Οι Γερμανοί «αγκαλιάζουν» την ηλεκτροκίνηση

Ακούστε το άρθρο

Μεγάλο… ρεύμα προς την ηλεκτροκίνηση σημειώνεται στη Γερμανία, καθώς ολοένα και περισσότεροι οδηγοί στρέφονται προς τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα (υβριδικά και ηλεκτρικά).

Το 2020 αποτελεί χρονιά-σταθμό για την ηλεκτροκίνηση στη Γερμανία, καθώς οι επιδοτήσεις ηλεκτροκίνητων οχημάτων «εκτοξεύθηκαν» σε σχέση με το 2019.

Κι αυτό το γεγονός αποτελεί αναμφίβολα σημείο αναφοράς για την πορεία της ηλεκτροκίνησης σ’ όλη την Γηραιά Ήπειρο, καθότι η γερμανική αγορά είναι από πιο σημαντικές, αν όχι η πιο σημαντική, και δίνει τον ρυθμό τον οποίο ακολουθούν και οι υπόλοιπες ανά την Ευρώπη.

Διαβάστε: Γερμανία: Οι αυτοκινητοβιομηχανίες στρέφονται στην ηλεκτροκίνηση

Εξέχοντα ρόλο στην ραγδαία αύξηση των αιτήσεων για ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, διαδραμάτισε η ενέργεια της γερμανικής κυβέρνησης να διπλασιάσει τη χρηματοδότηση που σχετίζεται με την αγορά EV και υβριδικών μοντέλων.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα επίσημα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Οικονομικών, η γερμανική κυβέρνηση έδωσε το 2020, πάνω από 652 εκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις, ενώ το 2019 χορήγησε μόλις 98 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, όπως αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία τα οποία δημοσίευσε το πρακτορείο Reuters, την περασμένη χρονιά υποβλήθηκαν αιτήσεις για συνολικά 229.951 οχήματα, έναντι 73.081 που είχαν γίνει το 2019.

Ειδικότερα ο αριθμός των αιτήσεων για επιδοτήσεις το 2020, αυξήθηκε από 51.000 σε 126.000 (άνοδος 250%) και ο αριθμός αιτήσεων για υβριδικά οχήματα αυξήθηκε από 22.000 σε 103.000 (άνοδος 470%).

Η γερμανική κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι ο αριθμός των ηλεκτρικών οχημάτων που αγοράζονται θα αυξηθεί μόνο το 2021, με τον υπουργό Οικονομίας Ο Peter Altmaier να δηλώνει χαρακτηριστικά: «το 2020 σημειώσαμε ένα σημαντικό άλμα στην ηλεκτροκινητικότητα στη Γερμανία. Ο κύριος λόγος για αυτό ήταν η εισαγωγή του μπόνους καινοτομίας τον Ιούλιο, με το οποίο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διπλασίασε τη χρηματοδότησή της για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου».

abb_img