Ο Elon Musk θέλει να κατασκευάσει… eVTOL Jet

Ακούστε το άρθρο

Μετά τα ηλεκτρικά οχήματα, το επόμενο στοίχημα του Elon Musk είναι η κατασκευή ενός υπερηχητικού τζετ με δυνατότητες κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (VTOL).

Ο Elon Musk αφού απλοποίησε τις παγκόσμιες πληρωμές με το PayPal και τα κατάφερε σε έναν ακόμα πιο δύσκολο τομέα, την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων προσηλώθηκε, επίσης, στο να μειώσει το κόστος εκτόξευσης δορυφόρων και διαστημικών αποστολών.

Πιο πρόσφατα μάλιστα εξέφρασε την πρόθεση του να δημιουργήσει ένα ηλεκτρικό τζετ για να «πρασινίσει» τις αεροπορικές μεταφορές.

Το όραμα του Elon Musk δεν «στερεύει» στην κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων

tesla

Ο Elon Musk δήλωσε ότι όχι απλώς θα ήθελε να κατασκευάσει ένα eVTOL jet, αλλά ότι θα ήθελε και να το κάνει να πετάξει με υπερηχητικές ταχύτητες.

Πολλοί εφευρέτες αναζητούν καινοτόμους τρόπους για να λύσουν αυτό το ζήτημα, αλλά το γεγονός αυτό δεν δείχνει ότι μπορεί να εμποδίσει τον Elon Musk από το να προσπαθήσει να υλοποιήσει το όραμά του για τη δημιουργία ενός υπερηχητικού eVTOL jet.

Διαβάστε επίσης: Elon Musk: Το Starship μπορεί να είναι έτοιμο πριν το 2024

Πριν από μερικά χρόνια, ο Elon Musk και η εταιρεία του SpaceX είχαν μοιραστεί την ιδέα σχετικά με τη δημιουργία ενός HyperLoop, δηλαδή ενός συστήματος ταχείας μεταφοράς. Ενώ η SpaceX δεν συμμετείχε στο σχέδιο, προώθησε την ιδέα και πραγματοποίησε πολλούς διαγωνισμούς για την υιοθέτηση και την υλοποίηση της από άλλες εταιρείες.

Boring Company

Η… Boring Company

Το άλλο εγχείρημα του Elon Musk, η Boring Company γεννήθηκε μετά την απογοήτευσή του από συμφόρηση στους δρόμους εντός πόλης και η έννοια ενός urban eVTOL μοιάζει να δίνει μια σαφέστατη λύση στο πρόβλημα αυτό.

Επιπλέον, τον Απρίλιο, η SpaceX έκανε συμβόλαιο 2,89 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη NASA για την ανάπτυξη και την κατασκευή μίας σεληνιακής ατράκτου για να επιστρέψει στους ανθρώπους να μεταφερθούν στη Σελήνη για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 50 χρόνια.

Η ιδιωτική διαστημική εταιρεία κέρδισε τη σύμβαση έναντι πολλών άλλων αντίπαλων προσφορών μεταξύ των οποίων και των Dynetics και Blue Origin, με την τελευταία να έχει ιδρυθεί από τον Jeff Bezos της Amazon.

Η NASA απέρριψε ακόμη και την προσφορά της Blue Origin για απαλλαγή πληρωμής ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αν επέλεγε τη δική της λύση για προσγείωση στο φεγγάρι αντί για εκείνη που ανέπτυξε η SpaceX.

Διαβάστε επίσης: Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που πέταξαν στο… Διάστημα

Αυτή η κίνηση αντιμετωπίστηκε μάλιστα με χλευασμό από τον Elon Musk, ο οποίος έγραψε στο Twitter ότι «Εάν το λόμπι και οι δικηγόροι μπορούσαν να σας βάλουν σε τροχιά, ο Τζέφ Μπέζος θα ήταν τώρα στον Πλούτωνα.»

Η SpaceX έχει μια στενή συνεργασία με τη NASA τα τελευταία χρόνια και μόλις πέρυσι η εταιρεία επανάφερε το θέμα της μεταφοράς ανθρώπων από τις ΗΠΑ στο διάστημα μετά από σχεδόν μια δεκαετία.

abb_img