Νέο Mini Cooper και με βενζινοκινητήρες

Η πέμπτη γενιά του Mini Cooper έχει στη βάση της την απλότητα στην πλέον χαρισματική μορφή της, με τις κλασικές αναλογίες του μοντέλου.

Ακούστε το άρθρο

Η πέμπτη γενιά του Mini Cooper έχει στη βάση της την απλότητα στην πλέον χαρισματική μορφή της, με τις κλασικές αναλογίες που έχουν τις ρίζες τους στην ιστορία της μάρκας.

Η νέα οικογένεια μοντέλων της Mini έχει τόσο το αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο, όσο και το βενζινοκίνητο. Το τελευταίο προσδιορίζεται με το γράμμα C για το Mini Cooper και με το γράμμα S για το μοντέλο υψηλότερων επιδόσεων. Η γκάμα κινητήρων του νέου τρίθυρου Mini έχει έτσι δύο αποδοτικούς βενζινοκινητήρες με τρεις ή τέσσερις κυλίνδρους. Και φυσικά την εμβληματική αίσθηση go-kart της μάρκας. Και παρά τη μινιμαλιστική σχεδίαση του, το μοντέλο φέρει εμφανώς τον συνδυασμό των παραδοσιακών αξιών της μάρκας και της σαφήνειας των γραμμών του.

Νέο Mini Cooper και με βενζινοκινητήρες

Ενώ το εσωτερικό έχει τα κλασικά χαρακτηριστικά ενός Mini. Δηλαδή τον μινιμαλιστικό σχεδιασμό και τα νέα υλικά. Τεχνολογικές καινοτομίες όπως το Mini Operating System 9, τα νέα Experience Modes και το ευρύ φάσμα ψηφιακών λειτουργιών κάνουν εμβυθιστική την εμπειρία για τον χρήστη.

Νέο Mini Cooper και με βενζινοκινητήρες

Δύο παραλλαγές κινητήρων
Με ισχύ 204 ίππων ο τετρακύλινδρος κινητήρας του Cooper S έχει συνδυασμένη κατανάλωση καυσίμου 6,7 – 6,1 λίτρα/100 χλμ. και συνδυασμένες εκπομπές CO2  150 – 138 γρ./χλμ. σε κύκλο δοκιμών WLTP. Το συγκεκριμένο έχει επιτάχυνση από στάση στα 100 χλμ./ώρα σε 6,6 δευτερόλεπτα και έχει μέγιστη ροπή 300 Nm.

Από την άλλη, ο τρικύλινδρος κινητήρας των 156 ίππων του  Cooper C έχει συνδυασμένη κατανάλωση καυσίμου 6,5 – 5,9 λίτρα/100 χλμ. και συνδυασμένες εκπομπές CO2 146 – 133 γρ./χλμ. κατά το πρότυπο WLTP. Έχει ροπή 230 Nm και επιταχύνει το αυτοκίνητο από τα 0 στα 100 χλμ./ώρα σε 7,7 δευτερόλεπτα.

Το Mini Cooper έχει σύστημα ανάρτησης και απόσβεσης κραδασμών με σχεδίαση για ευέλικτο χειρισμό. Παράλληλα το υψηλής ακρίβειας σύστημα διεύθυνσης σε συνδυασμό με τα ισχυρά φρένα χαρίζουν στον οδηγό ανώτερα επίπεδα οδηγικής απόλαυσης, ασφάλειας και άνεσης.

Νέο Mini Cooper και με βενζινοκινητήρες

Εξωτερικό με την παραδοσιακή κουλτούρα
Με αυθεντική σχεδίαση και compact σιλουέτα, το Mini Cooper είναι η ενσάρκωση της βασικής φιλοσοφίας της μάρκας. Και δίνει μέγιστη οδηγική απόλαυση με ελάχιστο οικολογικό αποτύπωμα. Ο σύγχρονος μινιμαλισμός της νέας σχεδίασης είναι εμφανής στις καθαρές επιφάνειες του αμαξώματος. Οι κοντοί πρόβολοι και το μικρό μήκος του καπό κάνουν αντίθεση με το μακρύ μεταξόνιο. Ενώ ταυτόχρονα δίνουν στο αυτοκίνητο τις γνωστές, τυπικές του αναλογίες.

