Νέες δοκιμαστικές πτήσεις από τα ταξί της Lilium που “πετούν” στο παρόν

Ακούστε το άρθρο

Η Lilium, η γερμανική εταιρεία που αναπτύσσει ιπτάμενα ταξί, δημοσίευσε νέα πλάνα από το πρωτότυπο αεροσκάφος επίδειξης 5ης γενιάς.

Η εταιρεία ισχυρίζεται, μάλιστα, ότι θα κάνει τα αεροσκάφη της πιο αθόρυβα από άλλα αεροπορικά ταξί, για αυτό και συμπεριέλαβε τον ήχο στα νέα βίντεο της, όπου μπορούμε να παρακολουθήσουμε τις δοκιμαστικές τους πτήσεις.

Τα ιπτάμενα ταξί της Lilium “πετούν” στο παρόν

Lilium

Το αεροπορικό ταξί της Lilium εκπέμπει έναν κάπως υψηλό ήχο, ωστόσο, αυτός ο ήχος είναι μόνο εν μέρει αντιπροσωπευτικός του πώς θα είναι πραγματικά η λειτουργία τους όταν τα αεροσκάφη θα είναι πλήρως έτοιμα για να πραγματοποιήσουν πτήσεις για εμπορικούς σκοπούς, κάτι το οποίο, όπως όλα δείχνουν, δεν ανήκει στο μακρινό, αλλά στο πιο άμεσο μέλλον.

Διαβάστε επίσης: Η NASA ξεκινά τις δοκιμαστικές πτήσεις με το αεροταξί της Joby

Όπως συμβαίνει και στις περισσότερες δοκιμαστικές πτήσεις αεροπορικών ταξί μέχρι σήμερα, το αεροσκάφος της Lilium πιλοτάρεται από απόσταση.

Ένα αεροσκάφος eVTOL πλήρους χωρητικότητας αναμένεται να κάνει περισσότερο θόρυβο, καθώς θα φέρει πρόσθετο βάρος. Ακόμα, όταν το αεροσκάφος της Lilium προσγειώνεται, είναι σχετικά ήσυχο.

Το να είναι αθόρυβα είναι ένα κρίσιμο χαρακτηριστικό για τις εταιρείες αεροσκαφών eVTOL που ελπίζουν να λειτουργήσουν τα αεροπορικά τους ταξί σε πολυσύχναστες περιοχές των πόλεων.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Lilium κατασκεύασε το τελευταίο της αεροσκάφος με έμφαση στο χαμηλότερο προφίλ θορύβου.

Φυσικά, μπορείτε να ρίξτε μια ματιά στα νέα πλάνα από το Lilium για να το διαπιστώσετε:

Η Lilium είναι μία από τις πολλές εταιρείες eVTOL που έχουν μεγάλες φιλοδοξίες σχετικά με τα ιπτάμενα ταξί και το μέλλον των δημόσιων συγκοινωνιών.

Η σημερινή υποδομή των μεταφορών φέρει πολλές αρνητικές συνέπειες στον προσωπικό χρόνο, την κατανάλωση χώρου και τις εκπομπές άνθρακα. Επιδιώκουμε την ανάπτυξη της μοναδικής τεχνολογίας ηλεκτρικών αεριωθούμενων αεροσκαφών, επειδή είναι το κλειδί για αεροσκάφη υψηλότερης χωρητικότητας, με χαμηλότερο κόστος, ενώ θα κάνουν λιγότερο  θόρυβο και θα εκπέμπουν χαμηλότερες ποσότητες ρύπων” δήλωσε ο Daniel Wiegand, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Lilium τον Μάρτιο.

Διαβάστε επίσης: Η Joby παρουσίασε το ηλεκτρικό της ταξί στη Νέα Υόρκη

Τον Μάρτιο, μια άλλη γερμανική startup, η Volocopter, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει την εμπορική της λειτουργία “εντός δύο ετών”.

Η αμερικανική εταιρεία Joby Aviation κυκλοφόρησε, επίσης πρόσφατα, πλάνα από τις δοκιμαστικές πτήσεις που δείχνουν τα αεροσκάφη eVTOL να πετούν για 250 χιλιόμετρα με μία μόνο φόρτιση.

Παρόλο που η βιομηχανία των ιπτάμενων ταξί έχει μεγάλες δυνατότητες – το μέγεθος της αγοράς της αναμένεται να φτάσει τα 6,63 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030 – υπήρξαν και αποτυχίες.

Μόλις πριν από ένα χρόνο, το πρώτο πρωτότυπο τζετ της Lilium εξερράγη κατά τη διάρκεια μιας δοκιμαστικής πτήσης.

Απαιτείται ακόμη πολλή δουλειά πριν τα ιπτάμενα ταξί λάβουν πιστοποίηση και ξεκινήσουν τη μεταφορά επιβατών, αλλά πιθανώς το 2024 να μπορέσει να οριστεί ως το έτος κατά το οποίο οι αστικές δημόσιες συγκοινωνίες “θα ανέβουν στον ουρανό”.

abb_img