Οι εξαντλητικές δοκιμές του Audi RS Q e-tron στο Μαρόκο πριν το Rally Dakar

H Audi επέλεξε τις υψηλές θερμοκρασίες και τις αμμοθύελλες του Μαρόκου, για τις πρώτες δοκιμές σε ακραίες συνθήκες του RS Q e-tron, εν όψει του Rally Dakar. Λίγους μήνες πριν το ντεμπούτο του στο διάσημο rally τον Ιανουάριο του 2022, η Audi Sport δοκίμασε το Audi RS Q e-tron στους αμμόλοφους της Βόρειας Αφρικής.

Οι δοκιμές, διάρκειας δύο εβδομάδων, ακολούθησαν τις αντίστοιχες σε Γερμανία και Ισπανία, μόνο που τώρα το περιβάλλον, έρημος, αμμόλοφοι και μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές, προσομοίαζε τις ακραίες συνθήκες που θα αντιμετωπίσει η Audi στη Σαουδική Αραβία, τον Ιανουάριο.

Στις δοκιμές έδωσαν το παρών και τα τρία πληρώματα της Audi. Ο πολυνίκης του Dakar, Stéphane Peterhansel, ο θρύλος των Rally, Carlos Sainz και ο πρωταθλητής του DTM, Mattias Ekström.

Stéphane Peterhansel και Edouard Boulanger.

Μαζί τους, φυσικά και οι συνοδηγοί τους Edouard Boulanger, Lucas Cruz και Emil Bergkvist, καθώς πολύς χρόνος αφιερώθηκε στο σετάρισμα των αυτοκινήτων, στην ιδανική συνύπαρξη οδηγού και συνοδηγού στο ιδιαίτερα στενό πιλοτήριο και την επικοινωνία μεταξύ τους.

Οι αμμοθύελλες του Μαρόκου και οι υψηλές θερμοκρασίες δοκίμασαν το αυτοκίνητο, τα πληρώματα και τους μηχανικούς

Πληρώματα και μηχανικοί συνάντησαν θερμοκρασίες πολύ πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι αμμοθύελλες ώθησαν στα όριά τους, το ηλεκτρικό κινητήριο σύστημα και το σύστημα μετάδοσης.

Επίσης, οι δοκιμές ήταν καθοριστικές για τη συμπεριφορά της μπαταρίας υψηλής τάσης, καθώς η διαχείριση της θερμότητας αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την απόδοσή της.

Αντίστοιχα πολύτιμη ήταν και η εμπειρία που αποκόμισαν οι μηχανικοί της Audi Sport, για τα υπόλοιπα εξαρτήματα του πρωτότυπου.

Διαβάστε επίσης: Ο Ken Block «μπήκε στην πρίζα» με την Audi

Η ηλεκτρική «καρδιά» του… κτήνους

Το Audi RS Q e-tron είναι εξοπλισμένο τόσο στον εμπρός, όσο και στον πίσω άξονα, με μονάδα κινητήρα/γεννήτριας (MGU), δοκιμασμένη στη Formula E, με μικρές μόνο τροποποιήσεις ειδικά για το Rally Dakar.

Μία τρίτη MGU, ίδιου σχεδιασμού, είναι μέρος του μετατροπέα ενέργειας και, σε συνδυασμό με ένα βενζινοκινητήρα TFSI, χρησιμεύει για την επαναφόρτιση της μπαταρίας υψηλής τάσης κατά την οδήγηση.

Επιπλέον, ενέργεια ανακτάται και κατά τη διάρκεια του φρεναρίσματος. Η μπαταρία ζυγίζει περίπου 370 κιλά, ενεργειακής χωρητικότητας περίπου 50 kWh.

Παράλληλα με τις δοκιμές του πρωτότυπου στο Μαρόκο, η Audi Sport στο Neuburg an der Donau ξεκίνησε ήδη την κατασκευή του πρώτου αυτοκινήτου που προορίζεται για αγώνες, με αριθμό πλαισίου 104.

Το συγκεκριμένο πρώτο αυτοκίνητο, θα αποτελέσει με τη σειρά του πεδίο δοκιμών και βελτίωσης, με στόχο τα τρία αυτοκίνητα που θα κατασκευαστούν για το Rally Dakar και τα έμπειρα πληρώματά τους, να είναι τέλεια από κατασκευαστικής και μηχανολογικής άποψης.

Διαβάστε επίσης: Αυτό είναι το φουτουριστικό πρωτότυπο Audi RS Q e-tron που θα τρέξει στο Rally Dakar

abb_img
spot_img