Παρουσίαση: Nissan Qashqai – Βελτιωμένο στα σημεία

Με μεγάλες αναβαθμίσεις έφτασε το νέο Nissan Qashqai, τρία χρόνια μετά το λανσάρισμα της τρίτης του γενίας.

Ακούστε το άρθρο

Στα πρώτα τρία χρόνια από το λανσάρισμά του, το Nissan Qashqai τρίτης γενιάς έχει πουλήσει περισσότερες από 350.000 μονάδες στην Ευρώπη. Με αυτή την ολοκληρωμένη ανανέωση του, που περιλαμβάνει και σημαντικές τεχνολογικές αναβαθμίσεις, το μοντέλο γίνεται ακόμα καλύτερο.

Από τις αλλαγές στην εξωτερική σχεδίαση, έως τις σημαντικές αναβαθμίσεις στο σύστημα πολυμέσων και τις συνδεδεμένες υπηρεσίες, η φιλοσοφία πίσω από τις αλλαγές στο Qashqai είναι να διατηρηθεί η ουσία αυτού που αγαπούν οι πελάτες στο Qashqai, να ενισχυθούν τα δυνατά του σημεία και να προστεθεί ακόμα πιο έξυπνη και χρηστική τεχνολογία.

Παρουσίαση: Nissan Qashqai – Βελτιωμένο στα σημεία

Νέα εξωτερική σχεδίαση

Το νέο Qashqai αποπνέει έναν αιχμηρό δυναμισμό χάρη με τη σχεδίασή του. Η μπροστινή γρίλια έχει ανασχεδιαστεί πλήρως για μια ακόμα πιο δυναμική πρώτη εντύπωση. Εμπνευσμένη από τα σχέδια των αρχαίων ιαπωνικών πανοπλιών, αποτελείται από δεκάδες γυαλιστερά, τρισδιάστατα στοιχεία σε μαύρο χρώμα τα οποία φαίνονται σαν να αιωρούνται στον χώρο μεταξύ του χείλους του καπό και του κάτω πλαισίου. Στα πλαϊνά του κεντρικού τμήματος, τα στοιχεία αυτά σχηματίζουν ένα τριγωνικό σχήμα κάτω από τους νέους προβολείς και φινιρίζονται με σφραγίδα «σατινέ χρωμίου», στην κορυφαία έκδοση.

Οι πλευρές του προφυλακτήρα είναι στο χρώμα του αμαξώματος και μια μαύρη λωρίδα σε γυαλιστερό φινίρισμα περνά κάτω από το πλαίσιο της πινακίδας στις κάτω γωνίες του προφυλακτήρα. Κάτω από τον αεραγωγό ψύξης, υπάρχει μια λεπτή γραμμή στο χρώμα του αμαξώματος η οποία δίνει μια αίσθηση στιβαρότητας στο μπροστινό μέρος.

Οι νέοι προβολείς έχουν πιο έντονη εμφάνιση, ενώ στο πίσω μέρος, το σχήμα των φωτιστικών σωμάτων παραμένει ίδιο με μικρές διαφοροποιήσεις στα στοιχεία κόκκινου, όπως το διάφανο περίβλημά.

Παρουσίαση: Nissan Qashqai – Βελτιωμένο στα σημεία

Ο προφυλακτήρας έχει αναδιαμορφωθεί και διαθέτει χρώμα. Γυαλιστερό μαύρο στις υψηλότερες εκδόσεις, είτε το χρώμα του αμαξώματος στην νέα έκδοση N-Design. Το ίδιο ισχύει και για το νέο γυαλιστερό μαύρο φινίρισμα στο αμάξωμα κάτω από τις πόρτες και τους θόλους των τροχών. Μέσα στους οποίους βρίσκουμε τις στάνταρ ζάντες 18 ιντσών και στις υψηλότερες εκδόσεις 19 και 20 ιντσών.

