Τι είναι το OCPP και γιατί είναι σημαντικό για το μέλλον των ηλεκτρικών αυτοκινήτων;

Το OCPP είναι, αυτή τη στιγμή, το πιο ενημερωμένο πρότυπο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο.

Οι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων είναι μια αναδυόμενη τεχνολογία. Ως εκ τούτου, οι ιδιοκτήτες των σταθμών φόρτισης, καθώς και οι οδηγοί EV, μαθαίνουν γρήγορα όλες τις σχετικές ορολογίες και έννοιες.

Για παράδειγμα, το J1772 με την πρώτη ματιά μπορεί να φαίνεται σαν μια τυχαία ακολουθία γραμμάτων και αριθμών. Δεν είναι όμως, και είναι πολύ πιθανό με την πάροδο του χρόνου, να γνωρίζουμε ότι το J1772 πιθανότατα θα θεωρείται ως το τυπικό γενικό βύσμα για φόρτιση επιπέδου 1 και επιπέδου 2.

Τα τελευταία χρόνια, οι κατασκευαστές σταθμών φόρτισης και τα δίκτυα φόρτισης συνεργάζονται για να προσφέρουν έναν ευκολότερο τρόπο παροχής υπηρεσιών φόρτισης σε προγράμματα οδήγησης EV. Αυτές οι εξελίξεις επιτρέπουν σε ολόκληρη την εμπειρία φόρτισης να είναι ευκολότερη και πιο προσιτή από ποτέ.

Διαβάστε επίσης: Carge: Το άγχος φόρτισης είναι για εμάς ένα πρόβλημα που καλούμαστε να λύσουμε

Τι είναι το OCPP;

Το OCPP είναι, αυτή τη στιγμή, το πιο ενημερωμένο πρότυπο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο.

Το OCPP σημαίνει Open Charge Point Protocol. Αυτό το πρότυπο φόρτισης ρυθμίζεται από το Open Charge Alliance. Σε απλούς όρους, είναι ένα ανοικτό δίκτυο για σταθμούς φόρτισης EV.

Για παράδειγμα, όταν αγοράζετε ένα κινητό τηλέφωνο, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε έναν αριθμό δικτύων. Αυτό είναι ουσιαστικά το αντίστοιχο OCPP για σταθμούς φόρτισης.

Πριν από το OCPP, τα δίκτυα φόρτισης (τα οποία συνήθως ελέγχουν την τιμολόγηση, την πρόσβαση και τα όρια της περιόδου λειτουργίας των φορτιστών) ήταν κλειστά και δεν επέτρεπαν στους ιδιοκτήτες φορτιστών να αλλάξουν δίκτυα σε περίπτωση που επιθυμούν να έχουν διαφορετικές λειτουργίες δικτύου ή τιμολόγηση. Αντ’ αυτού, έπρεπε να αντικαταστήσουν τον σταθμό φόρτισης, προκειμένου να αποκτήσουν ένα διαφορετικό δίκτυο.

Διαβάστε επίσης: Honda και JAXA μελετούν την δημιουργία “κυκλικού συστήματος ανανεώσιμης ενέργειας” στο διάστημα

Με το OCPP, οι ιδιοκτήτες φορτιστών για EVs θα μπορούν να είναι βέβαιοι όχι μόνο για το ότι δεν θα χρειαστεί να αντικαταστήσουν τον ίδιο τον φορτιστή στο μέλλον, αλλά και για το ότι θα μπορούν να παραμείνουν σίγουροι ότι έχουν το καλύτερο δίκτυο φόρτισης να διαχειρίζεται τους σταθμούς τους.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ OCPP 1.6 και OCPP 2.0.1;

EV charging business

Το OCPP 1.6, που υιοθετήθηκε το 2015, περιλαμβάνει ανοικτή δικτύωση, καθώς και πολλές άλλες δυνατότητες, όπως η υποστήριξη της διαχείρισης εξισορρόπησης φορτίου.

Η εξισορρόπηση φορτίου πρόκειται για ένα εξαιρετικό χαρακτηριστικό, καθώς επιτρέπει στους ιδιοκτήτες των φορτιστών για ΕVs να διαχειρίζονται πολλούς σταθμούς φόρτισης ταυτόχρονα, ενώ χρησιμοποιούν ένα μόνο κύκλωμα.

Η εξισορρόπηση φορτίου είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τη μείωση του κόστους της εγκατάστασης, καθώς χρειάζεται μόνο ένα κύκλωμα για 2-4 σταθμούς φόρτισης.