Στο εμπρός μέρος, η νέα οκταγωνική μάσκα με τα φιλιγκράν περιγράμματα κάνει ακόμα πιο χαρακτηριστικό το πρόσωπο του Mini Cooper. Ο μικρότερος μέχρι σήμερα αισθητήρας ραντάρ του BMW Group είναι πάνω στην οριζόντια μπάρα μεταξύ των αεραγωγών. Συνολικά το μοντέλο έχει 12 αισθητήρες υπερήχων για τα συστήματα ασφαλείας και υποβοήθησης οδηγού.

Τα οριζόντια φώτα ημέρας LED είναι βασικό στοιχείο της νέας εμφάνισης στην στάνταρ έκδοση. Μάλιστα έχουν επιλογή μεταξύ τριών φωτεινών υπογραφών για τα φώτα ημέρας των προβολέων και τα νέας σχεδίασης πίσω φώτα matrix. Και οι τρεις φωτεινές υπογραφές αρχίζουν και ολοκληρώνονται με ένα ειδικά ενορχηστρωμένο animation καλωσορίσματος ή αποχαιρετισμού.

Νέο Mini Cooper και με βενζινοκινητήρες

Παρουσίαση Mini Cooper: το πέρασμα στη ηλεκτρική εποχή


Κλασικό και καινοτόμο εσωτερικό
Η σοφιστικέ, μινιμαλιστική εσωτερική σχεδίαση του Mini Cooper έχει ως έμπνευση το κλασικό Mini. Το νέο τιμόνι, η στρογγυλή οθόνη OLED, η γνώριμη μπάρα ΜΙΝΙ με τους διακόπτες δύο θέσεων και το ταμπλό με τη δίχρωμη υφασμάτινη επένδυση, δίνουν μια αίσθηση ευρυχωρίας στο cockpit. Οι καθαρές γραμμές είναι το σήμα κατατεθέν του μοντέρνου εσωτερικού, που υπόσχεται γενναιόδωρους χώρους. Η πανοραμική γυάλινη οροφή κάνει την ατμόσφαιρα εντός του αυτοκινήτου φωτεινή και φιλική. Αναδιπλώνοντας το πίσω κάθισμα σε αναλογία 60:40, ο χώρος αποσκευών είναι από 210 έως και 800 λίτρα.

Οι σημαντικότερες λειτουργίες οδήγησης, όπως το χειρόφρενο, ο επιλογέας ταχυτήτων, το μπουτόν start/stop και οι διακόπτες των Experience Modes και ρύθμισης της έντασης του ήχου, είναι άμεσα προσβάσιμες μέσω της χαρακτηριστικής μπάρας Μini. Η θέση του επιλογέα ταχυτήτων στην κεντρική κονσόλα άφησε χώρο για τη νέα επιφάνεια ασύρματης φόρτισης 2.0 για  smartphones.

Στο cockpit η διαμέτρου 24 εκατοστών λεπτή οθόνη OLED με υψηλή ανάλυση έχει ένα κορυφαίας ποιότητας γυάλινο άκρο. Η λογική με την οποία λειτουργεί είναι παρόμοια με εκείνη ενός smartphone και μπορεί να ελέγχεται διαισθητικά μέσω αφής.

Νέο Mini Cooper και με βενζινοκινητήρες

Οι σχετικές με το όχημα πληροφορίες, όπως η ταχύτητα και η κατανάλωση καυσίμου, εμφανίζονται στο επάνω μέρος της οθόνης. Στο κύριο μενού, οι λειτουργίες είναι οριζόντια ως widgets και τις επιλέγουμε με swipe και πατώντας το σχετικό εικονίδιο. Στο κάτω τμήμα της οθόνης τα στοιχεία του μενού «Πλοήγηση», «Μέσα ενημέρωσης», «Τηλέφωνο» και «Κλιματισμός» είναι έτοιμα για επιλογή απευθείας ανά πάσα στιγμή.

Ψηφιακές καινοτομίες
Ως μέρος των προαιρετικών Experience Modes, δύο μονάδες προβολέων εκπέμπουν διάφορα φωτιζόμενα γραφικά στο ταμπλό. Η εμφάνιση του cockpit αλλάζει χάρη στην αλληλεπίδραση του οπτικού σχεδιασμού, του φωτισμού περιβάλλοντος και της σχεδίασης ήχου.

