Εκπομπές ρύπων: 1 δισεκατομμύριο τόνοι το 2022!

Παρά την αύξηση των πωλήσεων των ηλεκτρικών οχημάτων, οι εκπομπές ρύπων έφτασαν το 1 δισεκατομμύριο τόνους το 2022.

Ακούστε το άρθρο

Οι μηδενικές εκπομπές ρύπων είναι ο κύριος στόχος της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας. Το 2022 οι παγκόσμιες πωλήσεις αυτοκινήτων σημείωσαν πτώση συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές. Ωστόσο, η κατηγορία των SUV ήταν αυτή που σημείωσε τις μεγαλύτερες πωλήσεις, προκαλώντας ανησυχίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Σε ότι αφορά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οι πωλήσεις παρουσίασαν αύξηση. Ωστόσο, αυτή δεν ήταν αρκετή για την αποτροπή των αυξημένων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που προκαλούν τα SUV. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα για το 2022, οι εκπομπές ρύπων να φτάσουν το 1 δισεκατομμύριο τόνους, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ).

Μικρή πτώση στις πωλήσεις αυτοκινήτων τον Δεκέμβριο

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κατέγραψαν ανοδική πορεία παρά τα πολλά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, τα οποία ακόμη παραμένουν. Οι πωλήσεις τους κατέγραψαν άνοδο σε όλες τις αγορές, φτάνοντας το 60% το 2022.

Πιο συγκεκριμένα, οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων ξεπέρασαν τα 10 εκατομμύρια για πρώτη φορά, από 6,6 εκατομμύρια που ήταν το 2021. Ειδικότερα, 1 στα 4 αυτοκίνητα στην Κίνα το 2022 ήταν ηλεκτρικά. Στην Ευρώπη 1 στα 5, ενώ στις ΗΠΑ 1 στα 10.

Αυξημένες οι πωλήσεις των υβριδικών αυτοκινήτων!

Για όλα (;) φταίνε τα SUV

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία στροφή προς βαρύτερα αυτοκίνητα, με τα SUV να κυριαρχούν στις πωλήσεις. Μάλιστα, η κατανάλωση καυσίμων στα συμβατικά SUV σημείωσε άνοδο παγκοσμίως κατά 500.000 βαρέλια ανά ημέρα, αντιπροσωπεύοντας το 1/3 της συνολικής αύξησης της ζήτησης πετρελαίου.

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα των SUV που έχουν να κάνουν με την κατανάλωση παρουσίασαν αύξηση κατά σχεδόν 70 εκατομμύρια τόνους το 2022. Συνολικά, τα 330 εκατομμύρια SUV που κυκλοφορούν σήμερα στο δρόμο, εκπέμπουν σχεδόν 1 δισεκατομμύριο τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Αυξημένες οι πωλήσεις των υβριδικών αυτοκινήτων!

Έτσι θα μειωθούν οι εκπομπές ρύπων

Τέλος, να σημειώσουμε ότι η αύξηση του αριθμού ηλεκτρικών αυτοκίνητων είναι αυτή που θα φέρει μηδενικές εκπομπές ρύπων. Ωστόσο, τα SUV οχήματα θέλουν μεγαλύτερες μπαταρίες, κάτι που σημαίνει μεγαλύτερο αποτύπωμα στην κατασκευή τους, αλλά και στην ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιούν.

Για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών στο περιβάλλον, τα οχήματα θα πρέπει να είναι ελαφρύτερα. Επιπλέον, να έχουν αεροδυναμικό σχήμα και να αλλάξει ο τρόπος κατασκευής και χρήσης των μπαταριών τους.

Ευχή όλων μας το 2023 οι εκπομπές ρύπων να είναι λιγότερες!

abb_img