Τρία νέα χρώματα προστέθηκαν στην παλέτα του Qashqai. Το Pearl White είναι νέο και διαθέτει μια πιο καθαρή απόχρωση η οποία δίνει νέα λάμψη υπό ορισμένες συνθήκες φωτισμού. Το Pearl Black αντικαθιστά την προηγούμενη μαύρη επιλογή και έχει μια πιο πλούσια μαύρη απόχρωση η οποία έχει ως αποτέλεσμα να τονίζει την οπτική γεωμετρία του Qashqai. Τέλος το Deep Ocean είναι ένα εντυπωσιακό νέο χρώμα. Βρίσκεται κάπου ανάμεσα σε σκούρο μπλε και μεταλλικό γαλαζοπράσινο, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες φωτός. Επιπλέον πέντε από τα χρώματα του Qashqai (τα Pearl White, Deep Ocean, Fuji Red, Magnetic Blue και Ceramic Grey) διατίθενται σε two-tone, με μαύρη οροφή για πιο ξεχωριστή εμφάνιση.

Νέα έκδοση Qashqai NDesign

Μια νέα προσθήκη στην γκάμα του Qashqai είναι η έκδοση N-Design. Σχεδιασμένη για πελάτες του Qashqai που θα ήθελαν η έκδοσή τους να είναι ιδιαίτερα τολμηρή, έχει μοναδικές αισθητικές πινελιές. Εξωτερικά, το κάτω τμήμα του αμαξώματος κάτω από τις πόρτες και τους θόλους των τροχών είναι στο χρώμα του αμαξώματος. Η έκδοση N-Design εξοπλίζεται ακόμα με μοναδικές, ολοκαίνουργιες ζάντες αλουμινίου 20 ιντσών που κάνουν την εμφάνιση του αυτοκινήτου στον δρόμο ακόμα πιο εντυπωσιακή.

Αναβαθμισμένο εσωτερικό

Σίγουρα την πρώτη εντύπωση κάνει το εξωτερικό του νέου Qashqai, όμως η και καμπίνα των επιβατών δεν υστερεί σε αναβαθμίσεις. Στις υψηλότερες εκδόσεις έχει Alcantara στο ταμπλό, στα ένθετα της πόρτας, στα υποβραχιόνια των θυρών, στο κάλυμμα του χώρου αποθήκευσης της κεντρικής κονσόλας με το αποτέλεσμα να αναβαθμίζει την συνολική ατμόσφαιρα του αυτοκινήτου.

Παρουσίαση: Nissan Qashqai – Βελτιωμένο στα σημεία

Νέα υλικά κοσμούν την κεντρική κονσόλα γύρω από τον επιλογέα ταχυτήτων και το διακοσμητικό ένθετο ανάμεσα στο επάνω ταμπλό και το ντουλαπάκι, υπογραμμίζοντας την προσοχή στην λεπτομέρεια της ιαπωνικής δεξιοτεχνίας.

Αναβαθμισμένες είναι και οι επενδύσεις καθισμάτων στις τρεις υψηλότερες εκδόσεις του Qashqai. Ξεχωρίζει το μαύρο μερικώς καπιτονέ premium δέρμα στην κορυφαία έκδοση. Ενώ στην αμέσως προηγούμενη υπάρχει ένα καπιτονέ συνθετικό δέρμα. Τα καθίσματα της έκδοσης N-Design έχουν μαύρο δέρμα με ένθετα Alcantara και το ανάγλυφο «Qashqai» ακριβώς κάτω από το προσκέφαλο.

Παρουσίαση: Nissan Qashqai – Βελτιωμένο στα σημεία

Μια νέα διάσταση δίνει η προσθήκη ατμοσφαιρικού φωτισμού στις εκδόσεις N-Connecta, N-Design και άνω. Προηγμένα LED εξατομικεύονται ανάλογα με την διάθεσή των επιβατών μέσω της κεντρικής οθόνης infotainment.

