Πωλήσεις ηλεκτρικών: Θεαματική αύξηση το 2021

Αυξήθηκαν σημαντικά οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων τον τελευταίο χρόνο, φτάνοντας τα 6,6 εκατομμύρια σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ακούστε το άρθρο

Η αύξηση στις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι γεγονός. Ο αριθμός των πωλήσεων, μάλιστα, έφτασε το 2021 τα 6,6 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η αύξηση είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή συγκριτικά με το 2012 για παράδειγμα, με τις πωλήσεις τότε να αγγίζουν τα 130.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα παγκοσμίως.

Σήμερα, κυκλοφορούν περίπου 16 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε όλο τον κόσμο και καταναλώνουν συνολικά 30 Twh ηλεκτρικής ενέργειας. Η μείωση της κατανάλωσης λιπαντικών και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αποτελούν σημαντικά οφέλη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

PHEV: Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των εκπομπών CO2

Τι συνέβη την τελευταία τριετία με τις πωλήσεις ηλεκτρικών

Έντονη είναι η αύξηση στις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων κατά την τελευταία τριετία. Συγκεκριμένα, το 2019 οι πωλήσεις των ηλεκτρικών οχημάτων ήταν 2,2 εκατομμύρια, ήτοι ποσοστό της τάξης του 2,5% επί των παγκόσμιων πωλήσεων.

Το 2020 οι πωλήσεις άγγιξαν τα 3 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα με το ποσοστό επί των παγκόσμιων πωλήσεων να είναι 4,1%. Το 2021 η αύξηση των πωλήσεων σημείωσε σημαντική άνοδο, με 6,6 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Οι πωλήσεις των συγκεκριμένων οχημάτων κατείχαν το 9% των παγκόσμιων πωλήσεων.

Στα 8.000 ευρώ η επιδότηση για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου!

Πρωταθλήτρια η Κίνα – Η Ευρώπη σε άνοδο

Το 2021 στην Κίνα 3,4 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα είχαν την τιμητική τους. Στην Ευρώπη, από την άλλη, πουλήθηκαν 2,3 εκατομμύρια παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 70%. Συγκεκριμένα, στην Ευρώπη τα μισά ήταν αμιγώς ηλεκτρικά, ενώ τα άλλα μισά ήταν plug-in Hybrid.

Να σημειωθεί, ότι στην Ευρώπη οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αποτελούν το 17% των συνολικών πωλήσεων αυτοκινήτων. Ευρωπαϊκές χώρες που παρουσιάζουν μεγάλο μερίδιο ηλεκτρικών αυτοκινήτων στις ετήσιες πωλήσεις είναι οι: Νορβηγία (72%), Σουηδία (45%), Ολλανδία (30%), Γερμανία (25%), Μ. Βρετανία (15%), Γαλλία (15%), Ιταλία (8,8%) και Ισπανία (6,5%).

Τέλος, Κίνα, Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής καλύπτουν τα 2/3 της παγκόσμιας αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Μεταξύ των μικρότερων αγορών ακολουθούν η Κορέα και η Αυστραλία.

Service ηλεκτρικού αυτοκινήτου: Πόσο κοστίζει και τι περιλαμβάνει;

abb_img