Νέα επαναστατική μπαταρία από τη Northvolt

Η Northvolt από τη Σουηδία κατασκεύασε μπαταρία χωρίς κρίσιμες πρώτες ύλες και με την καλύτερη ενεργειακή πυκνότητα.

Η Northvolt κατασκεύασε μία νέα μπαταρία για ηλεκτρικά οχήματα. Στόχος της εταιρείας η δημιουργία οικονομικά αποδοτικών και βιώσιμων συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας παγκοσμίως. Η νέα μπαταρία δεν κάνει χρήση κρίσιμων πρώτων υλών όπως, κοβαλτίου, λιθίου, νικελίου και γραφίτη.

Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω μπαταρία είναι τεχνολογίας ιόντων νατρίου. Σύμφωνα με τη Northvolt έχει την καλύτερη ενεργειακή πυκνότητα, που ξεπερνά τα 160 watt/ώρα ανά κιλό. Δηλαδή, περίπου ίδια με την ενεργειακή πυκνότητα των παραδοσιακών μπαταριών ιόντων λιθίου που υπάρχουν στα συστήματα ενέργειας.

Scania και Northvolt: Η νέα τους μπαταρία θα είναι… «αιώνια»

Οι μπαταρίες της Northvolt οικονομικότερες και ασφαλέστερες

Βέβαια, οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχουν ενεργειακή πυκνότητα από 250 έως και 300 Wh/kg. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να απαιτούν μεγαλύτερο όγκο και βάρος για την παροχή της ίδιας ποσότητα ενέργειας με μια μπαταρία ιόντων λιθίου. Αυτό θα το αλλάξει η Northvolt.

Επιπλέον, είναι φθηνότερες και ασφαλέστερες από τις λιθίου. Και αυτό διότι λειτουργούν καλύτερα τόσο σε πολύ χαμηλές όσο και σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Stellantis: Συνεργασία με την CATL για νέες μπαταρίες

Με την υποστήριξη και της Volkswagen

Να σημειώσουμε πως η Northvolt έχει λάβει για παραγγελίες ύψους 55 δισ. δολαριών για μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Επίσης, έχει την υποστήριξη της Volkswagen, της Goldman Sachs. Όπως επίσης και της αμερικανικής πολυεθνικής BlackRock που αποτελεί τον μεγαλύτερο διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο.

Τέλος, ο CEO της Northvolt, Peter Carlsson, τόνισε πως η νέα μπαταρία είναι πιο οικονομική και βιώσιμη από τις συμβατικές μπαταρίες με νικέλιο, μαγγάνιο, κοβάλτιο ή φωσφορικό σίδηρο.

Μπαταρίες: Τι προσφέρει η ανακύκλωσή τους;

Πιο αναλυτικά ο Carlsson, δήλωσε:

«Ο κόσμος έχει εναποθέσει μεγάλες ελπίδες στα ιόντα νατρίου και είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι έχουμε αναπτύξει μια τεχνολογία που θα επιτρέψει την ευρεία εξάπλωσή της για να επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση.

Είναι ένα σημαντικό ορόσημο για την πρόταση της Northvolt στην αγορά. Ωστόσο, η τεχνολογία μπαταριών όπως αυτή είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων βιωσιμότητας, καθιστώντας την ηλεκτροκίνηση πιο οικονομική, βιώσιμη και προσβάσιμη παγκοσμίως

Η τεχνολογία ιόντων νατρίου μας προσφέρει την απόδοση που απαιτείται για να καταστεί δυνατή η αποθήκευση ενέργειας με μεγαλύτερη διάρκεια από τις εναλλακτικές χημικές μπαταρίες, με χαμηλότερο κόστος, ανοίγοντας έτσι νέους δρόμους για την ανάπτυξη παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Η δυνατότητα των μπαταριών ιόντων νατρίου θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην προσπάθεια προς την παγκόσμια ηλεκτροκίνηση.»

abb_img
spot_img