Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα ηλεκτρικά ποδήλατα!

Το τελευταίο διάστημα η βιώσιμη μετακίνηση βρίσκεται στο επίκεντρο και τα ηλεκτρικά ποδήλατα έχουν την τιμητική τους.

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα, ή αλλιώς e-bikes αποτελούν την εξέλιξη των συμβατικών ποδηλάτων. Η ειδοποιός διαφορά είναι ο ηλεκτροκινητήρας και σαφώς η επαναφορτιζόμενη μπαταρία.

Έτσι, ο αναβάτης μπορεί να κάνει πεντάλ σε πιο χαλαρούς ρυθμούς ακόμη και στις ανηφόρες, καθώς τον βοηθά η ώθηση του ηλεκτροκινητήρα. Μάλιστα, με αυτόν τον τρόπο ο αναβάτης έχει τη δυνατότητα να καλύπτει μεγαλύτερες χιλιομετρικές αποστάσεις, ξεκούραστα.

Αποστολή στην Ελβετία: Ο Γύρος της Λίμνης Τουν με ηλεκτρικό ποδήλατο Stromer!

Απολαυστική η χρήση του ηλεκτρικού ποδηλάτου

Ο ηλεκτροκινητήρας ενός e-bike προσφέρει διαφορετικά επίπεδα υποβοήθησης βοηθώντας σημαντικά τον αναβάτη. Το ποσοστό εμπλοκής του κινητήρα ποικίλει από τις επιθυμίες του χειριστή και από το κατά πόσο θέλει να κρατήσει γεμάτη την μπαταρία. Αυτό συμβαίνει γιατί όσο πιο μικρή είναι η υποβοήθηση, τόσο λιγότερη ενέργεια καταναλώνεται.

Η ενέργεια αυτή φυλάσσεται για μετέπειτα χρήση της, σε μία ανηφόρα για παράδειγμα. Σε ότι αφορά την ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει κανείς, εδώ η ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι ξεκάθαρη. Η τελική ταχύτητα που αναπτύσσει ένα ηλεκτρικό ποδήλατο με την βοήθεια του ηλεκτροκινητήρα είναι τα 25 χλμ./ώρα. Από εκεί και πάνω η υποβοήθηση παύει να είναι διαθέσιμη.

Τι προβλέπει ο ΚΟΚ για την κίνηση με ποδήλατο στο δρόμο

Με τη μπαταρία τι κάνω;

Όπως σε όλα τα ηλεκτρικά οχήματα, έτσι και στα ποδήλατα η φόρτιση της μπαταρίας εξαρτάται από την χωρητικότητα της. Για παράδειγμα, ένα ηλεκτρικό ποδήλατο με μπαταρία χωρητικότητας 500 Wh υποβοηθά για περίπου 70-110 χιλιόμετρα και αν υποθέσουμε ότι κάποιος διανύει 15 χλμ./ημέρα, τότε θα πρέπει να την φορτίζει περίπου μία φορά την εβδομάδα. Η διαδικασία φόρτισης είναι πολύ απλή, με την χρήση ενός φορτιστή σε μια οικιακή πρίζα και διαρκεί 3-4 ώρες.

Τι πρέπει να προσέχω κατά τις μετακινήσεις μου;

Στην περίπτωση των ηλεκτρικών ποδηλάτων με υποβοήθηση έως τα 25 χλμ./ώρα, ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας είναι ξεκάθαρος. Λογίζεται ως «συμβατικό» ποδήλατο και ακολουθεί την επικείμενη νομοθεσία.

Οι ποδηλάτες πρέπει να κυκλοφορούν στους ποδηλατόδρομους, όταν υπάρχουν. Αλλιώς πρέπει να είναι στο δεξί άκρο του οδοστρώματος όλων των οδών. Εκτός από τους αυτοκινητόδρομους και τις οδούς ταχείας κυκλοφορίας, όπου ο Κ.Ο.Κ. απαγορεύει την κυκλοφορία.

Με το e-shop της Kosmoride όλα είναι πιο εύκολα!

Τα βασικά πρόστιμα του Κ.Ο.Κ. για τους ποδηλάτες είναι:

  • Παραβίαση κόκκινου σηματοδότη: 700 ευρώ
  • Κίνηση εκτός ποδηλατόδρομου, όταν υπάρχει: 80 ευρώ
  • Κίνηση τη νύχτα με το ποδήλατο χωρίς τη χρήση φώτων: 40 ευρώ
  • Ανάποδη κίνηση σε ποδηλατόδρομο ή σε οδό μονής κατεύθυνσης: 200 ευρώ
  • Κίνηση υπό την επήρεια αλκοόλ: 200 έως 2.000 ευρώ (ανάλογα με την συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα)
  • Χρήση κινητού κατά την οδήγηση: 150 ευρώ

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!