Κάθε Experience Mode έχει το δικό του δυναμικό υπόβαθρο. Στο personal mode μια προσωπική φωτογραφία μπορεί να είναι το φόντο της οθόνης, μέσω του MINI app. Τα κυρίαρχα χρώματα της φωτογραφίας επεκτείνονται στη συνέχεια στις υφασμάτινες επιφάνειες του ταμπλό και των θυρών ως φωτιζόμενα γραφικά.

Νέο Mini Cooper και με βενζινοκινητήρες

Ασφαλές και ξεκούραστο
Το νέο Mini Cooper έχει πολλά συστήματα υποβοήθησης για ασφαλή και άνετη οδηγική απόλαυση. Η στάνταρ λειτουργία Safe Exit παρακολουθεί την περιοχή γύρω από το σταθμευμένο όχημα και προειδοποιεί τους άλλους χρήστες του δρόμου που πλησιάζουν πριν ανοίξει η πόρτα. Η λειτουργία όχι μόνο καθυστερεί το ξεκλείδωμα των θυρών, αλλά έχει και φωτεινά σήματα έξω από το όχημα για να προειδοποιήσει για πιθανή σύγκρουση.

Κατά την οδήγηση, το πακέτο Navigation έχει προαιρετικά τρισδιάστατη απεικόνιση και Augmented View. Ενώ δίνει την τρέχουσα κατάσταση της κυκλοφορίας, πληροφορίες σχετικά με τις επιλογές στάθμευσης και ψηφιακής πληρωμής, και πολλά άλλα. Οι λειτουργίες υποβοήθησης έχουν στο κέντρο τους τις κάμερες και τα ραντάρ. Και επεμβαίνουν στο τιμόνι για να μείνει το όχημα στη λωρίδα κυκλοφορίας ως μέρος του πακέτου Driving Assistant Plus. Ο αυτόματος έλεγχος ταχύτητας και απόστασης κάνει την οδήγηση στην πόλη ακόμα πιο άνετη.

Απλά πείτε «Hey MINI» για να μπεί σε λειτουργία ο  Έξυπνος Προσωπικός Βοηθός στην οθόνη. Στη συνέχεια θα δείτε μια τρισδιάστατη απεικόνιση με τη μορφή ενός avatar «αυτοκινήτου» ή του ψηφιακού συντρόφου «Spike». Σε αυτή τη λειτουργία ο οδηγός μπορεί με τη φωνή του να ελέγξει ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών, όπως πλοήγηση, τηλεφωνία, ψυχαγωγία και άλλα χαρακτηριστικά του οχήματος.

Τέλος, η λειτουργία Digital Key Plus κάνει το smartphone, κλειδί του αυτοκινήτου μέσω του MINI App. Το animation καλωσορίσματος των εμπρός και πίσω φώτων αρχίζει μόλις ο οδηγός απέχει από το όχημα λιγότερο από τρία μέτρα. Και οι πόρτες ξεκλειδώνουν όταν ο οδηγός είναι σε απόσταση μικρότερη του ενάμισι μέτρου. Αυτή η εμπειρία μπορεί να περάσει ψηφιακά σε διαφορετικούς χρήστες, μαζί με τις προσωπικές τους ρυθμίσεις στο όχημα.

Νέο Mini Cooper και με βενζινοκινητήρες

Τέσσερις εκδόσεις
Οι νέες εκδόσεις εξοπλισμού Essential, Classic, Favoured και JCW δίνουν ένα ευρύ φάσμα επιλογών εξατομίκευσης. Ανάλογα με την έκδοση, τα νέα Cooper C και Cooper S έχουν διαφορετικά χρώματα αμαξώματος και εσωτερικές επενδύσεις.

Τα εξωτερικά φινιρίσματα μπορούν να συνδυαστούν με ένα από τα τέσσερα χρώματα οροφής για μια ποικιλία αντιθέσεων. Μια αποκλειστική επιλογή σε συνδυασμό με το πακέτο Favoured Trim είναι η σχεδίαση Spray-Tech της χαρακτηριστικής Multitone Οροφής, με διαβάθμιση τριών χρωμάτων. Ενώ οι ζάντες αλουμινίου, που είναι 16 έως 18 ιντσών έχουν νέα, αεροδυναμικά βελτιστοποιημένα σχέδια.

Οι τιμές του Cooper C στην Ελλάδα αρχίζουν από τις 25.500 ευρώ, ενώ για το Cooper S από 30.870 ευρώ.

abb_img