Κύπρος: Επένδυση 1,22 δισ. ευρώ για ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Το αναθεωρημένο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου προβλέπει αναβάθμιση του ενεργειακού δικτύου και προώθηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η Κύπρος στοχεύει στην αναβάθμιση του ενεργειακού δικτύου για ένα πιο… πράσινο και ψηφιακά προηγμένο μέλλον. Παράλληλα θέλει να προωθήσει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τη χρήση αυτών. Αυτά τα ζητήματα υπάγονται στο αναθεωρημένο πλέον Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της χώρας (ΣΕΚΕ). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) αξιολόγησε θετικά το ΣΕΚΕ και πλέον αναμένει έγκριση από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πιο συγκεκριμένα, το ΣΕΚΕ είναι αξίας 1,22 δισεκατομμυρίων ευρώ και περιλαμβάνει πλέον ειδικό κεφάλαιο για τα θέματα ενέργειας σε σχέση με το πρόγραμμα REPowerEU της ΕΕ. Στόχος είναι η σταδιακή για απεξάρτηση της ΕΕ από τα ορυκτά καύσιμα.

Με αυτές τις προσθήκες, τα κονδύλια που είναι διαθέσιμα για την πράσινη μετάβαση και τους στόχους που έχουν να κάνουν με το κλίμα πηγαίνουν από 41% σε 45%. Οι στόχοι για την ψηφιακή μετάβαση παρουσιάζουν ώθηση, αυξάνοντας από 23% σε 24,6%.

ΣΕΑΑ: Δεν αρκούν μόνο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα για το περιβάλλον

Αυτά έχει λάβει η Κύπρος μέχρι τώρα και… περιμένει

Το Συμβούλιο της ΕΕ έχει τώρα περίπου 4 εβδομάδες για να εγκρίνει την αξιολόγηση της Επιτροπής. Μετά την έγκριση, η Κύπρος μπορεί να λάβει 20% προχρηματοδότηση για τα κεφάλαια που περιγράφει το κεφάλαιο REPowerEU.

Μέχρι σήμερα, η Κύπρος έχει ήδη λάβει 242 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αυτό περιλαμβάνει 157 εκατομμύρια σε προχρηματοδότηση και επιπλέον 85 εκατομμύρια ευρώ ως πρώτη πληρωμή. Οι εκταμιεύσεις θα εξαρτηθούν από την επίτευξη των ορόσημων και των στόχων που καθορίζονται στο σχέδιο.

Πόσοι Έλληνες θα έχουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα έως το 2035;

Ο στόχος του REPowerEU

Το κεφάλαιο RePowerEU περιλαμβάνει 2 νέες μεταρρυθμίσεις που αφορούν την αύξηση της χρήσης ανανεώσιμης ενέργειας, προωθώντας τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Σκοπός είναι να διευκολύνουν τους τελικούς καταναλωτές να συμμετέχουν στην αγορά των ηλεκτρικών μοντέλων.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Στα ύψη οι πωλήσεις στην Ευρώπη!

Επίσης, ο στόχος της νέας επένδυσης και ακόμη 3 αναβαθμισμένων επενδύσεων είναι να υπάρξει σημαντική μείωση στην κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας. Όπως επίσης, και η μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας σε πολλά δημόσια και ιδιωτικά κτίρια.

Ακόμη υπάρχει πρόβλεψη για αναβάθμιση επένδυσης για κίνητρα σε επιχειρήσεις και ιδιώτες για την αύξηση της χρήσης οχημάτων με μηδενικές εκπομπές, μειώνοντας τη χρήση ορυκτών καυσίμων.

Τα κινέζικα ηλεκτρικά αυτοκίνητα «απειλούν» την Ευρώπη

Σημαντική η έρευνα για την πράσινη μετάβαση

Τέλος, ακόμη 2 επενδύσεις έχουν σκοπό να συμβάλουν στην αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων που έχουν σχέση με την έρευνα και την καινοτομία συμβάλλοντας στην πράσινη μετάβαση.

Τέλος, οι στοχευμένες προσπάθειες έχουν να κάνουν με την εξεύρεση λύσεων όσον αφορά τα σημεία συμφόρησης που εντοπίζονται στην παραγωγή, την αποθήκευση, τη μεταφορά και τη διανομή ενέργειας. Μέσω των επενδύσεων οι ενεργειακές υποδομές της χώρας θα είναι πιο αποδοτικές. Επιπλέον, θα συνεισφέρουν στην ενσωμάτωση ανανεώσιμης ενέργειας μειώνοντας τις ενεργειακές ανάγκες.

abb_img
spot_img