Οξφόρδη: Νέα ζώνη μηδενικών εκπομπών ρύπων

Στην Οξφόρδη εγκαινίασαν ζώνη μηδενικών εκπομπών ρύπων με ελεύθερη διέλευση μόνο των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων.

Ακούστε το άρθρο

Το δημοτικό συμβούλιο της Οξφόρδης εγκαινίασε την πρώτη ζώνη μηδενικών εκπομπών (ZEZ) στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στην συγκεκριμένη ζώνη διέρχονται δωρεάν μόνο οι οδηγοί των 100% ηλεκτρικών οχημάτων. Η Οξφόρδη, δηλαδή, θα χρεώνει όλους τους οδηγούς αυτοκίνητων με θερμικούς κινητήρες, ακόμη και με υβριδικούς.

Η Οξφόρδη και η ZEZ

Η εδραίωση της συγκεκριμένης ζώνης στην Οξφόρδη στοχεύει στη μείωση της ρύπανσης του αέρα. Παρουσιάζει ομοιότητες, μάλιστα, με την ζώνη εξαιρετικά χαμηλών εκπομπών (ULEZ) του Λονδίνου και τη ζώνη καθαρού αέρα (CAZ) του Μπέρμιγχαμ. Στις αντίστοιχες με τη ZEZ ζώνες, όμως, είναι δυνατή η δωρεάν διέλευση των υβριδικών αυτοκινήτων.

Το πιλοτικό πρόγραμμα της ζώνης μηδενικών εκπομπών ρύπων (ZEZ) θα παράσχει σημαντικές πληροφορίες στις αρμόδιες αρχές για την επέκταση τη ζώνης σε μεγαλύτερο μέρος του κέντρου της Οξφόρδης από το 2023.

Τρόπος λειτουργίας

Για να διασχίσει κανείς την Οξφόρδη και το κέντρο της από τις 7 το πρωί έως τις 7 το βράδυ με αυτοκίνητο θερμικού κινητήρα, θα πρέπει να πληρώσει το προβλεπόμενο αντίτιμο. Η χρέωση ισχύει για όλο τον χρόνο, ενώ επιχειρήσεις και μόνιμοι κάτοικοι της ζώνης απολαμβάνουν εξαιρέσεις και εκπτώσεις. Το αντίτιμο για τη διέλευση κυμαίνεται μεταξύ των 2 και 10 λιρών ανάλογα με τους ρύπους του οχήματος.

Οξφόρδη: Νέα ζώνη μηδενικών εκπομπών ρύπων
Photo Credits: BBC News

Επιπλέον, στην Οξφόρδη εγκατέστησαν ειδικές κάμερες αυτόματης αναγνώρισης του αριθμού κυκλοφορίας του αυτοκινήτου για την οριοθέτηση της ζώνης. Μέχρι στιγμής η ζώνη καλύπτει ένα πολύ μικρό μέρος του κέντρου και θα καλύψει σε ολόκληρο το κέντρο από το 2023. Σε αυτή την περίπτωση η αρμόδια υπηρεσία θα διπλασιάσει τις τιμές από το 2025.

Τι λένε οι αρμόδιοι

Ο Duncan Enright, μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου για την ταξιδιωτική και αναπτυξιακή στρατηγική δήλωσε, ότι η ZEZ είναι το τελευταίο μέτρο για να καθαρίσει ο αέρας τους ιστορικού κέντρου της πόλης. Παράλληλα, ο Tim Dexter, διευθυντής στην οργάνωση «Asthma + Lung UK» θεωρεί τη λειτουργία της ζώνης ορόσημο για την καταπολέμηση της μόλυνσης του αέρα. Επιπλέον, κατά τον ίδιο η ZEZ θα παρασύρει και άλλες τοπικές αρχές στη διαδικασία αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Ηνωμένου Βασιλείου. Τέλος, η εν λόγω οργάνωση υποστηρίζει την επέκταση της ζώνης.

abb_img