Σχεδόν οι μισοί οδηγοί, παραδέχονται ότι η συζήτηση πίσω από το τιμόνι, τους έχει οδηγήσει σε κάποιο λάθος, με εσωτερικούς «περισπασμούς» όπως αυτός, να έχουν συμβάλει σε έως και 940 θύματα από τροχαία ατυχήματα το 2023. Σε έρευνα που διεξήγαγε η RAC, το 63% των οδηγών, δήλωσαν ότι εσωτερικοί και εξωτερικοί λόγοι απόσπασης της προσοχής, τους έχουν οδηγήσει σε λάθος κατά την οδήγηση, με λίγο λιγότερους από τους μισούς (43%), να δηλώνουν ότι ακόμη και η συνομιλία με έναν επιβάτη, τους έχει οδηγήσει σε λάθος.
Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, το γεγονός, ότι η απόσπαση της προσοχής εντός του αυτοκινήτου, αναφέρονται ως παράγοντας που συμβάλλει στο 5% των συγκρούσεων. Οδήγησαν επίσης σε 940 θύματα από τροχαία ατυχήματα (6% του συνόλου) το 2023, συμπεριλαμβανομένων 81 θανάτων.
Έχοντας αυτό κατά νου, ίσως εκπλαγείτε αν ακούσετε ότι μόνο το 18% των οδηγών βλέπουν τη συζήτηση ως πιθανό παράγοντα απόσπασης της προσοχής πίσω από το τιμόνι. Ενώ το 48% των ερωτηθέντων επεσήμανε τη χρήση κινητού τηλεφώνου ως πιθανό παράγοντα απόσπασης της προσοχής, αυτό αναφέρεται ως σημαντικό στοιχείο, μόνο για το 2% των περιπτώσεων και των θυμάτων.
Παρ’ όλα αυτά, όλες οι αιτίες, είτε πρόκειται για συνομιλίες με έναν επιβάτη είτε για τηλεφωνικές συνομιλίες, μπορούν να είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι. Ο εκπρόσωπος ασφαλείας της RAC, Ροντ Ντένις, ήταν πρόθυμος να υπενθυμίσει στους οδηγούς ότι, ενώ «η εξάσκηση της οδήγησης είναι δεύτερη φύση για πολλούς από εμάς, η έρευνά μας δείχνει ότι πράγματα που κάνουμε χωρίς να σκεφτόμαστε μέσα στο αυτοκίνητο, έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να μας κάνουν να κάνουμε λάθη, από ό,τι νομίζουμε.
«Η οδήγηση εξακολουθεί να είναι μια πολύ απαιτητική διανοητικά εργασία», είπε, «ειδικά επειδή πρέπει να είμαστε σε θέση να αντιδράσουμε, σε ό,τι βρίσκεται μπροστά μας σε κλάσματα δευτερολέπτου, επομένως είναι σημαντικό να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να παραμένουμε σε εγρήγορση και να ελαχιστοποιήσουμε την απόσπαση της προσοχής».
Όλα αυτά έρχονται σε συνέχεια πρόσφατης έρευνας του Auto Express, σχετικά με τη δυνητικά αποσπασματική φύση, των οθονών αφής στο αυτοκίνητο. Ενώ μόνο το ένα τρίτο περίπου (30%) των ερωτηθέντων του RAC πιστεύουν ότι η ρύθμιση των χειριστηρίων ενός αυτοκινήτου θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα, αυτό είναι κάτι που οι ειδικοί ασφαλείας του Euro NCAP, πιστεύουν ότι είναι ένα διαδεδομένο ζήτημα.
Από την επόμενη χρονιά, οι δοκιμές NCAP, θα αρχίσουν να απονέμουν επιπλέον βαθμούς στους κατασκευαστές που παρέχουν φυσικά χειριστήρια για λειτουργίες που χρησιμοποιούνται συχνά, με τα πιλοτήρια με οθόνη αφής, να είναι πιθανό να έχουν χαμηλότερες βαθμολογίες ασφαλείας.
Πηγή: autoexpress.co.uk