Αναβαθμισμένη τεχνολογία Qashqai

Ο ρυθμός προόδου στον κόσμο της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι πλέον στενά συνδεδεμένος με την πρόοδο στους τομείς της ψηφιακής τεχνολογίας και της υπολογιστικής ισχύος. Και σε αυτόν τον τομέα, το νέο Qashqai έχει αξιοποιήσει αυτή την πρόοδο για να κάνει την καθημερινή οδηγική εμπειρία ακόμα πιο διαισθητική και άνετη.

Ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα τεχνολογικά στοιχεία του Qashqai έχει αναβαθμιστεί σημαντικά. Το Around View Monitor (AVM) είναι μια τεχνολογία της Nissan που χρονολογείται από το 2007. Όταν ο οδηγός επιλέγει την όπισθεν, η προβολή από τέσσερις εξωτερικές κάμερες συνδυάζεται για να δώσει μια πανοραμική θέα του οχήματος σε κάτοψη. Η οποία βοηθάει να γίνονται οι ελιγμοί στάθμευσης με μέγιστη σιγουριά. Η πρόσφατα αναβαθμισμένη τεχνολογία AVM χρησιμοποιεί τις τέσσερις κάμερες για να προσφέρει μια εξαιρετικά καθαρή θέαση σε όλες τις συνθήκες εξωτερικού φωτισμού. Το αναβαθμισμένο σύστημα έχει τώρα μια λειτουργία 3D που επιτρέπει στον οδηγό να βλέπει το αυτοκίνητο όχι μόνο από ψηλά, αλλά και να επιλέγει ένα από τα οκτώ διαφορετικά σημεία προβολής της εξωτερικής κάμερας για να οπτικοποιήσει το αυτοκίνητο από μπροστά, πίσω, στα πλαϊνά ή στις γωνίες για να εντοπίσει πιθανώς οποιοδήποτε αόρατο εξωτερικό κίνδυνο.

Παρουσίαση: Nissan Qashqai – Βελτιωμένο στα σημεία

Επιπλέον, ένα χαρακτηριστικό γνωστό ως «αόρατη όψη του καπό» δίνει στον οδηγό την εικόνα των εμπρός τροχών σαν να τους κοιτάζει από πίσω, κάτι που του επιτρέπει να ελίσσεται με ακρίβεια σε στενά σημεία, όπως πολυώροφα πάρκινγκ όπου υπάρχουν τσιμεντένια κράσπεδα τα οποία μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιές στους τροχούς και τις ζάντες.

Μια άλλη νέα έξυπνη λειτουργία του AVM είναι η «Μνήμη θέσης στάθμευσης» (Parking Spot Location Memory) η οποία επιτρέπει στον οδηγό να αποθηκεύει τοποθεσίες στάθμευσης που επισκέπτεται συχνά, ώστε το αυτοκίνητο να αναγνωρίζει αυτόματα την τοποθεσία χρησιμοποιώντας το GPS. Όταν συμβεί αυτό, το αυτοκίνητο θα θυμάται την ακριβή θέση για να επιτρέπει τέλειο παρκάρισμα κάθε φορά, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν ο διαθέσιμος χώρος είναι στενός.

Ακόμα, έχουν γίνει αλλαγές σχεδιασμού στα στοιχεία που εμφανίζονται στην οθόνη TFT πίσω από το τιμόνι. Ο χρωματισμός των καντράν που εμφανίζονται στην οθόνη αλλάζει σε κόκκινο στη λειτουργία Sport, σε πράσινο στη λειτουργία Eco ή σε ανοιχτό γκρι στην τυπική λειτουργία.

Αναβαθμισμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού

Η σουίτα συστημάτων υποβοήθησης οδηγού έχει αναβαθμιστεί σημαντικά. Οι λειτουργίες αυτόνομης πέδησης έκτακτης ανάγκης αντιδρούν τώρα πιο γρήγορα σε περίπτωση πιθανής σύγκρουσης. Αυτό αφορά τις λειτουργίες Front Emergency Brake, Pedestrian Front Emergency Brake, Front Emergency Brake Cyclist, και Intelligent Emergency Brake. Σε περίπτωση πέδησης έκτακτης ανάγκης, θα ενεργοποιηθεί το αντίστοιχο σήμα που αναβοσβήνει τα πίσω στοπ ώστε να τραβήξει την προσοχή των πίσω οχημάτων. Το Emergency Stop Signal ενεργοποιείται όταν εφαρμόζεται ξαφνική πίεση πέδησης σε ταχύτητες πάνω από 60 χλμ./ώρα.