Από την άλλη πλευρά, το OCPP 2.0.1, που εγκρίθηκε το 2020, περιλαμβάνει ό,τι το OCPP 1.6, αλλά και και πολλά περισσότερα.

Νέες δυνατότητες, όπως είναι η βελτιωμένη επεξεργασία των συναλλαγών, αλλά και η πρόσθετη ασφάλεια βελτιώνουν περαιτέρω την εμπειρία της φόρτισης.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ένα χαρακτηριστικό που ονομάζεται plug and charge και βελτιώνει σημαντικά την εμπειρία φόρτισης. Ένα βύσμα αρκεί να συνδεθεί στην περίπτωση αυτή για να ξεκινήσει η φόρτιση. Η πρόσβαση και η χρέωση γίνεται απρόσκοπτα μεταξύ του φορτιστή και του αυτοκινήτου. Δεν υπάρχει ανάγκη για σάρωση πιστωτικών καρτών, RFID ή για εφαρμογή smartphone.

Ποιο Δίκτυο Φόρτισης διαθέτει δυνατότητα OCPP;

Tesla Charging Stations

Τα δίκτυα φόρτισης όπως είναι τα Enel X, Amp Up, Greenlots και EV Connect διαθέτουν OCPP. Αυτά τα δίκτυα επιτρέπουν στους ιδιοκτήτες των φορτιστών να επιλέξουν το δίκτυο που ταιριάζει στις δικές τους ανάγκες.

Επιπλέον, αυτά τα δίκτυα ενημερώνονται συλλογικά στην πιο πρόσφατη έκδοση OCPP για να ενεργοποιηθούν οι περαιτέρω δυνατότητες τους.

Επιπλέον, τα προγράμματα με δίκτυα OCPP μπορούν να προσφέρονται σε άλλα δίκτυα OCPP για ευκολία χρέωσης και πρόσβασης.

Ποια δίκτυα φόρτισης δεν διαθέτουν OCPP;

Τα δίκτυα φόρτισης, όπως το εκτεταμένο δίκτυο της Tesla, δεν διαθέτουν OCPP. Αντ’ αυτού, διαθέτουν ένα κλειστό δίκτυο. Το υλικό και το λογισμικό είναι κλειδωμένα. Εάν οι ιδιοκτήτες του δικτύου θέλουν να αλλάξουν δίκτυο, θα πρέπει επίσης να αλλάξουν και φορτιστή.

Επιπλέον, ένα δίκτυο εκτός OCPP δεν επιτρέπει στα προγράμματα οδήγησης των EVs να χρησιμοποιούν απρόσκοπτα υπάρχοντες λογαριασμούς δικτύου OCPP για ευκολία χρέωσης και πρόσβασης.

Ωστόσο, το Tesla Supercharger Network παραμένει το χρυσό πρότυπο της βιομηχανίας.

Διαβάστε επίσης: Οι Tesla Energy, Brookfield και Dacra αναπτύσσουν μια αειφόρο γειτονιά μεγάλης κλίμακας

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την έρευνα του Κέντρου Εναλλακτικών Καυσίμων, από τον Φεβρουάριο του 2021, η Tesla είναι μακράν το πιο δημοφιλές δίκτυο γρήγορης φόρτισης DC, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 25% της αγοράς.

Επιπλέον, το Tesla Supercharger Network είναι επίσης γνωστό ότι διαθέτει πολλά βύσματα ανά σταθμό. Κατά μέσο όρο, οι σταθμοί Tesla Supercharger διαθέτουν 9,9 βύσματα ανά σταθμό, ενώ οι άλλοι έχουν μόλις 1,9 βύσματα ανά σταθμό.

Επιπλέον, η Tesla σχεδιάζει σταδιακά να “ανοίξει” μερικούς από τους υπερφορτιστές της σε άλλα δίκτυα αυτοκινητοβιομηχανιών.

Ωστόσο, η Tesla δεν περιλαμβάνεται (επί του παρόντος) ως συμμετέχουσα στο Open Charge Alliance που ρυθμίζει το OCPP.

«Το δίκτυο υπερσυμπιεστών μας δεν προορίζεται να είναι ένας περιφραγμένος κήπος», εξήγησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, Elon Musk, πριν από χρόνια (το 2015).

Προορίζεται να είναι διαθέσιμο σε άλλους κατασκευαστές εάν θέλουν να το χρησιμοποιήσουν. Οι μόνες απαιτήσεις είναι ότι τα αυτοκίνητα θα πρέπει να είναι σε θέση να λάβουν την ισχύ των υπερφορτιστών μας και, στη συνέχεια, να πληρώσουν για χρήση του συστήματος.”

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!