Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι οικονομικότερες από τα ορυκτά καύσιμα

Μια μελέτη που κυκλοφόρησε πρόσφατα έδειξε ότι η ηλιακή και η αιολική ενέργεια είναι οι οικονομικότερες επιλογές στην τομέα της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτή η νέα μελέτη προέρχεται από το Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems (ISE), ένα αξιόλογο ερευνητικό ίδρυμα στη Γερμανία. Η μελέτη εξετάζει το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας (LCOE) που προέρχεται από διαφορετικούς τύπους σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην ουσία η έρευνα μελετά το μέσο κόστος ανά kWh καθόλη τη διάρκεια ζωής των έργων. Αυτό σημαίνει την ανάλυση δεδομένων ακόμα και για 20 χρόνια.

Διαβάστε επίσης: Στην Ινδονησία θα κατασκευαστεί το μεγαλύτερο πλωτό ηλιακό πάρκο στον κόσμο

Σύγκριση κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ηλεκτροπαραγωγής ορυκτών καυσίμων

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε την σύγκριση του LCOE (κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας) από τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με το κόστος λειτουργίας των υφιστάμενων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής ορυκτών καυσίμων το 2021, 2030 και 2040.

Η ανάλυση έγινε στη Γερμανία όπου υπάρχει λιγότερο ηλιακό φως άρα μικρότερες ευκαιρίες για περιορισμό του ενεργειακού κόστους.

Παρά όλα αυτά, τα ηλιακά πάνελ είναι τόσο οικονομικά και τα συστήματα ηλιακών σταθμών είναι τόσο εξορθολογισμένα που η ηλιακή ενέργεια είναι αρκετά οικονομική.

Το εύρος κόστους ενός ηλιακού φωτοβολταϊκού που προσδιορίστηκε σε αυτή τη μελέτη ήταν από 3,12 σεντ του ευρώ ανά kWh έως 11,01 σεντ του ευρώ ανά kWh.

Το κόστος του ηλιακού σταθμού εκτιμάται ότι κυμαίνεται από 530 €/kWp έως 1600 €/kWp.

Αυτή η ανάλυση που διεξάγει η Fraunhofer ISE είναι η 5η έκδοση της, αλλά είναι η πρώτη φορά που οι ερευνητές έχουν συμπεριλάβει την αποθήκευση ενέργειας ως μέρος της ανάλυσης.

Σε αυτή την περίπτωση, ένα ηλιακό φωτοβολταϊκό σύστημα με αποθήκευση ενέργειας έχει LCOE 5,24 σεντ του ευρώ ανά kWh έως 19,72 λεπτά του ευρώ ανά kWh.

Στην περίπτωση ενός ηλιακού φωτοβολταϊκού σταθμού με μπαταρίες, εξακολουθεί να ισχύει ότι τίποτα δεν αναμένεται να είναι οικονομικότερο από την αιολική ενέργεια, η οποία κυμαίνεται μεταξύ 3,94 σεντ του ευρώ ανά kWh και 8,29 σεντ του ευρώ ανά kWh.

Διαβάστε επίσης: H Porsche καλεί τους προμηθευτές της να χρησιμοποιούν μόνο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η ομάδα του Fraunhofer προέβλεψε, επίσης, πώς αυτά τα στοιχεία αναμένεται να αλλάξουν έως το 2030 και έως το 2040.

Η ενέργεια που θα παράγεται από τον ήλιο και τον άνεμο θα γίνει ακόμη φθηνότερη. Ωστόσο, οι τιμές δεν αναμένεται να αλλάξουν δραματικά.

Ωστόσο, το LCOE το κόστος του φυσικού αερίου, αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά.

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!