Τρεις κινέζικες εταιρείες που εξορύσσουν λίθιο στον Καναδά, βρίσκουν απέναντι τους την κυβέρνηση της χώρας και παύουν δια παντός τις εργασίες τους. Πιο συγκεκριμένα, οι εταιρείες έλαβαν εντολή να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία εξόρυξης λιθίου στον Καναδά.
Η κυβέρνηση της χώρας επέβαλε όρια στην προμήθεια κρίσιμων ορυκτών, όπως είναι και το λίθιο, τα οποία χρησιμεύουν για την κατασκευή μπαταριών και προϊόντων υψηλής τεχνολογίας από ξένες κρατικές εταιρείες.
Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε πρώτο πλάνο!
Κρατική παρέμβαση για το λίθιο και όχι μόνο
Τους περιορισμούς ανακοίνωσε ο Υπουργός Καινοτομίαςτου Καναδά, Francois-Philippe Champagne, την περασμένη εβδομάδα. Στην ανακοίνωσή του ανέφερε ότι οι επενδύσεις οποιουδήποτε μεγέθους θα λάβουν έγκριση μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Προφανώς, η επιβολή της κρατικής παρέμβασης προκαλεί εντάσεις στη σχέση μεταξύ Δύσης και Κίνας για τον έλεγχο των πηγών λιθίου, σπάνιων γαιών και καδμίου. Όπως επίσης και άλλων ορυκτών που χρησιμοποιούνται σε κινητά τηλέφωνα, ανεμογεννήτριες, ηλιακά κύτταρα, ηλεκτρικά αυτοκίνητα και άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες.
Για την ιστορία, οι κινέζικες εταιρείες που αναφέραμε είναι οι Sinomine, Chengze Lithium International Ltd. και Zangge Mining Investment.
Αλουμίνιο: Είναι η λύση στην αποθήκευση ενέργειας;
Ποια η θέση της Κίνας;
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Κίνας επέκρινε τη διάταξη ως παραβίαση των αρχών της ελεύθερης αγοράς, καλώντας τον Καναδά να ανακαλέσει την απόφασή του.
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Zhao Lijian, δηλώνει:
«Ο Καναδάς επέκτεινε την έννοια της εθνικής ασφάλειας και έβαλε εμπόδια στην κανονική επενδυτική και εμπορική συνεργασία μεταξύ κινεζικών και καναδικών εταιρειών. Προτρέπουμε τον Καναδά να σταματήσει την αδικαιολόγητη καταστολή των κινεζικών εταιρειών και αντ’ αυτού να παράσχει ένα δίκαιο περιβάλλον, χωρίς διακρίσεις».
Το υδρογόνο μειώνει τους ρύπους των αυτοκινήτων
Η ασφάλεια πάνω από όλα
Ο λόγος που ο Καναδάς προέβη στον περιορισμό των ξένων κρατών είναι η διατήρηση της ασφάλειας της χώρας. Γενικότερα, οι δυτικές κυβερνήσεις επιθυμούν τον έλεγχο του εφοδιασμού των βιομηχανικών αλυσίδων από τις συμμαχικές δυνάμεις. Αυτό άρχισε να συμβαίνει μετά από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Κάτι που προφανώς διατάραξε τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Τέλος, ο Champagne τονίζει ότι ο Καναδάς καλωσορίζει τις ξένες επενδύσεις. Ωστόσο, θα ενεργήσει αποφασιστικά όταν αυτές απειλούν την εθνική ασφάλεια και τις κρίσιμες αλυσίδες εφοδιασμού των ορυκτών.