Οι νέες τάσεις μετακίνησης που θα αλλάξουν την εικόνα των αστικών κέντρων

Στο μέλλον, η ιδιοκτησία ενός αυτοκινήτου ενδέχεται να αφορά μόνο ένα μικρό μέρος του πληθυσμού.

Aν και η ηλεκτροκίνηση τείνει να γίνει η κυρίαρχη τάση, στην πραγματικότητα δεν είναι, πλέον, η μόνη ανερχόμενη τάση μετακίνησης που θα διαφοροποιήσει τον τρόπο που κινούμαστε.

Αντιθέτως, έχουν κάνει την εμφάνισή τους πολλές επιμέρους τάσεις μετακίνησης που σκοπό έχουν να προστεθούν στην καθημερινότητα μας, για να λύσουν τα προβλήματα και τις αγκυλώσεις του παρόντος και να μας προσφέρουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής στο άμεσο μέλλον.

Η ανάπτυξη της αυτόνομης οδήγησης, το car sharing και τα κοινόχρηστα έξυπνα αυτοκίνητα αποτελούν μερικές από αυτές τις νέες πτυχές που φαίνεται ότι θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αναδιαμόρφωση της βιομηχανίας των αυτοκινήτων.

Η βάση των αλλαγών στον τομέα αυτό αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη δραστηριοποίηση του κλάδου στην τυποποίηση των τεχνολογιών και στην σημαντική ανάπτυξη λογισμικού.

Το Car Sharing είναι ήδη παρόν και στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα υπάρχουν ήδη εταιρείες που μπαίνουν στη λογική της παροχής προσωποποιημένων υπηρεσιών, με το Car Sharing να βρίσκεται στη διαδικασία πιλοτικής λειτουργίας.

Μέσα από τις εφαρμογές Car Sharing παρέχονται απλές λύσεις μετακίνησης για όλους μέσα στην πόλη, με σκοπό να επιτευχθεί ταυτόχρονα η αποσυμφόρηση των αστικών κέντρων, καθώς και η βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της Αθήνας.

Φυσικά, το εμπορικό λανσάρισμα της συγκεκριμένης εφαρμογής και των δυνατοτήτων που προσφέρει δεν αναμένεται να γίνει νωρίτερα από την δημιουργία των απαραίτητων κατάλληλων υποδομών φόρτισης στην πόλη, καθώς επίσης έως τότε θα πρέπει να έχει καλλιεργηθεί και η κατάλληλη κουλτούρα κατανόησης και χρήσης των δυνατοτήτων αυτών.

Από τα φουτουριστικά οράματα στις τάσεις που σήμερα πράγματι αναπτύσσονται

Στο μέλλον είναι πολύ πιθανό η ιδιοκτησία ενός ιδιωτικού αυτοκινήτου να αφορά μόνο ένα μικρό μέρος του πληθυσμού. Το μεγαλύτερο μέρος των μετακινήσεων ενδέχεται να γίνεται με τη χρήση των εφαρμογών car sharing, με στόλους που θα περιλαμβάνουν τόσο ηλεκτρικά, όσο και αυτόνομα οχήματα.

Μάλιστα, η τάση αυτή αναμένεται να αγγίξει και τον κλάδο της μεταφοράς των εμπορευμάτων, κάτι για το οποίο ήδη σήμερα, γίνονται δοκιμές με τη χρήση ημιαυτόνομων φορτηγών στο εξωτερικό.

Υπάρχει η πιθανότητα τα αυτοκίνητα του μέλλοντος να μην εξαρτώνται από κάποια ενσωματωμένη πηγή ενέργειας, αλλά να λειτουργούν μέσω μαγνητικού πεδίου, το οποίο θα βρίσκεται στον δρόμο και μέσω του οποίου θα μπορούν να φορτίζουν τα αυτοκίνητα με επαγωγική φόρτιση.

Πως το Car Sharing μπορεί να σώσει τα αστικά κέντρα του μέλλοντος

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις, μέχρι το 2050 περίπου το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού θα κατοικεί σε πόλεις. Η αυξημένη κίνηση, το μποτιλιάρισμα και τα προβλήματα στάθμευσης αποτελούν, ήδη, τα βασικότερα προβλήματα των πόλεων, επομένως αν αυτή η πρόβλεψη επιβεβαιωθεί, θα κάνει την κατάσταση στις πόλεις κυριολεκτικά δραματική.