Παρουσίαση: Nissan Qashqai – Βελτιωμένο στα σημεία

Το σύστημα διατήρησης λωρίδας έκτακτης ανάγκης (Emergency Lane Keep System) ενεργοποιείται πλέον αυτόματα κατά την εκκίνηση του Qashqai. Και θέτει σε λειτουργία τόσο τα συστήματα προειδοποίησης αναχώρησης από τη λωρίδα κυκλοφορίας (Lane Departure Warning) όσο και αυτά της αποτροπής εγκατάλειψης λωρίδας (Lane Departure Prevention) σε ταχύτητες άνω των 60 χλμ./ώρα. Το σύστημα παράγει μια απτική προειδοποίηση μέσω μιας δόνησης του τιμονιού όταν ανιχνεύσει ότι το αυτοκίνητο είναι πολύ κοντά είτε στις κεντρικές γραμμές είτε στην πλευρά του δρόμου.

Το Intelligent Speed Assistance system που βοηθά τον οδηγό να προσαρμόσει την ταχύτητα του οχήματος στο ισχύον όριο χρησιμοποιώντας την κάμερα για την ανάγνωση οδικών πινακίδων ορίου ταχύτητας και δεδομένα του GPS. Ένα εικονίδιο που αναβοσβήνει ενημερώνει τον οδηγό όταν κινείται πάνω από το όριο ταχύτητας και κάνει ήχο εάν δεν μειώσει την ταχύτητά του.

Παρουσίαση: Nissan Qashqai – Βελτιωμένο στα σημεία

Google builtin

Το νέο Qashqai είναι το πρώτο όχημα στην ευρωπαϊκή γκάμα της Nissan με ενσωματωμένη την σουίτα Google, ως μέρος του Nissan Connect infotainment system. Έτσι το μοντέλο έχει στάνταρ τους Χάρτες Google μειώνει την εξάρτηση από κινητό τηλέφωνο και το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Οι ενημερώσεις over the air διασφαλίζουν ότι οι πληροφορίες χάρτη είναι πάντα ενημερωμένες.

Το Google Assistant επιτρέπει στον οδηγό να χρησιμοποιεί τη φωνή του και μόνο για σχετικές υπηρεσίες εν κινήσει. Για παράδειγμα, οι οδηγοί μπορούν να πουν «Hey Google» για να ελέγξουν το σύστημα εξαερισμού και τα θερμαινόμενα καθίσματα ή για να πλοηγηθούν με ακρίβεια στον επόμενο προορισμό τους. Επιπλέον, οι οδηγοί μπορούν να κάνουν τηλεφωνικές κλήσεις και να ακούν ηχητικές οδηγίες χωρίς να παίρνουν τα μάτια τους από το δρόμο. Αλλά και να ακούσουν την αγαπημένη τους μουσική, podcast, ηχητικά βιβλία και πολλά άλλα.

Επίσης η ενημέρωση του Nissan Connected Services παρακολουθεί το αυτοκίνητο και ενημερώνει τον οδηγό αν έχει ξεχάσει να κλειδώσει το Qashqai ή να κλείσει τα παράθυρα, εάν παραμείνουν ανοιχτά ένα λεπτό μετά το σβήσιμο του κινητήρα. Και εκείνος μπορεί να κλείσει τα παράθυρα και να κλειδώσει το αυτοκίνητο από την σχετική εφαρμογή. Επίσης η εφαρμογή ειδοποιεί αν το αυτοκίνητο έχει παραβιαστεί ή ρυμουλκηθεί. Και σε περίπτωση υποψίας κλοπής, μπορεί να ακινητοποιήσει το αυτοκίνητο και να ενημερώσει την αστυνομία, ακόμα και σε ξένες χώρες.

