Νέα μελέτη αναφέρει πως το συνολικό κόστος ιδιοκτησίας ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι οικονομικότερο από ένα θερμικό

Σύμφωνα με νέα μελέτη της ασφαλιστικής εταιρείας LV, τα ηλεκτρικά οχήματα μπορούν να αποφέρουν σημαντική εξοικονόμηση κόστους σε σύγκριση με τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Διαβάστε επίσης: Πως θα αποβάλλουμε το άγχος αυτονομίας των ηλεκτρικών οχημάτων;

Οι αναλυτές έχουν προβλέψει ότι τα EVs θα πρέπει να είναι σε θέση να ανταγωνιστούν τα οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης από άποψη κόστους από τα μέσα της δεκαετίας του 2020, αλλά υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι τα οχήματα με μηδενικές εκπομπές ρύπων έχουν χαμηλότερο κόστος καυσίμου και συντήρησης κάτι που σημαίνει ότι, ανάλογα με τα χιλιόμετρα που διανύονται, μπορούν να είναι οικονομικότερα των θερμικών σε ότι αφορά το συνολικό κόστος ιδιοκτησίας.

Αναλυτικότερα τα στοιχεία που προέκυψαν από τη μελέτη της LV

Electric car

Η συγκεκριμένη μελέτη προχώρησε σε μια λεπτομερή ανάλυση της τιμής αγοράς, του φόρου, της ασφάλισης, του καυσίμου και του κόστους συντήρησης για εννέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, συγκρίνοντάς τα παράλληλα με αντίστοιχα αυτοκίνητα που κινούνται με βενζίνη ή ντίζελ.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι επτά από τα εννέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που αξιολογήθηκαν προσέφεραν καλύτερη αξία για μια τετραετή μίσθωση, ενώ έξι παρείχαν εξοικονόμηση για επτά χρόνια απόλυτης ιδιοκτησίας.

Οι εξοικονομήσεις οφείλονταν σε μεγάλο βαθμό στο ετήσιο κόστος λειτουργίας, το οποίο ήταν κατά 49% χαμηλότερο κατά μέσο όρο για τα EV, παρέχοντας στους οδηγούς εξοικονόμηση 1.306 £.

Σύμφωνα με την ανάλυση, τρία από τα εννέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και συγκεκριμένα τα Nissan Leaf, VW ID3 και MG ZS EV, λειτουργούν φθηνότερα είτε αγοράζονται απευθείας, είτε μέσω (PCP), ενώ το MG ZS EV προσφέρει τη μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση, συνολικά 13.316 £ από την αγορά του για επτά χρόνια.

Το επίπεδο εξοικονόμησης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το επίπεδο διανυθέντων χιλιομέτρων, αλλά η έκθεση τονίζει επίσης ότι με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που παραδοσιακά έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και απαιτούν λιγότερη συντήρηση, η εξοικονόμηση μπορεί να αποδειχθεί μεγαλύτερη και από τους υπολογισμούς της συγκεκριμένης μελέτης.

Μακροπρόθεσμα συμφέρει οικονομικά η αγορά ενός EV

Nissan Leaf Electric

Ο Alex Borgnis, επικεφαλής της LV δήλωσε: “Ενώ η αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου φαίνεται αρχικά απαγορευτική για ορισμένους, μόλις αναλύσει κανείς το μηνιαίο κόστος και στη συνέχεια συνυπολογίσει και το χαμηλότερο κόστος λειτουργίας κάθε χρόνο, ξαφνικά γίνεται κάτι που μακροπρόθεσμα συμφέρει.

Η μελέτη βέβαια αναγνωρίζει ότι η τιμή των EVs παραμένει υψηλότερη από ό,τι είναι τα συγκρίσιμα μοντέλα βενζίνης και ντίζελ.

Οι οδηγοί που μισθώνουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο μπορούν να αναμένουν να πληρώσουν 2.871 £ περισσότερο κατά τη διάρκεια μιας τυπικής τετραετούς μίσθωσης, σύμφωνα με πληροφορίες που παρέχονται από τους ειδικούς μίσθωσης οχημάτων Drive Electric.

Ωστόσο, η έκθεση τονίζει ότι λόγω του αντίκτυπου του χαμηλότερου ετήσιου κόστους λειτουργίας, οι οδηγοί ηλεκτρικών αυτοκινήτων που μισθώνουν ένα όχημα θα καταλήξουν με μέση εξοικονόμηση 2.058 £ κατά τη διάρκεια της τετραετούς περιόδου, εξοικονομώντας 43 £ το μήνα.

Διαβάστε επίσης: Τι είναι το OCPP και γιατί είναι σημαντικό για το μέλλον των ηλεκτρικών αυτοκινήτων;

Επιπλέον, ο Δρ. Euan McTurk της Plug Life Consulting, ο οποίος συνέβαλε στην έκθεση, τόνισε ότι το αρχικό κόστος αγοράς ενός EV πρόκειται σύντομα να μειωθεί.

Και συνέχισε λέγοντας “Το δικό μου ηλεκτρικό αυτοκίνητο εξοικονομεί 800 £ ετησίως σε καύσιμα, φόρους και συντήρηση έναντι ακόμη και του πιο αποδοτικού υβριδικού που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο δρόμο. Συγκρίνοντάς το, μάλιστα, με ένα αντίστοιχο πενταθέσιο οικογενειακό αυτοκίνητο, η εξοικονόμηση αυτή πλησιάζει τα 1.300 £ ετησίως”.

Τα καλά νέα είναι ότι το κόστος των καινούργιων ηλεκτρικών αυτοκινήτων μειώνεται και αναμένεται να φτάσει στο ίδιο επίπεδο με τα αυτοκίνητα βενζίνης και ντίζελ μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2020.

Επίσης, δεδομένης της αξιοπιστίας των εξαρτημάτων ενός ηλεκτρικού οχήματος, συμπεριλαμβανομένης της μπαταρίας, είναι εφικτό να αγοράσετε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, φορτηγό, ταξί, λεωφορείο κ.λπ. και να το οδηγείτε για εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα, πολύ περισσότερο από ό, τι θα μπορούσατε με ένα αυτοκίνητο βενζίνης ή ντίζελ.

Διαβάστε επίσης: Τα 10 ηλεκτρικά αυτοκίνητα με τη μεγαλύτερη αυτονομία ανά φόρτιση

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!