Αναμένεται ραγδαία ανάπτυξη στην αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων μέχρι το 2030

Η αγορά ηλεκτρικών οχημάτων είναι έτοιμη για εκρηκτική ανάπτυξη την επόμενη δεκαετία, από 11 εκατομμύρια σήμερα, σε 145 εκατομμύρια το 2030, σύμφωνα με νέα έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).

Σύμφωνα με τον IEA, εάν οι κυβερνήσεις επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη των διεθνών ενεργειακών και κλιματικών στόχων, ο παγκόσμιος στόλος ηλεκτρικών οχημάτων θα μπορούσε να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, φτάνοντας τα 230 εκατομμύρια μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Οι δύο αυτές προβλέψεις δεν περιλαμβάνουν δίκυκλα και τρίκυκλα ηλεκτρικά οχήματα.

Ο οργανισμός που εδρεύει στο Παρίσι δήλωσε ότι περίπου 3 εκατομμύρια νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πουλήθηκαν πέρυσι, αύξηση ρεκόρ 41% σε σύγκριση με το 2019 παρά την πανδημία.

Διαβάστε ακόμα: Μεγάλη αύξηση στις πωλήσεις ηλεκτρικών ποδηλάτων παγκοσμίως

Οι καταναλωτές ξόδεψαν 120 δισεκατομμύρια δολάρια για αγορές ηλεκτρικών αυτοκινήτων πέρυσι, με τις κυβερνήσεις να παρέχουν 14 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιδοτήσεις για την υποστήριξη των πωλήσεων, αύξηση 25% από το 2019, κυρίως λόγω ισχυρών κινήτρων στην Ευρώπη.

Αυτά τα κίνητρα έκαναν τη διαφορά και το 2020 ήταν αξιοσημείωτο ότι συντέλεσαν στο  να ξεπεράσει η Ευρώπη την Κίνα και να αποτελέσει για πρώτη φορά η μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο.

Ο Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής του IEA, δήλωσε: “Αν και δεν μπορούν να επιτύχουν από μόνα τους το στόχο, τα ηλεκτρικά οχήματα έχουν έναν απαραίτητο ρόλο να διαδραματίσουν στην επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών παγκοσμίως”.

Διαβάστε ακόμα: Ποιες χώρες έχουν τις περισσότερες πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων (γράφημα)

Τόνισε ακόμα ότι “Οι τρέχουσες τάσεις πωλήσεων είναι πολύ ενθαρρυντικές, αλλά οι κοινοί στόχοι μας για το κλίμα και την ενέργεια απαιτούν ακόμη ταχύτερη αύξηση των πωλήσεων των αυτοκινήτων. Οι κυβερνήσεις πρέπει τώρα να κάνουν το βασικό έργο για να επιταχύνουν την υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων χρησιμοποιώντας πακέτα οικονομικής ανάκαμψης και να επενδύσουν στην κατασκευή μπαταριών, όπως και στην ανάπτυξη ευρείας και αξιόπιστης υποδομής φόρτισης.”

Η αυξανόμενη χρήση των ηλεκτρικών οχημάτων αναμένεται να εξαλείψει τη ζήτηση για εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

Μέχρι το 2030, οι υπάρχουσες πολιτικές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε λιγότερα από 2 εκατομμύρια βαρέλια βενζίνης και ντίζελ ημερησίως με εξοικονόμηση έως και 120 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα.

Εάν οι κυβερνήσεις αυξήσουν τους στόχους τους σύμφωνα με τους παγκόσμιους στόχους για το κλίμα, θα αφαιρεθούν από την κυκλοφορία 3,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ενώ η εξοικονόμηση άνθρακα σχεδόν θα διπλασιαστεί.

abb_img
spot_img