Παρουσίαση: Nissan Qashqai – Βελτιωμένο στα σημεία

ePOWER: Ένα καινοτόμο σύστημα κίνησης

Σύμφωνο με το πρωτοποριακό πνεύμα το οποίο γέννησε το αρχικό Qashqai και το οποίο δημιούργησε την κατηγορία crossover, το e-POWER είναι μοναδικό και δημοφιλές από το λανσάρισμα του, το 2022. Στο e-Power ο βενζινοκινητήρας παράγει την ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται για την κίνηση των τροχών. Αυτή είναι μια πολύ απλούστερη λύση σε σχέση με τα πολυάριθμα παραδοσιακά υβριδικά που διατίθενται σήμερα. Το αποτέλεσμα είναι μια εμπειρία οδήγησης που συνδυάζει την απόκριση και τη φινέτσα με την αποτελεσματικότητα, χωρίς συμβιβασμούς στην οδηγική απόλαυση.

Βασικό χαρακτηριστικό για το σύστημα μετάδοσης κίνησης του e-POWER είναι ότι δεν υπάρχει κιβώτιο ταχυτήτων. Οι τροχοί κινούνται πάντα απευθείας από τον ηλεκτροκινητήρα. Αυτό σημαίνει άμεση, υψηλή ροπή και γραμμική απόκριση. Και χωρίς φόρτιση.

Ο μοναδικός ρόλος του προηγμένου υπερτροφοδοτούμενου 3κύλινδρου κινητήρα (με τεχνολογία μεταβλητού λόγου συμπίεσης) είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία αποστέλλεται μέσω του μετατροπέα είτε στον ηλεκτροκινητήρα 140 kW είτε στην μπαταρία 1,8 kwh (ή και στα δύο, σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες οδήγησης). Ο κινητήρας λειτουργεί σχεδόν αθόρυβα για να παρέχει την απαραίτητη φόρτιση στην μπαταρία και τον ηλεκτροκινητήρα και είναι ρυθμισμένος έτσι ώστε να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια ανάλογα με την ταχύτητα του οχήματος. Όπως ένα αμιγώς ηλεκτρικό όχημα, το σύστημα e-POWER μπορεί να αξιοποιήσει την ενέργεια κατά το φρενάρισμα και να στείλει ηλεκτρισμό πίσω στην μπαταρία.

Από το λανσάρισμά του, τόσο στο Qashqai όσο και στο X-Trail, τον Σεπτέμβριο του 2022, η Nissan έχει πουλήσει πάνω από 100.000 οχήματα εξοπλισμένα με e-POWER στην Ευρώπη.

Το νέο Qashqai παράγεται στο εργοστάσιο της Nissan στο Sunderland, όπου έχουν κατασκευαστεί περισσότερες από 1,3 εκατομμύρια μονάδες από τότε που κυκλοφόρησε το πρώτο το 2007. Το συγκεκριμένο μοντέλο είναι πλέον το μοντέλο με τον μεγαλύτερο αριθμό κατασκευασθέντων αυτοκινήτων στο Sunderland, από το 1986 που άρχισε η παραγωγή.

Εκδόσεις και τιμές του Qashqai

Οι τιμές του νέου Qashqai αρχίζουν από τις 29.990 ευρώ για την έκδοση Mild Hybrid 1,3 140PS M/T Βενζίνης. Ακολουθεί η έκδοση Mild Hybrid 1,3 158PS X-Tronic Βενζίνης από 32.990€, η έκδοση Mild Hybrid 1,3 158PS X-Tronic 4WD Βενζίνης από 36.990€ και τέλος η έκδοση e-Power 190PS από 39.990€.

Όσοι παραγγείλουν ένα Nissan Qashqai μέσα στον Ιούλιο θα έχουν έκπτωση από 1.000 έως 2.000 ευρώ ανάλογα με την έκδοση.

 

abb_img