Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα οικονομικότερα από τα θερμικά

Tα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορούν να αποφέρουν σημαντική εξοικονόμηση κόστους συγκριτικά με τα οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Ακούστε το άρθρο

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορούν να αποφέρουν σημαντική εξοικονόμηση κόστους σε σύγκριση με τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Αυτό αναφέρει νέα μελέτη της ασφαλιστικής εταιρείας LV.

Διαβάστε επίσης: Πως θα αποβάλλουμε το άγχος αυτονομίας των ηλεκτρικών οχημάτων;

Οι αναλυτές έχουν προβλέψει ότι τα EVs θα πρέπει να τα βάλτα οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης από άποψη κόστους από τα μέσα της δεκαετίας του 2020. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα οχήματα με μηδενικές εκπομπές ρύπων έχουν χαμηλότερο κόστος καυσίμου και συντήρησης. Αυτό σημαίνει πως μπορούν να είναι οικονομικότερα των θερμικών σε ότι αφορά το συνολικό κόστος ιδιοκτησίας.

Αναλυτικότερα τα στοιχεία για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα: To κόστος ιδιοκτησίας τους οικονομικότερο από τα θερμικά

Η μελέτη προχώρησε σε μια λεπτομερή ανάλυση της τιμής αγοράς, του φόρου, της ασφάλισης, του καυσίμου και του κόστους συντήρησης για εννέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Συγκρίνοντάς τα παράλληλα με αντίστοιχα αυτοκίνητα με βενζίνη ή ντίζελ.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι επτά από τα εννέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που αξιολόγησε πέρσι προσέφεραν καλύτερη αξία για μια τετραετή μίσθωση. Ενώ έξι παρείχαν εξοικονόμηση για επτά χρόνια απόλυτης ιδιοκτησίας.

Οι εξοικονομήσεις έχουν να κάνουν σε μεγάλο βαθμό στο ετήσιο κόστος λειτουργίας. Αυτό ήταν κατά 49% χαμηλότερο κατά μέσο όρο για τα EV, παρέχοντας στους οδηγούς εξοικονόμηση 1.306 £.

Σύμφωνα με την ανάλυση, τρία από τα εννέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και συγκεκριμένα τα Nissan Leaf, VW ID3 και MG ZS EV, λειτουργούν φθηνότερα είτε αγοράζονται απευθείας, είτε μέσω (PCP). Το MG ZS EV προσφέρει τη μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση, συνολικά 13.316 £ από την αγορά του για επτά χρόνια.

Το επίπεδο εξοικονόμησης έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό από το επίπεδο διανυθέντων χιλιομέτρων. Ωστόσο, η έκθεση τονίζει ότι με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα παραδοσιακά έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Οπότε προφανώς θέλουν λιγότερη συντήρηση και η εξοικονόμηση μπορεί να είναι μεγαλύτερη και από τους υπολογισμούς της μελέτης.

Μακροπρόθεσμα συμφέρει οικονομικά η αγορά ενός EV

Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα: To κόστος ιδιοκτησίας τους οικονομικότερο από τα θερμικά

Ο Alex Borgnis, επικεφαλής της LV δήλωσε:

Η αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου φαίνεται αρχικά απαγορευτική για ορισμένους. Μόλις αναλύσει κανείς το μηνιαίο κόστος και στη συνέχεια συνυπολογίσει και το χαμηλότερο κόστος λειτουργίας κάθε χρόνο, ξαφνικά γίνεται κάτι που μακροπρόθεσμα συμφέρει.

Η μελέτη βέβαια αναγνωρίζει ότι η τιμή των EVs παραμένει υψηλότερη από ό,τι είναι τα συγκρίσιμα μοντέλα βενζίνης και ντίζελ.

Οι οδηγοί που μισθώνουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο μπορούν να αναμένουν να πληρώσουν 2.871 £ περισσότερο κατά τη διάρκεια μιας τυπικής τετραετούς μίσθωσης.

Ωστόσο, η έκθεση τονίζει ότι λόγω του αντίκτυπου του χαμηλότερου ετήσιου κόστους λειτουργίας, οι οδηγοί ηλεκτρικών αυτοκινήτων που μισθώνουν ένα όχημα θα καταλήξουν με μέση εξοικονόμηση 2.058 £ κατά τη διάρκεια της τετραετούς περιόδου. Εξοικονομώντας 43 £ το μήνα.

Τι είναι το OCPP και γιατί είναι σημαντικό για το μέλλον των ηλεκτρικών αυτοκινήτων;

abb_img