Ο υπερυπολογιστής Tesla Dojo έρχεται με… φόρα!

Ο υπερυπολογιστής Tesla Dojo θα πάει την αυτόνομη οδήγηση σε άλλο επίπεδο, αξιοποιώντας 10.000 επεξεργαστές γραφικών NVIDIA H100.

Ακούστε το άρθρο

Είναι γεγονός! Η Tesla ενεργοποίησε τον υπερυπολογιστή που θα είναι ικανός να επιλύει όλα τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την τεχνητή νοημοσύνη. Η εταιρεία ολοκλήρωσε όλα τα τσιπ του υπολογιστή και πλέον είναι έτοιμος για… δράση.

Η Tesla είχε πρωτοπαρουσιάσει το Dojo, μία προσαρμοσμένη πλατφόρμα υπερυπολογιστών το 2021, στην Ημέρα Τεχνητής Νοημοσύνης της Tesla. Ωστόσο, πριν από περίπου 2 μήνες, ανακοίνωσε ότι θα είναι έτοιμη εν… καιρώ. Έτσι και έγινε!

Ο Tesla Dojo θα απογειώσει την αυτόνομη οδήγηση

Γνωρίζοντας τον Tesla Dojo

Ο Tesla Dojo θα έχει ένα τσιπ για την εκπαίδευση των νευρωνικών δικτύων της Tesla, το οποίο θα αξιοποιήσει σε FSD και Optimus. Πιο συγκεκριμένα, τα νευρωνικά δίκτυα είναι εκείνα που συμβάλλουν στην επίλυση προβλημάτων.

Ουσιαστικά, ο Dojo θα αναλάβει να εκπαιδεύσει τον στόλο των οχημάτων Tesla και θα επεξεργάζεται δεδομένα από αυτά. Η εκπαίδευση του AI της Tesla περιλαμβάνει πολλά video που δείχνουν το πώς θα πρέπει να χειρίζεται ένα όχημα αυτόνομα και με ασφάλεια.

Tesla Dine & Drive-in Supercharger: Φόρτιση… μετά ψυχαγωγίας!

Με κόστος πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια

Ειδικότερα, για την δημιουργία του Dojo, η εταιρεία έχει χρησιμοποιήσει προηγμένο τσιπ της NVIDIA, το οποίο αποτελείται από 10.000 GPU H100.  Για αυτό το λόγο το κόστος του συστήματος είναι πάρα πολύ υψηλό.

Πιο συγκεκριμένα, μία πλήρης GPU κοστίζει περίπου 35.000 ευρώ. Συνεπώς, το προηγμένο τσιπ της NVIDIA με τους 10.000 επεξεργαστές διαθέτει «διαστημικό» κόστος. Με κάποιους γρήγορους υπολογισμούς το κόστος του Tesla Dojo ξεπερνάει τα 300 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Έλον Μασκ «κράζει» το Tesla Cybertruck… μέσω e-mail!

Και άλλες επενδύσεις από την Tesla

Συνολικά, το κόστος κατασκευής του υπερυπολογιστή της Tesla κόστισε περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Τέλος, η εταιρεία θα επενδύσει σχεδόν 4 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023 και το 2024 για την εκπαίδευση των υπολογιστών της.

Με τον Dojo, η εταιρεία θα είναι υπεράνω όλων, καθώς καμία μέχρι και σήμερα δεν διαθέτει ένα τόσο ισχυρό υπολογιστικό σύστημα.

abb_img