Η κατοχή ενός αυτοκινήτου θα γίνει μια υπόθεση προβληματική για τους περισσότερους. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ορισμένες πόλεις περιορίζουν τη δυνατότητα εισόδου στα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης προς όφελος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ το 2021 στην Ευρώπη περίπου 2,87 εκατομμύρια χρήστες έχουν εγγραφεί σε διαφορετικά είδη εφαρμογών για Car Sharing.

Οι στόλοι των εταιρειών στο μέλλον θα εφοδιάζονται με ηλεκτρικά και αυτόνομα οχήματα, τα οποία θα μπορούν να μεταφέρουν έναν χρήστη σε μία αναγραφόμενη διεύθυνση.

Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό οι μέσοι χρήστες των υπηρεσιών κοινής χρήσης αυτοκινήτου να μην ενδιαφέρονται τόσο για την μάρκα του αυτοκινήτου που θα χρησιμοποιούν, όσο για την αξιοπιστία, αλλά και την ασφάλεια που θα τους παρέχει τόσο το αυτοκίνητο, όσο και η ίδια υπηρεσία. Ακόμα και το εσωτερικό των αυτοκινήτων εξετάζεται να είναι διαφορετικά δομημένο, ώστε να μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη άνεση στους επιβάτες.

Η αυτόνομη οδήγηση αναμένεται να αλλάξει, επίσης, τον χάρτη των μεταφορών, μειώνοντας για παράδειγμα τις ώρες κατά τις οποίες αδρανοποιείται ένα φορτηγό.

Υπολογίζεται ότι στην περίπτωση εισαγωγής των αυτόνομων φορτηγών στην Ευρώπη, θα μπορούσαν να κυκλοφορούν στο 78% του συνολικού χρόνου ζωής τους, ενώ σήμερα βρίσκονται σε λειτουργία περίπου στο 28%.

Προς το παρόν, οι δοκιμές φορτηγών πραγματοποιούνται σε ειδικά διαμορφωμένους δρόμους, σε συγκεκριμένες αποστάσεις και σε συγκεκριμένες διαδρομές, με την παρουσία οδηγού.

Η ασύρματη φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων εν κινήσει

Μία από τις λύσεις στο πρόβλημα της φόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μπορεί γενικότερα να αποτελέσει η ασύρματη φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ έχουν αναπτύξει ένα σύστημα ασύρματης φόρτισης, το οποίο πρόκειται να εγκατασταθεί κάτω από την επιφάνεια ενός δρόμου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ήδη, γίνονται πιλοτικές δοκιμές που χρησιμοποιούν επαγωγικούς φορτιστές, οι οποίοι θα απαιτήσουν πιο ελαφριά αυτοκίνητα, για αυτό και οι σιλουέτες των αυτοκινήτων φαίνεται να αλλάζουν σταδιακά και τα παραδοσιακά «βαριά» αυτοκίνητα, να περιθωριοποιούνται.

Η τάση των «carpooling» και «car sharing» έρχεται στην Ελλάδα

Όσον αφορά τη χρέωση για το car sharing, οι πρώτες σκέψεις είναι χρέωση με το λεπτό, εξασφαλίζοντας στον χρήστη του αυτοκινήτου, εκτός από το όχημα, σε ορισμένες περιπτώσεις και το πάρκινγκ. Δεδομένου ότι πρόκειται για υπηρεσία που σκοπό της έχει την παροχή άνεσης, το κόστος αναμένεται να είναι υψηλότερο από τη χρέωση ενός ταξί.

Υπηρεσία car sharing βοηθά τους οδηγούς με χαμηλά εισοδήματα να αποκτήσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Το σίγουρο είναι ότι ο τομέας της αυτοκίνησης θα αλλάξει, δεν θα μείνει ίδιος τα επόμενα χρόνια, αλλά θα εξελιχθεί και θα μετασχηματιστεί ραγδαία μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!