση ύψους 36,5 εκ. ευρώ για την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Ποιες κατηγορίες αφορά;

Η Κυπριακή Κυβέρνηση ανακοινώνει την έναρξη ενός καινοτόμου προγράμματος επιδότησης ηλεκτροκίνησης στις 17 Φεβρουαρίου, με μια εντυπωσιακή δέσμευση 36,5 εκατομμυρίων ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτείται μέσω του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τη μείωση των εκπομπών ρύπων και την προώθηση της πράσινης μετάβασης στο νησί.

Πιο συγκεκριμένα, το εν λόγω πρόγραμμα περιλαμβάνει διάφορα μέτρα υποστήριξης, όπως η επιδότηση νέων ηλεκτρικών αυτοκινήτων και plug-in υβριδικών. Και μάλιστα, σε συνδυασμό με την απόσυρση παλαιών οχημάτων εσωτερικής καύσης.

Κύπρος: Επένδυση 1,22 δισ. ευρώ για ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Επιδότηση ανάλογα με τον τύπο οχήματος

Ειδικότερα, η κατανομή των επιδοτήσεων συμβαίνει ανάλογα με τον τύπο οχήματος, αλλά και τη χρήση του. Για παράδειγμα, τα νέα αυτοκίνητα με μηδενικές εκπομπές CO2 λαμβάνουν επιδοτήσεις ύψους 9.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν ειδικές επιδοτήσεις και για οχήματα μεταχειρισμένα. Επιπλέον, επιδότηση λαμβάνουν ταξί, μικρά λεωφορεία, μηχανάκια, ελαφρά οχήματα και ποδήλατα, προσφέροντας ποικίλες επιλογές στους καταναλωτές.

Τα ταξί θα λάβουν 12.000 ευρώ για την απόσυρση και την αντικατάσταση ενός νέου οχήματος χαμηλών εκπομπών CO2. Ωστόσο, μόνο 30 επιδοτήσεις θα παρέχονται στη χώρα βάσει αυτής της συμφωνίας. Για άλλους 60 αποδέκτες θα δοθούν επιδοτήσεις 9.000 ευρώ για την αγορά οχήματος χωρίς ρύπους.

Οι χρήστες οχημάτων με αναπηρία και οι πολύτεκνοι λαμβάνουν και οι 2 τις ίδιες προσφορές. Δηλαδή, 30 επιδοτήσεις 15.000 ευρώ θα δοθούν για ένα νέο όχημα χαμηλών εκπομπών ρύπων, ενώ 60 επιδοτήσεις ύψους 20.000 ευρώ θα είναι διαθέσιμες για την υποστήριξη της αγοράς ενός νέου οχήματος μηδενικών εκπομπών.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Ποια είναι η ασφαλέστερη χώρα για τους οδηγούς;

Τι ισχύει με τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα;

Τέλος, ένα ενδιαφέρον στοιχείο του είναι η διάκριση μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων στον αριθμό των αιτήσεων που επιτρέπονται. Τα φυσικά πρόσωπα περιορίζονται σε έναν αριθμό αιτήσεων για κάθε κατηγορία οχήματος. Όσον αφορά τα νομικά πρόσωπα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στον αριθμό των αιτήσεων. Με την προϋπόθεση όμως της συμμόρφωσης προς τους κανόνες υποστήριξης.

Αυτό το νέο πρόγραμμα επιδοτήσεων αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα προς την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και τη μείωση των εκπομπών ρύπων στην Κύπρο. Με την ενθάρρυνση της χρήσης πιο βιώσιμων μέσων μεταφοράς, η Κύπρος καταδεικνύει τη δέσμευσή της για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ

abb_img
spot_img