Αλουμίνιο: Είναι η λύση στην αποθήκευση ενέργειας;

Το αλουμίνιο, ενδέχεται να αποτελέσει τη λύση για το πρόβλημα της αποθήκευσης της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Ακούστε το άρθρο

Ένα από τα ζητήματα, τα οποία ερευνά η επιστημονική κοινότητα είναι η αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Ουσιαστικά, η χρήση της συγκεκριμένης ενέργειας πρέπει να είναι άμεση, αλλιώς χάνεται εξ ολοκλήρου.

Τη λύση σε αυτό το πρόβλημα, ίσως τη δώσει το αλουμίνιο, σύμφωνα με έρευνες. Μάλιστα, το αλουμίνιο υπάρχει σε αφθονία στο φλοιό της Γης και θα οδηγήσει σε ένα βιώσιμο και φιλικά περιβαλλοντικό μέλλον.

Κυψέλες υδρογόνου;

Το αλουμίνιο και τα πλεονεκτήματα του

Οι ερευνητές του Ελβετικού Ινστιτούτου (SPF) για την ηλιακή ενέργεια, εξετάζουν τη χρήση αλουμινίου για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ουσιαστικά, το αλουμίνιo έχει χαμηλό κόστος και ελάχιστο περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Επιπλέον, το μέταλλο είναι ιδανικό για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα, αρκετά μεγαλύτερα από αυτά που προσφέρουν οι μπαταρίες λιθίου.

Η αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας στο αλουμίνιo επιτυγχάνεται με χημικό τρόπο. Το μέταλλο δηλαδή, λειτουργεί ως φορέας ενέργειας και η διαδικασία της αποθήκευσης δεν παράγει αέρια του θερμοκηπίου. Το αλουμίνιo αποθηκεύει την ενέργεια μέσω της διαδικασίας της οξειδοαναγωγής. Ωστόσο, είναι απαραίτητα πρώτα η μετατροπή του σε οξείδιο του Αργιλίου.

Hornsea 2: Αυτό είναι το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκo στον κόσμο!

Τι λέει το SPF

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου SPF στοχεύουν στην ανάκτηση της ηλεκτρικής ενέργειας από το αλουμίνιο. Ουσιαστικά, επιθυμούν την απελευθέρωση ενέργειας σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και τη μετατροπή του οξειδίου του αργιλίου σε αλουμίνιο. Προφανώς, χωρίς περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Επιπλέον, ένα κυβικό μέτρο αλουμινίου αποθηκεύει 23,5 kWh ηλεκτρικής ενέργειας και αυτή η ποσότητα είναι αρκετή για την ηλεκτρική τροφοδότηση ενός σπιτιού για 2 χρόνια.

Τέλος, τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας θα είναι διαθέσιμα σε 5 χρόνια, ενώ ανάλογες έρευνες λαμβάνουν χώρα και για το σίδηρο.

abb_img