Πώς τα e-bikes έσωσαν τη βιομηχανία του ποδηλάτου

Κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης για τα ηλεκτρικά ποδήλατα

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα πλέον αποτελούν έναν κεντρικό πυλώνα της ποδηλασίας και δημιουργούν μια πληθώρα θετικών εξελίξεων τόσο για τους αναβάτες που τα χρησιμοποιούν ως μέσο μετακίνησης, όσο και αναψυχής ή σπορ.

Μόλις πριν από λίγα χρόνια, η ιδέα των ηλεκτρικών ποδηλάτων ίσως έμοιαζε λιγάκι παράδοξη. Σήμερα, ωστόσο, οι περισσότερες παλιές ιταλικές μάρκες ποδηλάτων διαθέτουν τουλάχιστον ένα μοντέλο με ενσωματωμένες μπαταρίες και κινητήρα κίνησης.

Διαβάστε επίσης: Η πανδημία «εκτόξευσε» τις μετακινήσεις με e-bikes στις ΗΠΑ

Η ανάπτυξη του e-bike από το 2020 και ύστερα έχει λάβει εντελώς νέες διαστάσεις, έχει επιταχυνθεί σε μεγάλο βαθμό και τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν συνεχή άνοδο. Ουσιαστικά, η ζήτηση για τα ηλεκτρονικά ποδήλατα αυξήθηκε σχεδόν κατά 25% μεταξύ 2019 και 2020.

E-bike helmet

Πολλές από αυτές τις πωλήσεις έχουν προκύψει καθώς πλέον οι άνθρωποι εξετάζουν το ενδεχόμενο να αγοράσουν ηλεκτρικά ποδήλατα για τις μετακινήσεις τους, αφού απομακρύνθηκαν από τις δημόσιες συγκοινωνίες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Επιπλέον, αγκάλιασαν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό την μικροκινητικότητα και τις μετακινήσεις, αλλά και την ήπια ποδηλασία για λόγους αναψυχής.

Η βιομηχανία ποδηλασίας αναγνώριζε εδώ και πολύ καιρό τα ηλεκτρικά ποδήλατα ως μια αναπτυσσόμενη αγορά, αλλά δεν είχε προβλέψει σε καμία περίπτωση την τόσο απότομη αύξηση της ζήτησης, με την αγορά πλέον να αγωνίζεται προκειμένου να καλύψει την προσφορά σε e-bikes.

Μάλιστα είναι γεγονός ότι όσο ο αριθμός των ηλεκτρικών ποδηλάτων που χρησιμοποιούνται για μετακινήσεις αυξάνεται, αντίστοιχα αυξάνεται η πίεση και στους εκπροσώπους της εκάστοτε τοπικής αυτοδιοίκησης, όσον αφορά την απαραίτητη ποδηλατική υποδομή.

Το e-bike έχει θέση στη σύγχρονη κοινωνία

E-bike 18

Πέρα από τα στατιστικά στοιχεία από τους προμηθευτές σχετικά με τις πωλήσεις, τα ποδήλατα με μπαταρία έχουν κερδίσει και μια διαφορετική δημογραφική αναβάτη.

Οι ηλικιωμένοι ανακαλύπτουν (ή ανακαλύπτουν ξανά) την ποδηλασία, καθώς τα ηλεκτρονικά ποδήλατα τους δίνουν την αυτοπεποίθηση να ξεκινήσουν πιο φιλόδοξες διαδρομές αναφορικά με την απόσταση, αλλά και την κλίση του δρόμου. Άλλωστε, η νέα γενιά ηλεκτρονικών ποδηλάτων μπορούν να οδηγηθούν με εξαιρετική ευελιξία.

Διαβάστε επίσης: Οδηγός αναζήτησης του ιδανικού προστατευτικού κράνους για το e-bike σας

Μάλιστα παρόλο που η έννοια του ρόλου του e-bike σε αγώνες δρόμου ή σε αθλητικά γεγονότα αποτελεί ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα, μπορεί στο μέλλον να δημιουργηθεί και κάτι αντίστοιχο. Ο τρόπος με τον οποίο αυτό θα ρυθμίζεται ή θα παρακολουθείται είναι ακόμη προς συζήτηση, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι θα “ανοίξει” τις εκδηλώσεις μαζικής συμμετοχής σε ποδηλατικά events σε ένα ευρύτερο κοινό.

 Η αξία της ποδηλατικής εμπειρίας με e-bike

E-bike 16

Tο e-bike έχει ορισμένα εξαιρετικά πλεονεκτήματα, ιδιαίτερα για τους αναβάτες που προσπαθούν να ανακάμψουν από κάποιον τραυματισμό ή επιθυμούν να γυμναστούν μετά από μία μακρά περίοδο αδράνειας.

Επιπλέον, η σύγχρονη ζωή και οι γρήγοροι ρυθμοί της δημιουργούν πίεση και έτσι οι βόλτες με το ποδήλατο αργά το απόγευμα ή νωρίς το πρωί δημιουργούν μια άριστη ευκαιρία για αποσυμπίεση. Όπως θα βεβαιώσουν πολλοί ποδηλάτες, όσο περισσότερο ποδηλατεί κανείς, τόσο πιο αισθητή γίνεται και μια επακόλουθη αίσθηση ξεγνοιασιάς και ηρεμίας.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα των ηλεκτρικών ποδηλάτων υψηλής απόδοσης είναι η ικανότητα τους να δίνουν σε ένα διευρυμένο κοινό αναβατών την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τα θετικά επακόλουθα που τους προσφέρει η ποδηλασία. Για τους ποδηλάτες μεγαλύτερης ηλικίας των οποίων η φυσική κατάσταση δεν είναι ιδιαίτερα καλή ή για όσους είναι νέοι στο άθλημα και έχουν πολύ καιρό να επισκεφθούν το γυμναστήριο, γίνονται εφικτές όμορφες, ενδιαφέρουσες και μακρινές διαδρομές που χάρη στο ηλεκτρονικό ποδήλατο.

Με τη βοήθεια ενός κινητήρα οι αναβάτες αυτοί, μπορούν να συνεχίσουν να εξερευνούν νέες διαδρομές ενώ ταυτόχρονα παραμένουν δραστήριοι και υγιείς.

Ίσως το μεγαλύτερο δώρο που μας προσφέρουν τα ηλεκτρικά ποδήλατα, είναι ο πλούτος της εμπειρίας και το γεγονός ότι επιτρέπουν σε περισσότερους αναβάτες να ζήσουν το “ποδηλατικό ταξίδι“.

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!